Gençlerin iş seçimlerinde önem verdikleri faktörler değişti. Artık maaştan önemli olan başlık iş-yaşam dengesi. Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 53.7’si iş-yaşam dengesinin iş seçiminde en önemli faktör olduğunu belirtirken, yüzde 48’i esnek çalışma koşullarına sahip işlerde çalışmayı tercih ediyor. Uzaktan çalışma modeli de gençler arasında popülerliğini korumaya devam ediyor.
#İş-YaşamPandemi sonrası başlayan arsa ve tarla ilgisi hız kesmiyor. Artan fiyatlar nedeniyle ev alamayanlar yatırımlarını bu alanda değerlendiriyor. Yılın ilk 6 ayında konut satışları yüzde 22 gerileyerek yaklaşık 566 bin olurken, konut dışı gayrimenkul satışı 800 bine yaklaştı. İlginin sürmesini bekleyen uzmanlar, ‘Araştırmadan almayın’ diyor.
#KonutPandemi ile birlikte yaygınlaşan uzaktan çalışma modeli birçok kurum için kalıcı hale geldi. Endeavor Türkiye ile girişimci şirketler için insan ve kültür konularında danışmanlık hizmetleri veren Melon’un ortak yürüttüğü Girişimci Şirketlere Özel Ücret ve Yan Haklar Raporu’na göre de çalışma tercihleri değişti.
#Endeavor TürkiyeAkıllı telefon kullanımı sonsuz faydalarının yanı sıra ciddi dezavantajları da beraberinde getirdi. Bunların başında da özellikle pandemi döneminde sık sık gündeme gelen siber güvenlik sorunları geliyor. Son araştırmalar kötü amaçlı kimlik avı saldırılarında mesajlaşma uygulamalarının çok büyük pay sahibi olduğunu gösteriyor. Peki bu saldırılar nasıl gerçekleşiyor? Hangi bilgiler ele geçiriliyor? Korunmak için neler yapmalıyız? Uzmanlar hepsini hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#WhatsappŞirketler bir yandan sürekli değişen ofis ve ofis dışı çalışanlar karmaşasını idare ederken, diğer yandan siber saldırı riskini nasıl en aza indirebileceğini planlamaya çalışıyor. ESET, hibrit çalışma modelini irdeleyerek dikkat edilmesi gereken güvenlik stratejilerini inceledi.
#EsetKüresel salgın, uzaktan çalışmanın üretkenliği artırabildiğini, bağlılığı geliştirebildiğini ve maliyetleri düşürebildiğini ortaya koydu. Ayrıca çalışanlar da gelecekte en azından zaman zaman bu şekilde çalışmaya devam etmek istiyor. Yapılan bir araştırma, çalışanların %90’ından fazlasının esnek çalışmayı tercih ettiğini ve şirketlerin %82’sinin esnek çalışma olanağını sağlamak ve onun getirebileceği avantajlardan yararlanmak için hibrit modellere geçmeyi planladığını gösteriyor. Ancak, bu geçiş bazı riskler içeriyor. Hibrit çalışma modelleri görünüşte cazip olsa da yeni bir dijital uçurum yaratma potansiyeli taşıyor ve bu uçurum denetim altına alınmazsa hızla iki sınıf işçi yaratacak ve çalışma alanını adaletsizlik ve yanlı bir tutumla dolduracak.
#CitrixPandemi ile dünya genelinde uygulanmaya başlanan ‘esnek çalışma’ yaklaşımı Türkiye’deki dev holdinglerin de hükümetin de gündeminde. Öyle ki kamuda hazırlıklar başladı. Dönüşümlü iş paylaşımı, dağıtılmış işgücü modeli, ödünç iş ilişkisi gibi modeller masada. Ancak dikkat! Uzmanlar uyarıyor. Birçok anlamda fırsat olarak görülen bu düzen beraberinde ‘tükenmişlik krizi’ ve hak ihlallerini de getirebilir.
#YazarBugünkü konumuz MFA ya da 2FA diye adlandırılan Çift Katmanlı Doğrulama’nın hayatımızdaki önemi üzerine olacak. Bu konuyu seçmemdeki en büyük neden, son zamanlarda çok sıklıkla duymaya başladığımız kimlik hırsızlığı vakalarındaki artışın görülüyor olması.
#Gürsel TursunMicrosoft’un 20 ülkede yaptığı “Work Reworked” araştırmasının sonuçları kamuoyuyla paylaşıldı. 600’ü aşkın yöneticiyle yapılan görüşmeler sonucunda, uzaktan çalışma sisteminin Türkiye’de kalıcı olacağı öngörülüyor. Uzaktan çalışmaya geçen şirketlerin %77’si, bu yeni çalışma modelinde daha üretken olduklarını belirtiyor.
#MicrosoftVideokonferans uygulamalarının kullanımı tüm dünyada hızla yükseliyor. Turkcell de bu konuda güvenli bir uygulamayı devreye aldığını duyurdu. BiP Meet uygulaması aynı anda 100’den fazla katılımcıyı aynı canlı toplantıda buluşturabiliyor. Hedef ise uygulamayı tüm dünyaya ihraç etmek.
#GazetehaberleriKoronavirüsün milyonlarca insanı evden çalışmaya zorlamasıyla ‘ofis’in geleceği herkes için merak konusu oldu. Salgın sona erdiğinde çalışanlar plazalara geri mi dönecek, yoksa işverenler uzaktan çalışma sayesinde azalan giderleri göz önünde bulundurup bu işi kalıcı hale mi getirecek? Yöneticiler, çalışanlar ve insan kaynakları uzmanlarını dinledik...
#GazetehaberleriKoronavirüs salgını ile birlikte uzaktan çalışma modeli daha da yaygınlaştı ve bazı çalışanlar ofislerine dönmesine karşın, azımsanmayacak sayıda çalışan ise evlerinde işlerini sürdürüyor. Peki işletmeler uzaktan çalışma modelinde nelere dikkat etmeli?
#Uzaktan ÇalışmaSn. Şekib Avdagiç ile tanışmamız, İstanbul Ticaret Odası’nın “yenilikçi iş fikirlerinin ticarileşmesi ve girişimciliğin yaygınlaşması” için kurduğu Bilgiyi Ticaretleştirme Merkezi (BTM) vasıtasıyla oldu. BTM, Sn. Avdagiç’in liderliğinde, ülkemizdeki girişimciler için en önde gelen merkezlerden biri haline geldi ve ekosistem açısından son derece başarılı çalışmalar gerçekleştirmeye devam ediyor. İTO, yeni Turcorn’ların tohumlarını atmak üzere, üye şirketlerin yöneticilerini; bakanlarımız dahil devlet kademesinin ileri gelenlerini, girişimciler ile belli periyotlarda buluşturarak ciddi bir sinerji sağlıyor.
#HürriyetYapılan küresel araştırmaya göre, her dört çalışandan 3'ü verimlilik, stres ve ulaşım süresi gibi etkenler açısından uzaktan çalışma modelinin çok daha yararlı olduğunu belirtiyor. İş yapış şekillerindeki bu değişimin sabit ofisler yerine sanal ofisleri öne çıkaracağı öngörülüyor.
#GüvenlikKovid-19 önlemleri kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan, Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen "Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi", esnaftan işverene, çalışandan emekliye kadar tüm kesimleri kucakladı.
#KoronavirusTürkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) Güney Marmara Şubesi Başkanı Barış Gül, uzaktan çalışma modelinde çalışanların mekan ve davranışsal kuralları kendilerinin belirlediklerini söyledi. İşyeri tarafından belirlenen kurallara uyulmasının önemini vurgulayan Gül, onun dışında çalışma mekanının iş yapabilme olanaklarına ve konforuna sahip olup olmamasına dikkat edilmesi tavsiyesinde bulundu. Gürültülü ve dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak kalınmasının önemli olduğunu dile getiren Gül, “İletişim alt yapısı kuvvetli, orijinal çalışma ortamımıza benzer masası, koltuğu, bilgisayarı, dosya düzeni ile elverişli, kendimizi disipline edebilecek bir ortamı oluşturmamız gerekmektedir” dedi.
#Bursa