Kulağa bir korku filminin başlangıcı gibi geliyor; yatağınızın ucunda gölgeli bir figür, göğsünüzün üzerinde oturan meçhul bir varlık… Derin bir uykudan uyandığınızda bu korkunç senaryolardan hangisinin gerçekleştiği önemli değildir ancak hepsinin de ortak bir yanı vardır; hareket edemez, kaçamaz veya yardım için bağıramazsınız. Tamamen bilinçli olmanıza rağmen olduğunuz yerde donup kalırsınız ve ‘uyku felci şeytanından’ kaçamazsınız. Peki tüm bunlar ne anlama geliyor?
#Uyku FelciKulağa bir korku filminin başlangıcı gibi geliyor; yatağınızın ucunda gölgeli bir figür, göğsünüzün üzerinde oturan meçhul bir varlık… Derin bir uykudan uyandığınızda bu korkunç senaryolardan hangisinin gerçekleştiği önemli değildir ancak hepsinin de ortak bir yanı vardır; hareket edemez, kaçamaz veya yardım için bağıramazsınız. Tamamen bilinçli olmanıza rağmen olduğunuz yerde donup kalırsınız ve ‘uyku felci şeytanından’ kaçamazsınız. Peki tüm bunlar ne anlama geliyor?
#Uyku FelciUyku felci, halk arasında da karabasan olarak da bilinen uyanıklık ve uykuya geçiş arasında görülen bir durumdur. İnsanların neredeyse yarısı hayatında bir kere bu kötü deneyimi yaşıyor. Uyku felci nedeni ile çeşitli halüsinasyonlar görülebilir. Uyku felci neden olur, hangi hastalığın belirtisidir sizler için derledik.
#Uyku FelciGünde kaç saatinizi oturarak, kaç saatiniz ayakta geçiyor? Ortalama kaç saat uyuyorsunuz? Eğer siz de masa başı çalışanlardan biriyseniz muhtemelen gününüzün büyük bir kısmını oturarak geçiriyorsunuz. Çoğumuz günde yaklaşık 10-12 saatimizi iş yerinde bilgisayar başında ve TV karşısında geçiyoruz. Uykuda geçen süreyi de üstüne ekleyince günde ortalama 19-20 saat hareketsiz kalıyoruz. Bu hareketsiz yaşam da pek çok sağlık sorununa davetiye çıkarıyor.
#Sağlıklı YaşamAvustralya'da yapılan bir araştırma, sağlık için günde en az beş saat ayakta durmanın hayati öneminin olduğunu, sağlıklı bir kalbe sahip olmak için her gün ne kadar süre oturmamız, uyumamız, ayakta durmamız ve egzersiz yapmamız gerektiğini ortaya attı. İşte o araştırmanın detayları ve uzman yorumları…
#SağlıkKış aylarında soğuk havalar kalp damarlarının büzüşmesine neden olarak kalp krizi riskini artırıyor. Bu nedenle özellikle kış aylarında kalp hastalıklarında artış yaşanıyor. Peki soğuk hava kalbimizi nasıl etkiliyor? Neden kış aylarında kalp krizi daha çok yaşanıyor? Kimler risk altında? Soğuklarda kalp sağlığımızı korumak için ne yapalım? İşte 11 soruda soğuk havalarda kalbimizi koruma rehberi…
#Kalp SağlığıSoğuk havalar kalp damarlarında büzüşmeye yol açarak kalp sağlığını olumsuz etkiliyor. Bu nedenle kalp krizi geçirme riski soğuklarda artıyor. Özellikle yaşlıların ve kalp rahatsızlığı olanların soğuk havalarda çok daha özenli ve dikkatli olması gerekiyor. Biz de soğuk havalarda kalp sağlığını korumak için yapılması gerekenleri Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Macit Bitargil ile konuştuk.
#Kalp SağlığıGün içinde ansızın gelen uyuma isteğinizi bastıramıyorsanız, siz de Nicola Barke'nin hayatını değiştiren narkolepsiden mustarip olabilirsiniz. Peki nedir narkolepsi? Normal uykudan nasıl ayırt edilir?
#SağlıkTaklit yeteneği müthiş, bin bir yüzü var, birçok kaynakta gizli pandemi olarak geçiyor hatta sessiz katil diye adlandırılıyor. Tüm dünya, bu hastalığa karşı ayakta. ABD'deki Lyme kasabasına giderek araştırma yapan ve birkaç yıl sonra Lyme hastalığı teşhisi konan Ziraat Yüksek Mühendisi Derya Ulaşoğlu da söz konusu hastalığı yaşayanlardan. İşte onun deneyimleri ve 18 soruda Lyme hastalığı...
#SağlıkKıyılmış bir tütünün kağıda sarılmasıyla tüketilen, dumanı çekilerek içilen ürüne sigara denmektedir. Tüm dünyada sigara içen pek çok insan bulunmaktadır. Sigara tüketen bireyler aslında genel olarak sigaranın sağlığa zararlarını bilmektedir. Biz sizler için bu yazıda paketli halde satılan tütünün yani sigaranın zararlarının ne olduğunu ve bu zararların fiziksel ve psikolojik anlamdaki etkilerini derledik.
#SigaraMiyokardit, belirli dönemlerde öne çıkan sağlık problemleri arasında yer alıyor. Kalp kası iltihabı olarak da bilinen miyokardit, virüs kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Covid-19'un da miyokardit hastalığa sebep olduğuna dair bulguların ortaya çıkmasının ardından dikkat çeken bu hastalık, elektrokardiyografi ile tespit edilebilmektedir. Peki, miyokardit nedir? İşte, o hastalığın belirtileri ve sebepleri hakkında detaylı bilgiler
#MiyokarditKimileri için her gece düzenli ve kesintisiz uyumak mümkün değil... Oysa sağlıklı uyku, bağışıklık sistemimizin en yakın dostlarından biri. Yarın yani 3 Ocak, Uyku Festivali Günü. Biz de konunun uzmanı nöroloji doktoruna kaliteli uykunun sırlarını ve uykusuzluğun yol açabileceği problemleri sorduk.
#UykuEnfekte kenelerin ısırığı ile bulaşan lyme hastalığı hakkında açıklamalarda bulunan Uzm. Dr. Bengisu Ay, “Lyme hastalığına Borrelia burgdorferi isimli bir bakteri neden olur. Enfekte kenelerin ısırığı ile bulaşır. Birçok memeli türü bu bakteri ile enfekte olabilmekle birlikte geyikler en önemli rezervuarlardır. Hastaların yüzde 10-20’sinde antibiyotik tedavisine rağmen yıllarca süren tekrarlayıcı kas ve eklem ağrıları, uyku bozuklukları, yorgunluk gibi belirtiler görülebilir. Buna Tedavi sonrası lyme hastalığı sendromu denir” dedi.
#Lyme Hastalığıİngiltere Meteoroloji Ofisi tarafından yürütülen bir araştırma, küresel ısınma kaynaklı oluşan ısı stresinin bazı organların durmasına yol açabileceğini ortaya koydu. Ani ısı değişiminin insan sağlığını ciddi oranda etkilediğini ifade eden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Taner Has, “Birçok organ bu değişimden etkilenir. İnsanın vücut direnci düştüğü için bakteriyel ve viral enfeksiyon riski artmaktadır” dedi.
#Küresel IsınmaPillerin içerisinde insan sağlığına zararlı birçok madde bulunur. Bu maddelerin başında çinko, lityum ve kadmiyum yer alır. Bu maddeler doğada uzun süre kaldığı için çevreye de çok büyük zararlar verirler. 3. sınıflar için pil atıklarının çevreye vereceği zararları madde madde anlattık.
#3. Sınıf Fen Bilimleri Pil Atıklarının Çevreye Vereceği Zararlar Konu AnlatımıSinir siteminde meydana gelen rahatsızlıklar, kişinin sosyal yaşamını olumsuz anlamda etkileyebilir. Bu bölgede meydana gelen gelişmeler, bir dönem sonra vücudun tepki bile vermeyeceği hastalıkların gelişmesine neden olabilir. Sinir sistemi nedir, burada oluşabilecek hastalıklar nelerdir, sizler için araştırdık.
#Sinir Sistemi Nedir?Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ali Değirmenci geceleri nefes durmasına uyku apnesi dendiğini söyledi. “Apne kelimesi Yunanca’da “soluksuz kalmak” anlamına gelir. Uyku apnesi erkeklerde kadınlardan 2 kat daha sıktır ve daha çok orta yaş üzerindeki erişkinlerde görülür.
#Uyku Apnesi İçin Hangi Doktora GidilirAydın’ın Bozdoğan ilçesi, Türkiye’de en uzun yaşayanların bulunduğu Nazilli ilçesine komşu. Yaklaşık 35 bin nüfusu olan ilçede 60 yaşın üstünde toplam 7 bin 592 kişi yaşıyor. Bozdoğan’ın yaşayan hazinelerinden 104 yaşındaki İbrahim Budak’ın lakabı ‘Çizmeli’... 11 yaşında giydiği körüklü efe çizmelerini hiç çıkarmamış...
#Uzun Yaşamın SırlarıGrip, verem, kızamık, hepatit B, hepatit C, HIV bulaşıcı hastalıklardan sadece birkaçı. Hava, solunum, sindirim sistemi, kan veya temas yolu ile bulaşan pek çok hastalık var. Ofisler, plazalar, alışveriş merkezleri gibi kapalı ortamlar bulaşıcı hastalıklar için büyük risk oluşturuyor. Oysa küçük tedbirler alarak bu riskleri en aza indirmek mümkün.
Fatma Hanım'dan bir mail geldi... Bir isyandı, çaresizce yardım isteniyordu... Yazdık... Hurriyet.com.tr günlerdir konunun üzerinde... Fatma Hanım gibi aynı sorunları yaşayan binlerce insandan, binlerce mail aldık... İşte o Fatma Hanım'ın isyanı simge oldu... Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı harekete geçti...