üstün yetenek haberleri sayfasında üstün yetenek hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 731 üstün yetenek haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Çocuğunuzun üstün yetenekli olduğunu nasıl anlarsınız? Eğitimleri nasıl olmalı? İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Özel Yetenekliler Eğitimi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Serap Emir, bu soruları yanıtladı. Doç. Dr. Emir, “Üstün yetenekli çocuklar toplumun yaklaşık yüzde 3’ünü oluşturan özel bir grup ve özel gereksinimleri var. Bir çocuğun üstün yetenekli kabul edilmesi için tarama şart” diyor.
#Gazetehaberleri8 yaşında ilkokulu bitiren Muhammed, MEB'in yönetmeliği çıkarsa 14 yaşında üniversiteli olacak. 10 yaşındaki Muhammed Hakan Nayiş, “Ben 8 yaşında ilkokulu bitirdim. Eğer yönetmelik çıkarsa 14 yaşında üniversiteye gidebileceğim ve bu sayede de ülkeme daha fazla katkı sağlayabilirim. NASA’ya katılmak istiyorum, uzayla ilgili çalışmalarım var” diyor.
#Milli Eğitim BakanlığıManisa’da düzenlenen toplantıda üstün yetenekli çocukların sınavla alındığı ve yetenekleri doğrultusunda özel eğitim verilen Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı Bilim ve Sanat Merkezleri’nde görev alan öğretmenler bir araya geldi. Eğitimciler merkezlerde verilen eğitim seviyesinin arttırılması için görüş alışverişinde bulundu.
#BİLSEMBİLSEM’ler, özel yetenekli öğrencilerin kişisel gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla açılmış proje tabanlı bağımsız destek eğitim kurumları olarak tanımlanıyor. Aralık ayı itibarıyla Türkiye genelinde 110 bin 730 özel yetenekli öğrencinin, ilgi alanları doğrultusunda eğitim aldığı bu kurumlar bazı veliler tarafından bir ‘statü’ merkezi olarak değerlendiriliyor. Çocuklar bu merkezlerde eğitim almaları için zorlanabiliyor. Bu amaçla bazı veliler çocuklarının elinden tutup hazırlık kurslarının yolunu tutuyor. Oysa BİLSEM’ler öğrenci seçerken hazırlıktan çok yeteneği önemsiyor. Konuyla ilgili Hürriyet’e konuşan MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Mustafa Otrar, öğrencilerin BİLSEM’de eğitim alabilmek için bir sınavdan değil 3 aşamalı değerlendirme sürecinden geçtiğini belirtti. Doç. Dr. Otrar, son zamanlarda çocuğunu BİLSEM’e göndermenin ebeveynler arasında bir trende dönüştüğüne dikkat çekerek, özel yetenekli olmayan bir çocuğun BİLSEM aşamalarını geçmesi ve merkezde eğitime başlaması mümkün olsa da bu durumun sonradan uyum sorunlarına neden olabildiğini dile getirdi. Ayrıca kurs görünümlü oluşumların insanların umutlarını sömürdüğünü söyleyen Otrar, birçoğu için hukuki sürecin başlatıldığını açıkladı.
#BİLSEMEren Düzenli prestijli Vigo Uluslararası Piyano Yarışması’nda Martha Argerich Özel Ödülü’nü kazandı. Fazıl Say’ın “15 yaşı için çok ileri bir seviye, kusursuz teknik, kusursuz müzikalite, gerçek bir üstün yetenek” dediği Düzenli’yle başarı hikâyesini konuştuk: “Yarışmada ‘Türkiye’den Eren Düzenli’ olarak anons edilince coşku, heyecan, mutluluk ve daha birçok duyguyu aynı anda yaşadım.”
#Eren DüzenliGrubu Musica Sequenza ile elektronik müziği 18’inci yüzyılın enstrümanlarıyla buluşturan Burak Özdemir, kendi alanında tam bir özgür ruh. Berlin’in gece kulüplerinde ‘Yeni Pop: Barok!’ sloganıyla Bach ve Handel gibi bestecilerin eserlerini çalan Özdemir sorularımızı yanıtladı.
#Burak ÖzdemirDünyaca ünlü Türk piyanist, devlet sanatçısı Gülsin Onay Londra’da eski öğrencisi ve Deren Piyano Akademisi’nin kurucusu Deren Eryılmaz’ın evinde unutulmaz bir konser verdi. DOĞÇEV yararına düzenlenen konserde genç piyanist Can Arısoy da Debussy’den seslendirdiği eseriyle büyük alkış topladı.
#ALMANYAÇEV Sanat’ın genç keman sanatçısı Bade Daştan, dünyanın en önemli müzik okullarından Amerika’daki Curtis Institute of Music’in, yüzlerce başvuru arasından yapılan elemeleri başarıyla geçen 3 sanatçı arasından birinci olarak okula tam burslu kabul edildi.
#Bade DaştanOsmanlı coğrafyasında kadınların yüksek öğrenim ve iş hayatına katılımının kapılarını açan kişi olarak tanınıyor Nuriye Ulviye. Kafkasya’dan göçen ailesinin 6 yaşındayken yoksulluk nedeniyle Yıldız Sarayı’na gönderdiği, burada 13 yaşında II. Abdülhamid’in sütkardeşi Hulusi Bey ile evlendirilen Nuriye Ulviye, 20 yaşında dul kaldı. Nisan 1913’te ülkenin ilk kadın hakları dergisi olan ‘Kadınlar Dünyası’nı çıkardı. Bir ay sonra kurduğu Osmanlı Müdafaa-i Hukuk-ı Nisvan Cemiyeti (Osmanlı Kadın Hakları Savunma Derneği) sayesinde kadınların üniversite eğitimi almasının önü açıldı. İlk kez kadınlar istihdama katıldı.
#OsmanlıBordo Berelilerin mezuniyet törenine katılan Bakan Güler, Pençe-Kilit Harekâtı bölgesinde şehit olan askerleri anarken “Şehitlerimizin kanı yerde bırakılmadı, bırakılmıyor. Kahraman silah arkadaşları intikamını aldı, almaya devam edecek. Kimsenin şüphesi olmasın” dedi.
#Yaşar GülerMilli Savunma Bakanı Yaşar Güler, 2 gün önce Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde şehit olan askerleri hatırlatarak, "Şehitlerimizin kanı yerde bırakılmadı, bırakılmıyor. Kahraman silah arkadaşları intikamını aldı, almaya devam edecek. Bundan kimsenin şüphesi olmasın" dedi.
#Yaşar GülerMilli Savunma Bakanı Yaşar Güler, 2 gün önce Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde şehit olan askerleri hatırlatarak, "Şehitlerimizin kanı yerde bırakılmadı, bırakılmıyor. Kahraman silah arkadaşları intikamını aldı, almaya devam edecek. Bundan kimsenin şüphesi olmasın" dedi.
#Bakan GülerYaşar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (YÜSEM) Müzik Akademisi’nin üstün yetenek burslu öğrencisi 19 yaşındaki Kaan Turan, uluslararası başarılarına yenilerini ekliyor. Dünyanın saygın üniversitelerinden biri olan ABD’deki Duke Üniversitesi’ne tam burslu olarak kabul edilen Kaan Turan eğitimini burada tamamlayacak.
#AlmanyaPek çok ebeveyn çocuğunun üstün yetenekli olmasını ister. Ancak bu durum çok iyi yönetilmesi gereken bir süreç. Uzmanlar üstün yetenekli olarak nitelendirilebilecek bir çocuğun akranlarından 6 ay ilerde ya da 2 yıl ilerde olabileceğini söyleyerek bu iki seviye arasında çok büyük fark bulunduğunu belirtiyor.
#Konuk YazarTepenin Ardı, Ahlat Ağacı, İstanbullu Gelin gibi yapımlardan tanıdığımız ve en son yeni sezonu yakında başlayacak olan ‘Camdaki Kız’ dizisinde ‘Rafet’ karakteriyle izlediğimiz oyuncu, yönetmen, yazar Tamer Levent ile geçmişe yolculuk yaptık… Levent’in annesi , fazla sosyallik sebebiyle lise birinci sınıfta okul müdürü ile “Benim oğlum tiyatrocu olmayacak” diye uyarı konuşması yapmış. ‘Spor olsun’ diye girdiği konservatuvar sınavını birincilikle kazanan Levent bugün kültür, sanat ve tiyatro hayatının içindeki 50. yılını kutluyor!
#Tamer LeventZihnimiz, etrafımızdaki dünyayı sürekli olarak yorumlama ihtiyacı duyar, olaylara anlam vermeye çalışır. Bazen dünyayı doğru bir şekilde görürüz – gerçekte olduğu gibi-fakat stres anlarında zihnimizin ürünleri olan sahip olduğumuz düşünceler, başımıza gelenleri gerçekçi bir resim ile çizemez. Örneğin, öncesinde yaptığınız bir hatayı hatırlamak, kendi kendinize “Hiçbir şeyi doğru yapamıyorum ve yapamayacağım!” demenize yani aşırı genelleme yapabilmenize sebep olur.
#2021 YKSİngiltere’de pandemi nedeniyle okula gidemeyen öğrencilerin mezuniyet notu bir algoritmayla hesaplandı. Sistem, elit okullardaki öğrencilere yüksek, devlet okullarındakilere düşük notlar verdi. Neyse ki öğrencilerin başarısını öğretmenleri bildiği için skandal kendiliğinden ifşa oldu. Ama işleyişini kimsenin bilmediği algoritmalar insanlığın kaderini ne şekilde etkileyecek?
#YazarÇocuğunuzun üstün yetenekli olduğunu nasıl anlarsınız? Eğitimleri nasıl olmalı? İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Özel Yetenekliler Eğitimi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Serap Emir, bu soruları yanıtladı. Doç. Dr. Emir, “Üstün yetenekli çocuklar toplumun yaklaşık yüzde 3’ünü oluşturan özel bir grup ve özel gereksinimleri var. Bir çocuğun üstün yetenekli kabul edilmesi için tarama şart” diyor.
#GazetehaberleriColumbia Üniversitesi’nde üstün yetenek alanında doktora yaptıktan sonra 10 yıl Boğaziçi Üniversitesi’nde ders veren Bahar Eriş’in yeni kitabı ‘Korkmasaydın Ne Yapardın’ çıktı. ‘Anne Beynim Aç’, ‘Çocuklar Nasıl Başarır’ (Mümin Sekman ile birlikte), ‘Her Çocuk Üstün Yeteneklidir’ ve ‘Gölgedeki Yıldızlar’ kitaplarına imza atan Eriş, bu kez yetişkinleri ‘konfor alanları’nın dışına çıkmaya davet ediyor.
#Columbia ÜniversitesiEbeveynlerini kaybeden öğrencilerin okuduğu Darüşşafaka Lisesi’nin robot kulübü takımı ‘Sultans of Türkiye’, ABD’de 40 ülkeden 15 bine yakın öğrencinin katıldığı uluslararası robot yarışması FIRST Robotics Competition (FRC) finallerinde ‘Engineering Inspiration Award’un sahibi oldu. Yarışmada katılımcılardan kargo ve uzay gemisine top atabilen, disk yerleştiren ve belirli yükseklikteki platformlara tırmanabilen bir robot tasarlamaları talep edilmişti.
#GazetehaberleriMilli Eğitim Bakan Yardımcısı İbrahim Er, Trabzon Faruk Başaran Bilim ve Sanat Merkezi’ne kurulan Zeka Gücü Yazılım ve Programlama Laboratuvarı'nın açılışına katıldı. Er, "Ülke genelinde 136 Bilim ve Sanat Merkezinde 2 bin 137 öğretmen ile 43 bin üstün yetenekli çocuğa hizmet veriyoruz" dedi.
#BİLSEM