Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi olarak tanımladığı ve tüm dünyada etkisini gösteren koronavirüsten (kovid-19) hepimiz fazlasıyla etkilendik. Koronavirüs kaygısı nedeniyle çoğumuz uyku problemleri yaşamaya başladık; en çok da ‘uykusuzluktan’ yakınır hale geldik. Ancak yapılan çok sayıda bilimsel araştırma; sağlıklı bir uykunun bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve buna paralel olarak yeni koronavirüsten korunmamızda önemli bir rol üstlendiğini ortaya koyuyor. Üstelik kaygılar nedeniyle oluşan uyku problemleri kronikleştiğinde çeşitli uyku hastalıklarına da neden olabiliyor.
#Uykusuzlukla Baş Etme YöntemleriHamilelik döneminde zaman zaman uyku düzenini etkileyebilen uykusuzluk sorunu ile karşı karşıya kalındığını belirten Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, rahat uyuyabilmenize yardım edecek tüyolar verdi.
#Hamilelikte UykuKimbilir ne kadar zaman oldu şöyle bütün gün koşturup yorgun düşmüş bir çocuk gibi uyumayalı. Belki sorunumuz biraz da budur. Beynimiz yorulup sürekli stres çekerken vücut hiç yorulmuyor. Peki iyi uykuya davetiye çıkaran şeyler neler? Huffington Post internet sitesi, Pennsylvania Uyku ve Nörobiyoloji bölümünden Dr. Michael A. Gradner'dan bazı tavsiyeler yayınladı.
#UykuYolculuk yaparken yanınızda arabayı kullanan, yola dikkatlice baktığını ve iyi araba kullandığını düşündüğünüz kişinin o anda gözleri açık bir şekilde uyku haline geçtiğini, hipnotize olmuş gibi arabayı kullanmaya devam ettiğini söylesek ne yaparsınız? Gözünüzde canlanan bu sahnenin yaşanmış olma olasılığı çok yüksek ama çoğu kişi bunun farkında bile değil. ‘Yol hipnozu’ adı verilen bu durumu hem yaşayan birinin ağzından dinledik hem de uzmanlarla konuştuk.
#Trafik Kazasıİş ve sosyal yaşam arasında denge kurmak, iyi bir gece uykusunun feda edilmesi anlamına gelebiliyor. Uyku eksikliği ise biraz yorgun hissetmenin ötesinde, geniş kapsamlı ve ciddi sağlık sorunlarını da tetikleyebiliyor. Peki yeterince uyumadığınızı gösteren işaretler neler? Uzmanlarla konuştuk…
#SağlıkDikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) olarak tanımlanan durumun tedavisi olan bir hastalık iken dikkat dağınıklığının farklı durumlara bağlı olarak gelişen, değişken bir sorun olduğunu ifade eden uzman yazarımız Psikoterapist Şamil Saribaş dikkat dağınıklığı hakkında önemli bilgiler veriyor.
#Dikkat EksikliğiTürkiye’nin önde gelen psikolog ve yazarlarından Gündüz Vassaf’ın yeni kitabı ‘Ne Yapabilirim-Geleceğe Kartpostallar’ raflarda. Vassaf: “Dışarda büyük felaketler oluyor diye sevgimizi birbirimizden esirgiyorsak o felaketin amacına ulaşmasına aracı oluyoruz demektir. Ne olursa olsun çocukluk heyecanının balonlarını uçurabilmeli insan. Bu ayıp bir şey değil.”
#Gündüz Vassaf