Paylaş
Bugün de kaldığımız yerden devam edelim ve Karadeniz’in en önemli şehirlerinden biri olan Trabzon denince akla gelen ekmekten, Vakfıkebir’in taş fırın ekmeğinden bahsedelim.
Özel taş fırınlarda pişer Vakfıkebir’in bu tadına doyulmaz ekmeği. Annemin “favori ekmeğim” diye nitelediği ekmeğin kendine has tadı ve ev kokusu yapımında kullanılan mayanın ekşi olmasından kaynaklanır.
Kabuğu kalındır ve uygun saklama koşulları sağlandığında 5-10 gün bozulmadan dayanabilir. Zaten Trabzonlular da ekmeği bu özelliğinden yararlanarak yolculuklarının baş eşlikçisi yapmışlardır.
İlkbaharda yaylaya çıkarken iki-üç gün süren yolculukları boyunca onlara Vakfıkebir ekmeği eşlik eder. Bu ekmek uzun süre dayanmasının haricinde tok tutma özelliğiyle de yolculuklara çok uygundur.
Karadeniz’in ekmeklerine kısaca göz attık ve başlıcalarını anlatmaya çalıştık size. Yarın İç Anadolu’ya gidip ekmeklerinin tadına bakmaya çalışacağız.
Mamzana-Patlıcan ezmesi
Patlıcan ve biber-leri fırında, kömür ateşinde ya da ocağın üzerinde çevirerek közleyin. Patlıcanların kabuğunu, biberlerin de zarını soyup akan suyun altında yıkayın. Elinizle sıkarak suyunu süzün. Patlıcan ve biberleri ince ince doğrayıp derin bir kaba aktarın.
Diğer taraftan, kabuğunu soyduğunuz domatesleri tavla zarı formunda doğrayarak patlıcanlı karışıma ekleyin. İncecik kıydığınız maydanoz ve taze soğanı da ekleyip karıştırın. Sarımsakları tuzla dövüp zeytinyağıyla birlikte salataya ilave edin. Tuz ve pul biberi serpiştirip iyice karıştırın. Varsa taze nane yapraklarını da incecik kıyarak katın.
İsterseniz üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirerek servise sunun.
6-8 adet orta boy bostan patlıcanı
4 adet orta boy domates
5 adet yeşil sivribiber
1 tatlı kaşığı tuz, kırmızı pul biber
5-6 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı
2-3 dal taze yeşil soğan
½ demet maydanoz
Paylaş