Tip 2 Diyabet'in metabolik cerrahiyle yaygınlaşmasına yönelik eğitim seferberliği

Güncelleme Tarihi:

Tip 2 Diyabetin metabolik cerrahiyle yaygınlaşmasına yönelik eğitim seferberliği
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2016 16:05

Tip 2 Diyabet'in metabolik cerrahiyle yaygınlaşmasına yönelik eğitim seferberliği

Haberin Devamı

 

 

 

İSTANBUL, (DHA) TÜRKİYE Metabolik Cerrahi Vakfı bünyesindeki Metabolik Cerrahi Çalışma Grubu, Tip 2 diyabetin (şeker hastalığı) cerrahi tedavisinde uygulanan metabolik cerrahi operasyonlarının yaygınlaşması amacıyla Türkiye çapında hekimlere yönelik eğitim seferberliği başlattı. Eğitim seferberliğini geçtiğimiz günlerde Samsun'dan başlatan Doç. Dr. Alper Çelik'in başkanlığını yaptığı vakıf, bu çalışmaları İzmir, Elazığ ve Denizli ile devam ettirdi. Vakıf önümüzdeki günlerde ise Ankara ve Bursa başta olma üzere diğer illerde de eğitim çalışmalarına devam edecek.

TÜRKİYE ÇAPINDA CERRAHLARI EĞİTİYORUZ

Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Doç. Dr. Alper Çelik yaptığı konuya ilişkin yaptığı açıklamada, vakıf olarak amaçlarının metabolik cerrahi ameliyatlarının tüm Türkiye çapında yaygınlaştırmasını sağlamak olduğunu söyledi. Tip 2 diyabetin cerrahi tedavisinin dünyada son birkaç yıldır uygulamaya başlandığını ve Türkiye'nin de bu ameliyatın uygulandığı 6 ülkeden biri olduğunun altını çizen Doç. Dr. Çelik, şöyle konuştu:

"Tüm Türkiye'yi dolaşarak Metabolik Cerrahi ameliyatlarını meslektaşlarımıza anlatıyoruz. Bu eğitim çalışmaları hastalar açısından olduğu kadar ülkemiz açısından da çok önemli. Türkiye'deki yaklaşık 8 milyon tip 2 diyabet hastasının en az %10'unun ameliyata uygun olduğunu biliyoruz. Fakat ameliyatları yaygınlaştırmadan bu kadar büyük bir nüfusu tedavi etmemiz çok zor. Bu rakam ülke nüfusunun %1'i ediyor, dolayısıyla büyük bir seferberlik gerektiriyor. Tedavide başarı oranı yüzde 90'ın üzerinde. Ameliyat sayesinde ilaç ve insülini tamamen bırakan hastalar hem diyabet gibi hayati tehlikesi bulunan önemli bir hastalıktan kurtulmakta, hem de diyabete eşlik eden obezite, yüksek tansiyon, kolestrol, trigliserid, kilo fazlalığı ve uyku apnesi gibi sorunlara kalıcı çözüm bulunmaktadır. Geldiğimiz noktada artık tip 2 diyabetli hastalar ve meslektaşlarımız bu ameliyatların başarılı sonuçlarını görüyor. Bu da her geçen gün meslektaşlarımızın metabolik cerrahiye olan ilgisinin artmasına neden oluyor."

Ameliyatları uygulayabilen doktorlar çoğaldıkça hastalar için bu ameliyatı gerçekleştiren cerrahlara ulaşılabilirliğin daha da artacağını vurgulayan Çelik, "Önümüzdeki 5 yıllık süreçte her bölgenin en büyük şehrinde ameliyatları uygulayabilen en az bir meslektaşımız olsun istiyoruz" dedi.

AMELİYATA KİMLER ADAY?

-Doç. Dr. Alper Çelik'in verdiği bilgiye göre,  ameliyata aday olanlar şöyle:

- Tip 2 Diyabet hastası olup denenen tüm tedavilere rağmen şekeri düzene girmeyenler,
- 3 aylık ortalama kan şekeri (HbA1c) yüksek seyredenler,
- Hastalığı ilerleyen ve ilaç/insulin tedavisinden istenilen sonucu alamayanlar,
- Böbreklerde, gözlerde, karaciğerde, ayaklarda, kalpte ve diğer organlarda organ hasarı belirti ve bulguları yaşayan hastalar

 

AMELİYATA İHTİYACI OLMAYANLAR

Şekeri yıllardır stabil olan, kolayca kontrol altında tutulabilen veya ilerlemeyen ayrıca kilo problemi olmayan hastalar.

(FOTOĞRAF)

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!