Doğu Karadeniz'in mis kokulu üzümleriyle hazırlanan pepeçura tatlısı MasterChef ile yeniden gündeme geldi. Hafif kıvamı ile pepeçura aynı zamanda kolay ve pratik bir şekilde sevdiklerinize sunabileceğiniz bir tatlı. Peki, Pepeçura tatlısı nasıl yapılır, püf noktası nedir? İşte, MasterChef pepeçura tarifi ve malzemeleri...
#Pepeçura TatlısıBasınçlı pişirme veya günümüzdeki adıyla düdüklü tencere... Zamandan kazandırıyor, enerjiyi verimli kullanıyor, yemekleri gayet iyi pişiriyor, üstelik bunu yaparken besin değerlerini de koruyor. Aslında biz düdüklüyü yeterince iyi kullanamıyoruz. Kabuğu çok çıtır olmasa da ekmek pişirmek, soğan karamelize etmek, hatta ısıya dayanıklı cam kaplarda krem brüle yapmak bile mümkün.
#Düdüklü TencerePekmez, özellikle kış aylarının faydalı enerji kaynaklarından biri. Mevsiminde tazecik üzümlerle hazırlanan pekmez, kışın şifa oluyor. Hazır olarak almak yerine evde de üzüm pekmezi hazırlayabilirsiniz. Peki üzüm pekmezi nasıl yapılır? İşte evde topraklı üzüm pekmezi tarifi, malzemeleri ve yapımı
#Üzüm Pekmezi Nasıl YapılırŞehirler markalaşıyor. İstanbul, Ankara, İzmir zaten uzun zamandır marka şehir. Şimdilerde Gaziantep, Hatay, Antalya, Eskişehir, Kastamonu, Kars, Afyon gibi illere Bodrum, Urla, Bozcaada, Gökçeada, Çeşme, Ayvalık, Ürgüp, Fethiye, Safranbolu gibi ilçeler de eklendi. İsimlerini yerel lezzetleriyle, ünlenen restoranları ve yiyecekleriyle duyurdular.
#BursaEskiden bozacılar ellerinde iki güğüm boza, bellerinde bir bardaklık, bir tarçın kutusu ve fenerle mahalleleri maniler söyleyerek gezermiş... Şimdilerde akşam karanlığı düşünce “Booozaaa” diye seslenerek dolaşan seyyar satıcılar, geçmişte olduğu gibi bize kış mevsiminin geldiğini hatırlatıyor.
#Bozaİstanbul’dan İzmir’e giderken otoyoldaki ‘Lezzet Yolculuğu’muz devam ediyor. Bursa ve Manisa’da mola verdiğimizde benzer iki yemek türü bizi düşündürdü:Orta Asya’dan bu yana devam edegelen kuzu çevirme ile tarihi 1867 yılına kadar dayanan ‘İskender’ markasıyla anılan Bursa’nın meşhur ‘Döner Kebabı’ arasında bir bağ var mıyd
#BursaKaradeniz mutfağının geleneksel tatlılarından olan pepeçura, kolay malzemeleri ve pratik yapılışı ile sohbetlerimize konuk oluyor. Mis kokulu üzümlerle yapılan pepeçura tarifi ve malzemelerini merak edenlere, hemen aşağıda pepeçura ile ilgili merak edilenleri paylaşıyoruz.
#PepeçuraÜzüm sirkesi, kuru ve yaş üzümden, üzüm şırası konsantresinden ya da uçar asit miktarı asetik asit cinsinden sınırı aşan şaraplardan elde edilen sirke çeşididir. Özellikle de çorbalarda, salatalarda ve turşu yapımında sıkça kullanılır. Üzüm sirkesi, hem iştah açıcı hem de hazmı kolaylaştırıcı bir özelliğe sahiptir. Üzüm sirkesinin faydaları nelerdir, ne işe yarar sizler için derledik.
#Faydalarıİngiltere kökenli aşçılık yarışması, Acun Ilıcalı’nın rayting makinesi Masterchef nihayet Bursa’ya geldi. Bursa’ya gelmeden önce Masterchef, Kahramanmaraş, Alaçatı, Ankara, Konya, Çanakkale, Balıkesir, Adana, Gaziantep ve Afyon’da çekildi. Olaya iyi tarafından bakalım ilk 10’dayız. Aslına bakarsanız belediyeler parayı bastırınca program yapımcısı sırada hangisi var diye soruyor.
#BursaAartvin’in Yusufeli ilçesindeki çiftçiler, emek verip yetiştirdiği, hasadın ardından sıkılıp, suyu alınan üzümleri şıra haline getirerek, yılın 4 mevsiminde tüketim için hazır hale getiriyor. Kan yapıcı özelliğe sahip şifa kaynağı üzüm şırası, kıvamını saklandığı çömlek küplerden alıyor.
#ŞoraKırklareli’ne bağlı İğneada’da longoz ormanları gibi bir doğa harikasının yanında çevre ilçelerde üretilen hardaliyeden meşe balına, pancar pekmezinden çileğe keşfedilecek pek çok şey var. Hazır sonbahar gelmişken bu hafta sonu da rotayı saklı cennet İğneada’ya çevirelim…
#İğneadaTarihte birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış, 6 bin yıllık bir geçmişi olan Tokat pek bilinmese de tarihi ve kültürel açıdan oldukça zengin bir ilimiz. Tokat’ın kültürel zenginliği sadece tarihi yapılarında değil mutfağında da kendisini gösteriyor. Rum ve Ermeni Mutfağı’ndan izler taşıyan Tokat’ın en meşhur yemekleri Tokat Kebabı, pehli bat, baklalı dolma ve keşkek olsa da Tokat mutfağında adına olmasa da tadına aşina olduğunuz pek çok lezzet var.
#TokatPekmez, özellikle kış aylarında yaşanan hastalık durumlarında önerilen besin türleri arasında yer alıyor. Besleyici olması dolayısıyla tercih edilen pekmez, içerisinde bulundurduğu demir oranı nedeniyle kanın temelini oluşturan alyuvarların oluşturulmasında önem arz ediyor. İşte, pekmez kan yapar mı sorusuna uzmanlardan gelen yanıtlar
#Pekmez Kan Yapar MıUsta Foto Muhabiri Ara Güler, çektiği fotoğraflarla Türkiye'nin görsel hafızasını olmasının yanında Aydın'ın Karacasu ilçesine bağlı kırsaldaki Geyre Mahallesi'nde Roma İmparatorluğu'na ait, tarihi MÖ. 500'li yıllara dayanan ve ismini tanrıça Afrodit'ten alan Afrodisias Antik Kenti'nin bulunmasını sağladı. Ara Güler'in 60 yıl önce çektiği fotoğraflarda yer alan köylülerden Mehmet Çetintepe, "Bölgemize büyük katkıları oldu. Fotoğraf çektiği alanda oynadığım için beni de çekmiş. Şimdi baktığım zaman büyük mutluluk duyuyorum" dedi.
#Ara Güler