Günlük hayatımıza kolaylıkla entegre edeceğimiz birkaç yöntemle israfın önüne geçmek çok zor değil. Alışverişi ihtiyacımız kadar yapmak ve satın aldıklarımızın yenebilir tüm kısımlarını kullanmaya dikkat etmek atabileceğimiz ilk adımlar. Yeşilliklerin saplarından salatalar yapabilir, fazla olgunlaşmış çileklerden farklı soslar hazırlayabiliriz. Kavun, balkabağı gibi ürünlerin çekirdeklerini kavurup yemeklere katmak, pancar yapraklarını çorbaya eklemek de mümkün.
#TüketimKurban Bayramı’nda orta yaş üstündekilere 2 gün arayla, kronik hastalığı olanlara ise 3 gün arayla et tüketmeleri önerisinde bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Yıldırım, “Et tükettiğimizde vücudumuza ciddi bir kalori alımı yapıyoruz. Bu nedenle bu kalorinin de fazlasının yağ olarak depolanmasının önüne geçmeliyiz. Günde 1 porsiyon et tükettiğimiz zaman ortalama 300-500 arasında kalori alıyoruz. Bu nedenle bunun karşılığında en az 2 saatlik bir egzersiz yapmamız gerekiyor” dedi.
#Kurbanbayrami2020Kurban Bayramı’nda orta yaş üstündekilere 2 gün arayla, kronik hastalığı olanlara ise 3 gün arayla et tüketmeleri önerisinde bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Yıldırım, “Et tükettiğimizde vücudumuza ciddi bir kalori alımı yapıyoruz. Bu nedenle bu kalorinin de fazlasının yağ olarak depolanmasının önüne geçmeliyiz. Günde 1 porsiyon et tükettiğimiz zaman ortalama 300-500 arasında kalori alıyoruz. Bu nedenle bunun karşılığında en az 2 saatlik bir egzersiz yapmamız gerekiyor” dedi.
#Kurbanbayrami2020Kurban Bayramı’nda orta yaş üstündekilere 2 gün arayla, kronik hastalığı olanlara ise 3 gün arayla et tüketmeleri önerisinde bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Yıldırım, “Et tükettiğimizde vücudumuza ciddi bir kalori alımı yapıyoruz. Bu nedenle bu kalorinin de fazlasının yağ olarak depolanmasının önüne geçmeliyiz. Günde 1 porsiyon et tükettiğimiz zaman ortalama 300-500 arasında kalori alıyoruz. Bu nedenle bunun karşılığında en az 2 saatlik bir egzersiz yapmamız gerekiyor” dedi.
#İç Hastalıkları Uzmanı1 Temmuz'da yürürlüğe giren bir uygulama ile kanser tedavisinde kullanılan 267 kalem onkoloji ilacı kamu hastanelerinden hastalara verilmeye başladı. Hastalar ilaçlarını böylece eczaneden değil direk hastaneden almaya başladı. Uygulamaya o günlerde eczacılardan tepki gelmişti.
#KanserBebek acil hastalarını daha önce anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip, ölümlerine neden olan ‘Yenidoğan Çetesi’ lideri Fırat Sarı savunma yaptı. Sarı savunmasında “Ben bu yapıyı gördüm ve bu işe el attım. Ben keşfetmedim, bunlar vardı” dedi.
#Fırat SarıMarketlerde satılan paketli sütlerle ilgili çok ucun yıllardır tartışılan bir konu var; bazıları bu sütlerin 'süt olmadığını' söylüyor. Hiçbir faydası olmadığı ve hatta zararlı dahi olabileceği iddia ediliyor. Öte yandan dünyanın her yerinde paketli sütler her gün milyonlarca insan tarafından satın alınıyor ve tüketiliyor. Konu hakkında tüm merak edilenleri Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alev Keser'e sordum.
#Pastörize SütSingapurlu bir pratisyen hekim olan Dr. Samuel Choudhury'ye göre, bir süredir dolapta bekleyen patatesler potansiyel olarak ölümcül bir toksin barındırıyor olabilir. Dr. Choudhury’un Instagram'da takipçileri ile paylaştığı bir videoda, filizlenmiş patateslerin yanı sıra yeşile dönmüş patateslerden de uzak durulmasını tavsiye etti.
#Filizlenmiş PatatesSingapurlu doktor Dr. Samuel Choudhury, dolapta bir süre saklanan filizlenmiş ve yeşeren patateslerden uzak durulması gerektiğini, yeşil lekelerin ve filizlerin solanin toksininin varlığına işaret ettiğini, bu toksinin ağır sindirim sorunlarına, halüsinasyonlara, ciddi durumlarda felce hatta ölüme dahi neden olabileceğini söylüyor.
#PatatesTarım ve Orman Bakanlığı'nın paylaştığı taklit ve tağşiş ürünler listesi çok konuşuluyor. Bu listeye sütler de dahil olabilir mi? Marketlerde satılan paketli sütlerle ilgili çok ucun yıllardır tartışılan bir konu var; bazıları bu sütlerin 'süt olmadığını' söylüyor. Hiçbir faydası olmadığı ve hatta zararlı dahi olabileceği iddia ediliyor. Öte yandan dünyanın her yerinde paketli sütler her gün milyonlarca insan tarafından satın alınıyor ve tüketiliyor. Peki uzmanlar bu konuda ne diyor?
#Pastörize SütEmbriyo, döllenmiş bir yumurtanın gelişim sürecinin erken evrelerinde oluşan ve canlı organizmanın temel yapılarını oluşturan hücresel bir yapıdır. Tüp bebek uygulamalarında kaliteli embriyo oluşması gebelik şansını artıran önemli bir faktördür. Yumurta ve sperm kalitesi, laboratuvar koşulları, genetik faktörler, doğru zamanlama ve embriyo takibi kaliteli embriyo oluşumunu etkileyen temel koşullar arasındadır.
#Tüp BebekÇoğumuz evine o gün yiyeceğinden fazla ekmek alıyor. “Belki misafir gelir veya gece acıkırım” ya da “Kalanı sabah ısıtır yerim” düşüncesi ile fazladan alınan o ekmekleri tüketemediğimizde buzdolabına ya da daha uzun süre bayatlamasın diye buzluğa atarız. Ama bayatlamasın diye buzluğa attığımız o ekmeklerin besin değeri aynı kalıyor mu? Lezzeti değişiyor mu? Gerçekten daha geç bayatlamasına yardımcı oluyor mu? Diyetisyen Ayça Sena Yılmaz ile konuştuk.
#Ekmek Saklamaİngiltere’de bir yemek programının jürisi Paul Hollywood, yakın zamanda TikTok'ta yayınladığı videoda, ekmeği doğru saklama yönteminin onu dondurmak olmadığını, hatta dondurulan ekmeğin daha çabuk bayatladığını söyledi. Buzdolabının ekmeğin tüm nemini çektiğini, bunun da ekmeği üç kat daha hızlı bayatlayacağını iddia eden Hollywood’un bu görüşüne katılan da var karşı çıkan da… Peki hangisi doğru? Diyetisyen Ayça Sena Yılmaz ile konuştuk.
#SağlıkYeni eğitim yılındaki ilk ders ziline çok az zaman kaldı ve okul ihtiyaçları için tüm veliler hem kaliteli hem de bütçe dostu ürün arayışına başladı. Çocuğu için her zaman en iyisini isteyen anne-babaları bu zorlu alışveriş sürecinde rahatlatacak ipuçları ile siz de okul hazırlığınızı eksiksiz olarak tamamlayabilirsiniz. İşte kısaca bilmeniz gerekenler…
#Sponsorlu İçerikTatil sezonundayız. Tatil deyince genelde diyetler bozuluyor, dışarıda yiyip içiliyor. Açık büfeler, çeşmeden doldurulan sınırsız içecekler, rengarenk dondurmalar bizi cezbediyor ama eğer dikkatli olmazsak tatilimiz yaşayacağımız mide-bağırsak hastalıkları yüzünden kâbusa dönebiliyor. Peki tatilde bağırsak sağlığı için nelere dikkat etmek gerekir? Bunu önlemek ve hastalandığımızda semptomları hızla hafifletmenin yolları neler?
#Gıda GüvenliğiYaz aylarında piknik ve plaj keyfi, gıda zehirlenmesi riskiyle gölgeleniyor. Sıcak ve nemli ortamlarda bakterilerin hızla çoğalması, açık alanda tüketilen yiyecekleri tehlikeli hale getiriyor. Peki, hangi yiyecekler bu risk altında? Nelere dikkat etmek gerekiyor? Prof. Dr. Ebubekir Şenateş, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Sağlık1777’de kurulan, Türkiye’nin en eski markası Ali Muhiddin Hacı Bekir’in akide renkleriyle İstiklal Caddesi ruhu buluştu ve bir İstanbul şekerlemecisi doğdu. Evrensel marka olmanın tüm gerekliliklerini yerine getiren Beyoğlu’ndaki şık mağazada logolu porselen takımlardan tasarım lokum kutularına bambaşka bir boyuta taşınan vizyona hayran kaldım.
#Akide Şekeri