Hipertansiyon yaygın olarak yüksek ‘tansiyon’ olarak bilinen, çok sayıda insanı etkileyen kardiyovasküler bir durum. Tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü vesilesiyle konuyla ilgili uzmanlara danıştık, öneriler aldık: “Kalp dostu bir diyeti benimseyin, sağlıklı kilonuzu koruyup sigarayı bırakın.”
#SağlıkÇok sık rastlanan kadın hastalıklarından olan polikistik over sendromu nedenleri ve risklerinin yanı sıra tedavisi ile de araştırmalar arasında üst sıralarda yer alıyor. Peki, polikistik over sendromu nedir, nasıl tedavi edilir, riskleri nelerdir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İrem Yengel, kadınların büyük çoğunluğunu etkileyen polikistik over sendromu ile ilgili merak edilenleri hurriyet.com.tr okurları için anlatıyor...
#Polikistik Over SendromuGeceleri sık sık uyanıp tuvalete giden ve kendini sürekli yorgun hisseden James Lamerton isimli adama uyku apnesi teşhisi konuldu. Şikayetleri bir türlü geçmeyen adam 3 ay içinde 8 kez doktora gitti ancak bir türlü iyileşemedi. Durumu gidererek ağırlaşan ve yemek yiyemeyecek hale gelen adamın gerçek hastalığının beyin tümörü olduğu ortaya çıktı.
#Beyin TümörüHaşimato hastalığı, hem kadını hem de erkeği ilgilendirmektedir ancak hastaların yüzde 90’nını kadınlar oluşturmaktadır. Her otoimmün hastalıkta olduğu gibi haşimato hastalığında da şeker, un ve glüten sınırlı tüketilmelidir. Peki, haşimato hastalığı tam olarak nedir, belirtileri nelerdir?
#HaşimatoKırtasiye, kitap, kıyafet, kayıt derken çocuğu okula başlayacak ailelerde eylül ayıyla birlikte koşuşturmaca da başladı. Anne babalar çocuklarının okula mutlu bir başlangıç yapması ve derslerinde başarılı olması için hemen her ayrıntıyı düşünüyor, ellerinden geleni fazlasıyla yapmaya çalışıyor. Ancak pek çok ailenin ne yazık ki çocukların okul öncesi genel sağlık muayenesinden geçirilmesi gerektiği konusunda bilgisi yok!
#Okul DönemiHorlama çok yaygın bir sorun. Hele yatak odalarında dinmeyen horlama sesleri kimi zaman boşanmalara bile neden olabiliyor. Köln’de yaşayan Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Dr. Fahri Yıldız, 32 yıldır, horlayanları tedavi ediyor. Bu yüzden çevresinde ‘Evlilikleri kurtaran doktor’ olarak da tanınıyor. Yıldız, cerrahi yöntemlerle sayısız hastayı tedavi etmiş. 2008 yılından beri de horlama protezleri üzerine çalışıyor. Dr. Fahri Yıldız, 1.5 yıl önce, kızları Aylin ve Suzan ile birlikte, horlama protezleri alanında uluslararası faaliyet gösteren TOMED GmbH adlı firmayı devraldı. Şimdi, geliştirdiği horlama protezlerini dünyanın dört bir yanına göndererek horlayanların sorunlarını çözüyor. Dr.Fahri Yıldız ile bu sorun üzerine söyleşi yaptık.
#Fahri YıldızAmerikan Ulusal Böbrek Vakfı tarafından yayınlanan, kişide böbrek hastalığını düşündürecek 10 temel işarete dikkat çeken Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk; “Kronik böbrek hastalığı, çoğu zaman belirti vermeden ilerleyen sinsi bir hastalıktır ve bu hastalığın önlenebilir olması da büyük bir avantajdır. Yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve aile geçmişinde böbrek yetmezliği olması durumda veya 60 yaş üzeri kimselerde böbrek hastalığı açısından rutin kontrollerin düzenli olarak yaptırılması son derece önemlidir” diyor.
#KronikUzun süren uykusuzlukların fiziksel, ruhsal ve zihinsel olumsuz etkileri var; fiziksel olarak yorgunluğa yol açtığı, bağışıklık sisteminizi güçsüzleştirdiği gibi, huzursuz, sinirli, gergin olmanıza, ayrıca dikkatte ve konsantrasyonda sıkıntılar yaşamanıza da neden olabilir.