Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bulunan ilk Türk astronot Alper Gezeravcı, Diyarbakır’da uzay meraklısı öğrencilerle görüntülü görüşmede, soruları cevapladı. Uzaylı görüp görmediğinin sorulması üzerine Gezeravcı, 'Uzaylı henüz görmedim ama görseydim, 'Sana Furkan’ın selamını getirdim' derdim herhalde. Herhangi bir uzaylı ile karşılaşmadım ama ben de merak ediyorum. Varlıklarını öğrenirsem farklı bir şey dönüşte seninle de paylaşacağım muhakkak.' şeklinde yanıt verdi.
#DİYARBAKIRSaffat suresi, En‘âm sûresinden sonra, Lokman sûresinden önce Mekke’de inmiştir. Saffat suresini okumak isteyen Müslümanlar, Türkçe ve Arapça anlamını da öğrenmek istiyorlar. Sure tüm kaynaklarda aynı isimle anılmaktadır. 1. âyette geçen ve “sıra sıra dizilenler, saf tutanlar” anlamına gelen bu kelime, ağırlıklı yoruma göre melekleri ifade etmektedir. İşte Saffat suresinin tefsiri, meali ve okunuşu…
#SaffatCumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Türkiye artık yeni teknolojilerin pazarı değil; bunları geliştiren, üreten ve tüm dünyaya ihraç eden bir ülke haline gelecek hedefiyle başlattığımız milli teknoloji hamlemizi, her geçen gün daha da güçlendiriyoruz" dedi.
#AnkaraGece gökyüzünde görülebilen milyarlarca gök cismi varken, bazıları diğerlerinden daha iyi biliniyor. Bunların çoğu çıplak gözle görülebilen ve diğer yıldız nesnelerine kıyasla çok parlak yıldızlardır. Bu nedenle en çok bilinen yıldızlar da onlardır. İşte, yıldız isimlerine ait detayları derledik.
İnsanlık tarihinin bugüne kadar gördüğü en büyük kuyruklu yıldız Dünya'ya doğru yaklaşıyor. Astronomi dünyası ayakta; fırsatı doğru kullanabilirsek gezegenimizin geçmişine dair çok önemli keşifler bizi bekliyor. Gerekli hazırlıkları yapabilmek için ise sadece 10 yıl zamanımız var.
#Bernardinelli-Bernstein Kuyruklu YıldızıUzay mekiği, yeniden kullanılabilen ve hızlı havalanıp dikkatli bir iniş gerçekleştirebilen araçlardır. Bu araçların inişi daha çok uçağa benzer. Uydu yerleştirmek ya da çeşitli araştırmalar yapabilmek için tasarlanan bir araçtır. Uzay mekiği nedir ve ne işe yarar? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Uzay Mekiği Nedir Ve Ne İşe Yarar?Geçtiğimiz günlerde Türkiye'de birçok şehirde gökyüzünü birkaç saniyeliğine aydınlatan ışık hüzmesi heyecan yaratmıştı. Yaşananlar birçok soruyu da beraberinde getirdi: Gerçekten de göktaşı mı düştü? Bir tehlikesi var mı? Bulanlar zengin olur mu?
#GöktaşıGökyüzüne bakarak yıldızları ve gezegenleri görebilmek amaçlı, teleskop günümüzde yaygın şekilde kullanılıyor. Artık evlere kadar giren teleskoplar birçok farklı özelliği ile net olarak cisimlerin görülmesine fırsat tanımaktadır. İşte teleskop fiyatları en iyi, ucuz kaliteli teleskop modelleri ve tavsiyeleri.
#Teleskop FiyatlarıUzayı keşfetmek insanlık için çok önemlidir. Bunun birçok sebebi bulunur. Ancak insanlık tarihine baktığımız zaman uzayı keşfetme isteği çok eski zamanlara dayanmaktadır. Şimdi bunu inceleyeceğiz ve uzayla ilgili birçok farklı bilgiyi öğreneceğiz. İşte 7. sınıf fen bilimleri uzay araştırmaları konu anlatımı.
#7. Sınıf Fen Bilimleri Uzay Araştırmaları Konu AnlatımıTeleskop, uzaydan gelen her türlü radyasyonu görüntüleyebilen ve günümüzde uzay bilimcilerinin kullandığı teknolojik bir araçtır. İnsanların uzaya dair merakları nedeni ile icadı çok eski senelere dayanmakta olan Teleskop, yüzyıllar içerisinde defalarca değişime uğramış ve son olarak günümüzdeki halini almayı başarmıştır. Günümüzde rasathanelerde bulunmakta ve kullanılmaktadır.
#Teleskopu Kim Buldu Ve İcat Etti?Bu, insanoğlunun yüzyıllardır kafa yorduğu ve bilim insanlarının iyi bir yanıt ya da herhangi bir yanıt vermeye uğraştığı bir soru. Bu bilgiyi elde etme mücadelesinde büyük astronomik buluşlar yapıldı, pek mümkün görünmeyen teoriler üretildi ve bir sürü ilginç gerçek ortaya çıktı. Ama kesinlikle bilinen tek bir şey var, oralarda bir yerlerde uzaylılar varsa, büyük ihtimalle gezegenlerin yaşama elverişli bölgelerinde olacaklar.
#UzayABD ve Rusya'dan sonra dahil olduğu “uzay yarışında”, son dönemdeki hızlı gelişimiyle öne çıkan Çin, küresel konumlandırma ve gözlem uyduları, yörüngede daimi uzay istasyonu inşası, Ay çalışmaları, Mars ve Jüpiter’i keşif gibi iddialı projeleriyle 2045’te “uzayın lideri” olmayı hedefliyor.
#ÇinABD'li ve Avrupalı bilim insanları, Süpernova yıldız patlamaları sonucu oluşan iki "nötron yıldızının" 130 milyon yıl önce çarpışmasıyla meydana gelen yer çekimsel dalgaları keşfetti. Albert Einstein'ın ünlü izafiyet teorisinin odağındaki yer çekimsel dalgalar ve ortaya çıkardıkları ışık, dedektörler aracılığıyla ilk kez doğrudan algılanabildi.Uzaybilimciler, böylece altın ve platin gibi ağır kimyasal elementlerin nötron yıldızlarının bu şekilde çarpışarak birleşmeleri sonucu evrene yayılabildiğini de ortaya çıkardı.
#UzaybilimEvimiz Dünya'dan kozmik mahallemiz Güneş Sistemi'ne ve hatta daha da öteye yayılmaya devam ediyoruz. Bu yazıda Güneş Sistemi'miz içerisinde son zamanlarda yaptığımız başlıca keşifler ve önemli olaylardan bir derleme bulacak ve gelecek önemli projeleri göreceksiniz.
#Güneş Sistemi