‘Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği’ romanıyla tanınan dünyaca ünlü yazar Milan Kundera, 94 yaşında hayatını kaybetti. Edebiyat eleştirmeni ve yazar Metin Celâl, “Gelecek kuşaklarca okunacak, klasikleşecek kalıcı eserlerin yazarıydı. Dünya edebiyatı büyük bir yazarını kaybetti” dedi.
#PragMilan Kundera, yaşama veda etmesinin ardından kariyeri ve hayatı ile merak konusu oldu. Milan Kundera, 1 Nisan 1929 Brno, Çekoslovakya doğumludur. Çek asıllı Fransız romancı, yazar. 1969 tarihli Gülünesi Aşklar başlıklı düzyazı çalışmasıyla meşhur oldu. Ticarî olarak en başarılı eseri ise 1984 tarihli Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği başlıklı romanı oldu. Eserlerini 1993 yılından beri Fransızca olarak kaleme alan Kundera, hayatını Paris'te sürdürmektedir ve yaşayan son varoluşçu olarak nitelendirilir. İşte, Milan Kundera hakkında detaylı bilgiler
#Milan KunderaTanınmış ve saygın sanatçılarda dolu bir ailede dünyaya gelen çocuğun, hayattaki yolculuğu da "üç aşağı, beş yukarı" bellidir sanki... O çocuk da öyle bir ortamın içinde doğduğu ve büyüdüğü için yüzde 90, meslek olarak yine sanat dünyasını seçer. Bunda şaşılacak bir durum yok. Gerisi ise kendisine kalmış bir durum.
#Daniel Day LewisGeçen hafta Tiflis Uluslararası Kitap Fuarı’ndaydım. Hayatı kaçırmamak için yola çıkmak gerekiyor, bir şeyleri geride bırakmak için değil. Tiflis de bize eskiyi hatırlatarak günü yaşamayı öğütlüyor... Önyargılardan uzak gitmek gerekiyor. Doğudaki bir Batı şehrine gidiyorsunuz, aynı şehirde birçok zenginliği yaşayacaksınız.
#Sayım ÇınarGeçen haftaki yazımda latte ısmarlayan bir kadınla ilişkimin başlamadan biteceğini yazdım. Hayat çelişkilerden ibaret. Eşim Linda, iflah olmaz bir cappuccino müptelası. Ben Afrika çekirdeği olunca espresso’cu, aksi takdirde cortado veya macchiato’cuyum. Hanım hep cappuccino! “Ya Türk kahvesi, o yoksa illa da sütlü kahve” diyor!
#TürkiyeMilan Kundera’nın ‘Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği’ zihinlerimizde nasıl köklü bir yer ettiyse, yeni kitabı ‘Kayıtsızlık Şenliği’nde geçen bu cümleyi de bir kenara yazın. Salı günü okurlarıyla buluşacak olan kitabın bu cümlesi hayatınızı gözden geçirmenize neden olabilir.
#Milan Kundera