Gece yaşamı, ilaç kullanımı, gürültü, depresyon, stres, gebelik, hiperaktivite, menopoz ya da “uykusuzluk hastalığı” gibi nedenlerle sürekli olarak haftada üç gün ve üzerinde yeteri kadar uyuyamayan kişilerin beyin fonksiyonlarını, duygu durumlarını ve bağışıklık sistemlerini önemli ölçüde riske attığı açıklandı.
#UykusuzlukArtık cep telefonları hayatımızın ayrılmaz bir parçası…Gözümüz sürekli telefonlarımızın ekranında…Çoğumuz bütün gün oturarak çalışıyoruz. Gün içerisinde sürekli eğilip aşağı doğru telefona ya da bilgisayar ekranlarına bakıyoruz. Telefonla konuşurken konuşurken boynumuzu bir yana eğmekten dolayı omurgaya ve omuzlarımıza binen yük artıyor. İşte bu yüzden bir çoğumuzun boyun ağrıları var.
#Tekno BoyunEvde, sokakta, toplu taşımada her yerde yanımızda… Yemek yerken, çalışırken, araba kullanırken hatta yürürken bile gözümüz onda. Ama bir türlü elimizden düşüremediğimiz akıllı telefonlarımız 'Text neck', 'Tech neck' gibi çeşitli adlarla anılan tekno boyun hastalığına neden oluyor. Bu rahatsızlıktan yakınan pek çok kişi çare olarak botoksa yöneliyor. 'Traptox' adı verilen bu işlem ne kadar işe yarıyor? İsteyen herkes yaptırabiliyor mu? Ne kadar etkili? Acılı bir işlem mi? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Profesör Doktor Halil Koyuncu ile konuştuk.
#Tekno BoyunUyurken ağızdan değil burundan nefes almanın daha sağlıklı olduğu, derin uykuya dalmayı kolaylaştırdığı, daha az horlamaya yardımcı olduğuna inanıldığı için pek çok insan uyurken ağız bandı kullanıyor. Sosyal medyada da oldukça popüler olan bu uygulamayı Amerikalı oyuncu ve talk show sunucusu Jimmy Fallon da deneyeceğini açıklayınca tekrar gündeme geldi. Peki bu uygulama gerçekten işe yarıyor mu? Bu şekilde uyumak riskli mi? Uzmanlar ne diyor?
#Ağız BandıBoynundaki ağrı sebebiyle doktora giden bir kadın, önemli bir sorun olmadığı söylenerek eve gönderildi. Doktorların ihmali çok ciddi bir hastalığın teşhisini geciktirdi. Şimdi bu gecikme, 59 yaşındaki kadının hayatına mal olabilir. İşte basit görünen bir boyun ağrısının ölümcül bir hastalığa dönüşme hikayesi…
#Kan Kanseriİstanbul’da termometreler 38-39 dereceyi gördü ama hissedilen en az 50 derece. Afrika ve Basra Körfezinden gelen sıcak hava dalgası nemle birleşince özellikle ülkenin Batı kesimlerinde neredeyse nefes alınmıyor. Gölgesinde serinleyecek ağacın pek fazla olmadığı, binaların “Çin seddi” gibi denizin önünü kapattığı İstanbul başta birçok büyükşehirde durum aynı: “Kavruluyoruz.” Ve dahası sıcak havanın sadece bedenle değil psikiyatrik duygu durumla da ilişkisi var. Ben değil Prof. Dr. Arif Verimli söylüyor: Bu aralar daha agresif, daha mutsuz, daha telaşlı ve tedirgin iseniz, kalbiniz normal ritminden hızlıysa aman dikkat! Tehlike altındasınız. İklim Bilimci, Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu’nun da yıllardır dillendirdiği ama sesini duyuramadığı bir konunun da altını çiziyor Prof. Dr. Verimli: “Sıcak hava da soğuk hava gibi afet sayılsın.”
#İstanbulBoynundaki ağrı sebebiyle doktora giden bir kadın, önemli bir sorun olmadığı söylenerek eve gönderildi. Doktorların ihmali çok ciddi bir hastalığın teşhisini geciktirdi. Şimdi bu gecikme, 59 yaşındaki kadının hayatına mal olabilir. İşte basit görünen bir boyun ağrısının ölümcül bir hastalığa dönüşme hikayesi…
#MiyelomGöz çevresinde şişlik, cilt dokusunda aşırı sıvı birikmesinden kaynaklanır. Kalıtım, yaşlanma, stres, göz yorgunluğu ve cilt yapısı gibi nedenlerle göz kapaklarımız şişer. Göz kapaklarının şişmesinin altında tıbbi sorunlar da yatabilir. Bu tıbbi sorunlar arasında tiroid göz hastalığı, göz enfeksiyonları, böbrek yetmezliği ve göz çevresi torbaları yer alır.
#Göz KapağıParkinson vücudun hareketlerini düzenleyen sistem için gerekli olan dopamin hormonu üretiminin azalması sonucu ortaya çıkıyor. Genellikle 60 yaş civarı ama bazı durumlarda 20 yaş altında bile görülüyor. Öldürücü olmayan fakat zaman içinde hayat kalitesini düşüren parkinson’un belirtileri arasında titreme, hareketlerde yavaşlama, yürüme güçlüğü, yüzde donuklaşma ve kısık sesle konuşma var. Geride bıraktığımız 11 Nisan Dünya Parkinson Günü vesilesiyle konuştuğumuz uzmanlar hastalığı anlattı.
#ParkinsonOmurgaya yönelik elle yapılan kayropraktik yönteminin, çoğu kişi tarafından “kütletme tedavisi” olarak bilinmesinin yanlış olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Levent Tekin, bu tedavinin mutlaka uzmanlarca yapılması gerektiğini söyledi ve önemli uyarılarda bulundu...
#KayropraktikPek çoğumuzun mustarip olduğu bir dert bu. Yorgunluk, uykusuzluk, stres gibi faktörlerin sonucunda ortaya çıkan ama bazen ciddi sağlık sorunlarının habercisi olan baş ağrısını hafife almamak gerekiyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisiyle ilk kez bu yıl 17-24 Mart Dünya Baş Ağrısı Haftası ilan edildi. Biz de bu vesileyle uzmanlarımızdan baş ağrısı tiplerini öğrendik.
#Melis YılmazSaatlerce bilgisayar başında aynı pozisyonda oturmanın ve cep telefonundan mesajlaşmanın 12-25 yaş arası gençlerde teknoboyun ve teknoparmak adlı iki yeni hastalığa neden olduğunu söyleyen Prof. Dr. Alper Murat Ulaşlı, “Kambur bir nesil geliyor” uyarısında bulundu.
#Z KuşağıHızlı çözüm arayanlar, bir an önce fazla kilolardan kurtulmak isteyenlerin başvurduğu yollardan zayıflama ilaçları ve iğneleri… Peki, yan etkileri ne, kilo problemine kökten bir çözüm mü? Uzmanlar hızlı kilo verme yöntemi olarak görülen ancak birçok sağlık problemini beraberinde getiren ‘zayıflama’ iğne ve ilaçları hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
#Melis YılmazÇağımızın en büyük sorunlarından biri uykusuzluk. Kime sorsanız uyku problemi yaşıyor. Çareyi melatonin takviyelerinde bulanlar de eşine dostuna kullandığı takviyeyi tavsiye ediyor fakat uzmanlar bu takviyelerin gelişigüzel kullanımı konusunda herkesi uyarıyor.
#Sağlıklı UykuUyku-uyanıklık döngüsünü düzenleyen melatonin hormonu, vücudumuzda doğal yollardan üretiliyor. Salınımı karanlık olunca artıyor, aydınlıkla düşüyor ancak bunun yanında birçok etken melatonin seviyesini etkiliyor. Uyku bozukluğu yaşayan pek çok kişi eş dost tavsiyesiyle melatonin takviyesi alıyor fakat uzmanlar gelişigüzel kullanımının sakıncaları konusunda uyarıyor.
#Melatonin