Uykunun en verimli saatleri 23:00 ve 03:00 arasıdır. Melatonin hormonu uykuyu kolaylaştırır ve bu da akşam saatlerinde salgılanmaya başlar. Hücre çoğalması ve protein yapımı da 00:00 saatinde en yüksek seviyeye ulaşmış olur. İnsanların en geç 23:00'da uykuya dalmış olması verimli bir uyku geçirmesini sağlar. Uykunun en verimli saatleri ve neden bu saatlerde verimli olduğu ile ilgili ayrıntıları derledik.
#UykuBütüncül tıp konusunda verdiği eğitimlerin yanı sıra ‘Titreşim Tıbbı’ ve ‘Açlık Diyeti’ kitaplarıyla da tanınan uzman Dr. Murat Balanlı’nın ‘Ah Bir Uyuyabilsem...’ adlı yeni kitabı yayımlandı. Uyku hakkında kritik bilgiler ve daha iyi bir gece uykusu elde etmek isteyenlere yönelik tavsiyeler içeren kitabı, yazarı Balanlı’yla konuştuk.
#Dr. Murat BalanlıDünya Sağlık Örgütü’nün 11 Mart 2020 tarihinde COVID-19 salgınını pandemi ilan etmesinden beri insanlık olağan dışı günlerden geçiyor. Bu dönemde karşılaşılan önemli zorluklardan biri de ruh sağlığını koruyabilmek. Doç. Dr. Adil Sarıbay, bu dönemde beklentilerimizi yeniden ayarlamamız ve günlük rutinimizi korurken ekstra verimli olmak için kendimize baskı uygulamamamız gerektiğini vurguluyor.
#KoronavirüsMEB, çocukların gelişim sürecinde etkin birer rol model olan velileri pratik bilgilerle aktif şekilde desteklemek amacıyla ‘BİZDEN’ adlı aylık bülten hazırladı. Velilerine ulaştırmak üzere öğrencilere 10 Aralık’ta okullarda dağıtılacak ‘BİZDEN’in ilk sayısının konuları, bilişim teknolojileri ile medya araçlarının güvenli kullanımı ve uyku saatleri oldu.
#Milli Eğitim BakanlığıVücut saatimiz doğru okumasını bilirsek eğer, aslında bize çok şey söylüyor. Yapılan araştırmaların ışığında hangi gün seyahat edeceğinizi, hangi saatte sosyal medyadan doğru verim alabileceğinizi, hatta hangi saatte daha 'doğru' sevişebileceğinizi bile bulabiliriz!
#CinsellikBaşınızı yastığa koyar koymaz uyumanız iyi bir uykunuz olduğu anlamına gelmiyor. Her 100 kişiden en az beşi solunum sorunları nedeniyle uykusunu almadan uyanıyor, ertesi günü uyuklayarak geçiriyor. Toplumun yüzde 40’ı horluyor, üstelik bunu da normal kabul ediyor! Her on kişiden dokuzu hayatının bir döneminde uykusuzluk sorunuyla karşılaşıyor.
Yaşla, insanın uyku ihtiyacı azalıyormuş. Yaşlıların yalancısıyım, ben yaşlanmıyorum çünkü. Yaşla uyku ihtiyacı azalırmış ama, etrafımdaki yaşlılara bakıyorum, sık sık ‘kestirme’ ihtiyacı duyuyorlar. (Şu anda, Astor Piazzola ve Gerry Mulligan’dan Close Your Eyes And Listen dinliyorum, gözlerim kapanıyor dinlerken…)
Harvard Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, sabahları biraz fazla uyumanın öğrenme süreci üzerinde olumlu etkisi var. Doktorlar uykunun öğrenme üzerindeki olumlu etkisinin zaten bilindiğini, ancak son araştırmayla bunun nasıl gerçekleştiğini belirlediklerini söylediler.