Pekmez kan yapar mı?

Güncelleme Tarihi:

Pekmez kan yapar mı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2018 15:29

Pekmez, özellikle kış aylarında yaşanan hastalık durumlarında önerilen besin türleri arasında yer alıyor. Besleyici olması dolayısıyla tercih edilen pekmez, içerisinde bulundurduğu demir oranı nedeniyle kanın temelini oluşturan alyuvarların oluşturulmasında önem arz ediyor. İşte, pekmez kan yapar mı sorusuna uzmanlardan gelen yanıtlar

Haberin Devamı

Pekmezin kan yapıp yapmadığı hakkında detaylar, kış aylarına girilmesiyle birlikte yeniden gündeme geldi. İşte, konuyla ilgili uzmanlardan gelen bazı bilgiler;

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Metin Kılınç, pekmezin kansızlığa karşı faydalı olduğunu dile getirerek, çocukların tüketmesi gereken önemli bir besin kaynağı olduğunu vurguladı;

“Çocuklara bir yaşından önce bal yerine kansızlığa karşı önemli, demir bakımından zengin olan pekmez yedirilebilir. Alyuvarların yapımı için demir büyük önem taşıyor. Demir yetersizliği ise kansızlığa neden oluyor. Pekmez hem kan yapıcı özelliği hem demirden zengin olması ve enerji kaynağı olması açısından önemli. Pekmez çocuğun öğününe yoğurdun içinde ya da sade olarak katılabilir. Pekmez bebeğin bünyesini rahatsız etmez, alerji yapma olasılığı da çok azdır.”

Haberin Devamı

Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Öner, pekmez, pestil ve cevizli sucuğun enerji kaynağı olduğunu ve halsizliğe, kansızlığa iyi geldiğini belirtti. Öner, konuşmasına şu şekilde devam etti;

"Genç yaşta dengesiz beslenme ilerleyen yaşlarda şişmanlık, diyabet, kalp ve damar hastalıkları, hipertansiyon ve kanser gibi hastalıkların oluşma riskini artırıyor. Özellikle kış günlerinde ara öğünlerde pekmez, pestil ve cevizli sucuk gibi doğal, besleyici değeri yüksek geleneksel ürünlerin tüketilmesi çok yararlı. Pekmez, pestil ve cevizli sucuk enerji kaynağıdır, kansızlık, halsizlik, zayıflık ve ishale iyi gelir. Pekmez, pestil, ceviz ya da fıstıktan yapılan muska, üzüm şırası, cevizli sucuk, üzüm şırası ve bulgurdan yapılan tarhana vazgeçilmez enerji kaynağıdır. Bu ürünler yüksek oranda sindirim gerektirmeyen şeker içermesi ve hızla kana geçmesi nedeniyle enerji kaynağıdır. Hızlı enerji sağlaması, bu ürünleri yoğun aktivite içinde olan sporcular, gençler ve ağır işçiler için ideal enerji kaynağı konumuna getirmektedir. Ayrıca demir, kalsiyum, fosfor, potasyum, magnezyum ve lif içeriği açısından zengin oldukları için bu gıdalar kansızlığın giderilmesi ve tansiyonun düzenlemesinde etkilidir."

BAKMADAN GEÇME!