Damak tatları ve mutfak kültürleriyle uzaktan yakından alakası olmayan bir ürüne bu kadar ilgi göstermeleri enteresan gelebilir ama ben bu duruma şaşırmadım. O incecik yufkaları açabilmek, ayarında pişirip kıvamında şerbetleyebilmek yani her aşamasını usulünce yapabilmek ayrı ustalık işi. Bir baklava ustasının yetişmesi yıllar alıyor. Japonlar gibi mükemmeliyetçi yapıya sahip insanlar için de baklava tatlıdan öte bir ustalık eseri haline geliyor...
#JaponyaBu yıl üçüncüsü düzenlenen İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali, yarın gece yapılacak açılış töreniyle start alıyor. 23 Haziran’a kadar sürecek etkinlik boyunca 100 uzun metraj, 20 kısa metraj film seyirciyle buluşacak, gösterimlerin yanı sıra konserler, plak dinletisi ve usta isimlerle söyleşiler düzenlenecek. 10 filmin katıldığı ‘Ulusal Yarışma’nın jüri başkanlığını ise Zuhal Olcay yapacak.
#Uğur VardanZerrin Özer “müziği bıraktığını” açıklamıştı. Aradan 3 ay geçmedi, bu kez döndüğünü açıkladı. Güzel tabii, bırakmasın, Türkiye’nin en özel seslerinden biri. Ama şarkıcılar durup durup “müziği bıraktım” açıklamasından vazgeçsinler artık. İlgi çekmeye, gündem olmaya çalışıyorlar hissi veriyorlar insana.
#Savaş ÖzbeyRamazan Bayramı öncesinde mesaileri artan baklavacıların imalathanesine girdik. Yeni başlayanların asgari ücret, ustaların ise 6-7 bin liraya kadar ücret aldığı bu işte en önemli mesele tecrübe ve el ayarı. Ustalar bu mesaide 2 saatten fazla çalışamıyor. O yüzden 2 saat çalışıp bir saat mola veriliyor. Açılan yufkadan karşısı görünmez ise onay alamıyorsunuz. Çok ince olması gerekiyor. Ben de ustamla beraber açtığım yufkadan karşıyı gördüm. Bu dönemde işleri azalan baklavacıların tek kurtarıcısı ise e-ticaret olmuş. Baklavacılar artık kuryelere çalışıyor.
#GazetehaberleriBu hafta günde binlerce kişiye yemek hazırlayan dev mutfaklarda çalışarak aşçılık mesleğini deneyimledim. Burada her şey ya çok büyük ya da sayısı çok fazla. Birisi “Yemeğe biber doğra” dediği zaman önünüze 60 kg biber geliyor. Yemekler boyum kadar kazanlarda pişiyor. İşin yükü de çilesi de ağır. Çalışanların en büyük şikâyeti sosyal hayatlarının olmaması. Herkes izindeyken, tatildeyken onlar sıcak mutfaklarda bazen 15 saat çalışıyor. Bulaşıkçılıktan en tepeye çıkmanın mümkün olduğu bu meslekte maaşlar 4 bin 500 ile 8 bin lira arasında değişiyor.
#GazetehaberleriSadece Türkiye’nin değil dünyanın gelmiş geçmiş en iyi klarnetçilerinden Mustafa Kandıralı, 90 yaşında hayata veda etti. Efsane cazcı Louis Armstrong ile aynı sahneyi paylaşan Kandıralı, “Sen kalk Kandıra’dan gel, Armstrong’la caz yap. O zamanlar parmaklarım benden korkardı. Kandıra’da kalsaydım çoban bile olamazdım” demişti.
#Mustafa Kandıralı‘Amadeus’ oyunu Okan Bayülgen ve Selçuk Yöntem gibi iki usta oyuncuyu bir araya getirdi. İkiliyle uzun bir pandemi arasından sonra yeniden izleyiciyle buluşan oyunlarını konuşmak üzere sözleşiyoruz. Artık çok iyi arkadaş olan Bayülgen ve Yöntem’le tiyatrodan başlayıp kız çocuk babası olmaya, yeni nesil oyunculara ve pandeminin düşündürdüklerine uzanan koyu bir sohbete koyuluyoruz.
#Gazetehaberleri‘Aşk Çeşmesi’, müzisyenin bugüne kadarki en ‘çıplak’ çalışması olmuş diyebiliriz rahatlıkla. Gerek özel hayatında gerek şöhret basamaklarını çıkarken üzerinde kurulan tüm baskılardan arınma eşiğine gelmiş, yeni bir ruhla yeni bir yola çıkmış gibi Kalben...
#İrem Derici