İnsanlar bireysel farklılıklarla dünyaya gelirler. Bu farklılıklar bazen bireyleri normal denilen grupta bulunanlardan anlamlı ölçüde ayırır ki ayrılanlar özel eğitim grubuna girerler. Bu ayrım normalin altına yönelik de üzerine yönelik de olabilir. Yetenekler de doğumla getirilen gizil güçler ve farklılıkların da kaynaklarından biri. İyi bir eğitim bu farklılıkları olabildiğince dikkate alarak tasarlanan eğitim olarak tanımlanır.
#Konuk YazarTrabzonspor Kulüp Başkanı Ertuğrul Doğan, bordo-mavili takımın eski futbolcusu Abdülkadir Ömür'le ilgili, "Trabzonspor başkanına, 'Ben artık bu formayı giymek istemiyorum' dediği gün ben o formayı üzerinden çıkardım ve kapının önüne koydum" dedi.
#TRABZONSPORHerkesin çocuğu çok kıymetli ama bazıları üstün zekâlı/yetenekli de olabilir. Bu çocukları ayırt etmekse her zaman o kadar kolay değil. Gizem ve Gülay bu hafta şu sorulara yanıt arıyor: Çocuk ‘üstün’se onu nasıl yönlendirmeli, aileler nelere dikkat etmeli?
#Gizem CoşkunardaFenerbahçe, Kadıköy'de konuk ettiği Sivasspor'u 4-1 mağlup etti. Yeniden liderlik koltuğuna oturan Sarı-lacivertli takımda sakatlıktan çıkan Fred'in dönüşü takıma olumlu yansıdı. Hürriyet yazarları Uğur Meleke ve Fırat Aydınus, köşe yazılarında bu maçı değerlendirdi.
#FenerbahçeCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Malatya’da Türkiye’nin büyük şirketlerinin patronları ve depremzede illerin temsilcileri ile buluştu. Hatay ve Adıyaman’da fahiş fiyat uygulamaları görüldüğünü söyleyen Yılmaz, “Özellikle beton fiyatlarında bu konuşuluyor. Buna müsaade edemeyiz. Başka yerde ceza 1 liraysa burada 10 lira vereceğiz” dedi. Yılmaz, deprem bölgesinde ekonomik, sosyal ve kültürel hayatın canlanmasına ilişkin “Asıl şimdi başlıyoruz” diye konuştu.
#Cevdet Yılmaz“Yargılanmadan dinlenmek, ruh sağlımızı korumak ya da iyileştirmek için” psikolojik desteğe ihtiyaç duyabiliriz. Fakat bizim için en doğru psikoloğu veya psikiyatrı nasıl seçeceğiz? Üstelik birçok terapi ekolü de var. Koltuğa uzanıp çocukluğumuza mı döneceğiz, yoksa geçmişi geçmişte bırakmayı mı tercih edeceğiz?
#Hazan AKÖZ IŞIKHerkesin evliliğinde dönem dönem inişler çıkışlar yaşanabilir. Bu süreçte çiftlerin arasında soğuk rüzgarlar esse de ya sorunlar çözülür ya da anlaşmazlıkların üstü örtülür ve her şey normale döner. Bazı çiftler ise küslükleri aylar hatta yıllar sürmesine rağmen çeşitli nedenlerle çoğunlukla da ‘çocuklar için’ evliklerini sürdürmeye devam eder. Halbuki çocuk için katlanılan bu durum en çok da çocukların psikolojisini etkiler. Bir Sorudan Fazlası serimizde birbiri ile konuşmayan, aynı evin içinde iki yabancı gibi yaşayan çiftler ve çocukları ile konuştuk.
#Evlilik“Okula hazır olmak” çocukların bedensel, toplumsal, duygusal, bilişsel ve dil gelişimleri açısından okul ortamında kendilerinden beklenen görev ve etkinlikler için yeterli gelişim düzeyine erişmiş olmaları demek. Bedensel gelişim içerisinde çocukların denge, yürüyüş ve benzeri hareketleri “kaba motor”, el becerileri “ince motor” beceriler olarak değerlendirilir. Örneğin okula hazır olan bir çocuk kalem tutabilmeli, vücudunu ve hareketlerini kontrol edebilmeli, yazı ve çizim yapabilmeli.
#Konuk YazarBeden pozitifliği hareketi, son 10 yılda büyük beden mankenlerin ve markaların büyük beden ürünlerinin de etkisiyle ses getirdi ancak hâlâ görünüşü sebebiyle engellerle karşılaşan çok fazla insan var. Uzmanlara göre fazla kilo, iş hayatında kariyer basamaklarını tırmanmanın önünde önemli bir engel oluşturuyor. İşverenler ve işe alım uzmanları yüksek sesle dile getirememekle birlikte fazla kilolu insanlar yerine fit kişilerle çalışmayı ve onlara terfi vermeyi tercih ediyor. Bunun ardında ilginç bir sebep yatıyor. İşte ayrıntılar...
#Fazla Kilonun Kariyere EtkisiGazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Şerife Işık, deprem bölgesinden naklini diğer illere aldıran 35 bin 24 öğrencinin eğitim-öğretime başlayacağını belirterek, “Çocuklarla doğrudan ilişki kuran tüm yetişkinlerin alması gereken önlemler var. Toplumsal bir travma yaşıyoruz” dedi.
#Gazi ÜniversitesiPandemi nedeniyle kesintiye uğrayan yüz yüze eğitim bu yıl yeniden başladı, çocuklar da okullarına döndü. Ancak pandemide okul yüzü görmeden bir üst sınıfa geçen öğrencilerin ve hatta velilerin alışkanlıkları değişmedi. Bu da eğitimde birçok soruna neden oluyor. İşte öğretmen ve eğitimcilerin gözlemlerine göre en temel sorunlar...
#PandemiHenüz 12 yaşında bir kız çocuğu, sınavdan düşük not aldığı için kendisiyle alay ettiğini öne sürdüğü sınıf arkadaşı Fatmanisa Yürekli’yi okul tuvaletinde önce hortumla dövdü, sonra bıçaklayarak öldürdü. Kadına, çocuğa, hayvana şiddeti ne yazık ki çok gördük ama çocuğun çocuğa bu yaptığı... Okul bahçesinde oyun oynaması gereken yaşta bir çocuk nasıl olur da böylesine korkunç bir cinayet işler? Ne gördü ne yaşadı, kimden ne öğrendi de iş cinayete vardı? İnanın aklım almıyor. Uzmanlar, toplumda yıllar içinde artan şiddet dili, şiddet içerikli bilgisayar oyunları ve dizi ile filmlere dikkat çekiyor.
#Şiddet"Taç giyen baş akıllanır" demiş eskiler. O, doğduğu günden bu yana bu sözün canlı örneği oldu. İleride başına giyeceği tacın ağırlığını daha küçücük bir çocukken hissetti, hep ona göre yaşadı. Bugün babasının kral olmasıyla yükü her zamankinden de ağır bir hal aldı. Biz de hem İngiltere halkının hem de tarihçilerin "Kraliyet'in geleceği" olarak gördüğü Prens William'a biraz daha yakından bakalım istedik.
#Prens WilliamOkullar, uzun bir yaz tatilinin ardından 12 Eylül’de açılacak. Ancak ilk kez okulla tanışacak olan minikler için uyum haftası bu pazartesi başlıyor. Eğitim psikoloğu Prof. Dr. Zeynep Kızıltepe, anne kucağından eğitim yuvasına geçiş yapacak minikler için 10 önemli uyum tavsiyesi verdi...
#EğitimOkula başlamak, çocuklar ve ebeveynler için önemli bir dönüm noktasıdır ve hem eğlenceli hem de stresli olabilir. Okula başlangıç dönemi çocuklar için alıştığı düzenin değişmesi, yeni insanlar, yeni ortam ve en temel güvenli ortamından, ailesinden ayrılmak, uzaklaşmak anlamına gelir.
#Konuk YazarAlmanya’nın Bavyera eyaletinde önceki yıllarda koronavirüs salgını nedeniyle azalan Alman vatandaşlığına geçişlerin yeniden artmaya başladığı belirtildi. Bavyera İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, 2020 yılında toplam 1636 Türk vatandaşı Alman pasaportu alırken, bu sayı 2021 yılında 1901’e yükseldi.
#AVRUPADAN HABERCOVID-19 pandemisi ile birlikte okullarımızda yaklaşık 1.5 yıldır yüz yüze eğitime ara verilmiş ve bu dönemin başında yeniden yüz yüze eğitime geçildi. Yüz yüze eğitime ara verildiği dönemde çevrimiçi olarak tüm kademelerde eğitime devam edilmiş olmasına karşın öğrenme kayıpları da ortaya çıktı. Çevrimiçi eğitimde hem öğrencilerimiz hem de öğretmenlerimiz daha önce benzer deneyimler yaşanmadıkları için zorlanmış ve uyum sağlamakta güçlük yaşadılar.
#Yıldız Teknik ÜniversitesiUzun bir aradan sonra bisiklete binmek size zor, hatta “yapılamaz” gibi gelebilir. Ama eğer bir kez bisiklete binmeyi öğrendiyseniz o kaygınız, ilk pedalı çevirdiğiniz anda yok olur. Tıpkı bunun gibi, çocuklarınız da okulu özlesinler ya da özlemesinler, uzun bir aradan sonra tekrar yüz yüze okula dönmek zor gelebilir, hatta kaygı yaratabilir ama merak etmeyin çocuklarınız ilk okul günü ile birlikte hızlıca pedalı çevirecekler ve okula alışmaya başlayacaklar. Çünkü çocukların yeni durumlara uyumu bize göre çok daha hızlı. Yeter ki aileler sakinliğini koruyabilsin. Ancak, okullar açılırken bazı anne-babaların, diğerlerinden daha kaygılı olduğunu görüyoruz. Özellikle de günümüzde yaygın olarak görülen, çocukları hakkında aşırı kaygılı, çok korumacı ve kontrolcü olan helikopter anne-babalar okula uyum sürecinde çok stresli olabiliyor. Ne yazık ki istemeden, bu stresi çocuklarına da bulaştırabiliyorlar.
#Okula UyumUzun bir aranın ardından ilkokul, ortaokul ve lise kademesinde tam zamanlı yüz yüze eğitim öğretim döneminin ilk ders zili çaldı. Günler önce başlayan hazırlıklar tamamlandı, 6 Eylül sabahı öğrenci ve veliler yola koyuldu. Ders zili heyecanını İstanbul Semiha Şakir İlkokulu’nda ve İzmir Ali Bayırlar İlk ve Ortaokulu’nda gözlemledik.
#İlk DersAraştırmalar gösteriyor ki, özellikle 18-36 ay arası ebeveynleri tarafından keşif ve merak duygusu körüklenen çocuklar, yaşam boyu çok daha mutlu oluyor. Aynı şekilde 18-36 ay arası keşif ve merak duygusu desteklenmemiş çocukların ileriki yaşamlarında depresyona yatkın olduğunu da gösteriliyor.
#NİHAN ARDA KİMDİR?Teknolojinin çok hızlı bir gelişme gösterdiği günümüzde karşımıza pek çok ürün çıkmaktadır. Bu ürünlerin büyük bir bölümü insanların yaşamına çok etkili kolaylıklar ve çözümler üreten nitelik barındırmaktadır. Teknolojinin sunduğu önemli ürünlerden biri de Arduino olmaktadır. Sizin için Arduino nedir ve ne işe yarar? Arduino ile neler yapılabilir konu başlıklarını derledik.
#Arduino Nedir Ve Ne İşe Yarar?