Uşak ili ülkemizin Ege bölgesinde bulunmasına karşın, İç Anadolu bölgesine de yakın olan bir ilimiz olduğu için gerek coğrafi, gerek kültürel, gerekse yöresel mutfağı bakımından çeşitlilikleri bulunan bir ilimizdir. Batı ve Orta Anadolu’yu birbirine bağlayan bir konumda olması bu ilimizi daha çok uğrak noktası haline getirmiştir. Tarihte Hititler, Frigler, Lidya İmparatorluğu gibi medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bu ev sahipliği beraberinde Türk mutfağına birbirinden farklı lezzetler katmıştır. Uşak mutfağını merak edenler için Uşak yemekleri nelerdir? Uşak’ta ne yenir ve neyi meşhur? Uşak mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nelerdir? Gibi sorular akla gelebilir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Uşak YemekleriEge’nin iç kesiminde yer alan Uşak, lezzetleriyle mutlaka tanışılması gereken şehirlerimizden. Topalaktan döndürmeye birçok farklı Uşak yemeği, şehri ziyaret edenlerin damağını çatlatıyor. Bu tarifleri evinizde denemek isterseniz malzemelerini ve yapılış aşamalarını aşağıda bulabilirsiniz. Afiyet olsun…
#Uşak MutfağıMasterChef ödülü kim aldı sorusu dün akşamki bölümde yanıtını buldu. Heyecanına hız kesmeden devam eden MasterChef Türkiye'nin dün akşamki son bölümünde, yarışmacılar 200 bin TL'lik ödül için Uşak'a konuk oldu. Yemekleri ile Türkiye'nin önde gelen şehirlerinden olan Uşak'ta yarışmacılar, yöresel yemek menüsünü hazırlamak için karşı karşıya geldi. Danilo, Somer ve Mehmet Şef'in istediği menüyü menüsünü daha iyi hazırlayan kırmızı takım final turuna yükseldi. Heyecan dolu gecede finale ise Onur, Muratcan ve Emre kaldı. Şeflerin kararı ile en iyi tabağı yapan bir isim 200 bin TL'lik para ödülünün sahibi oldu. Öte yandan MasterChef Türkiye'nin dün geceki son bölümünde, eşi benzeri görülmemiş kaza yaşandı. Yüzüne kızgın yağ dökülen yarışmacı hastanede tedavi altına alındı. Peki, dün gece MasterChef ödül oyununu kim kazandı, ödülü Muratcan mı Emre mi aldı? İşte, 1 Kasım 2024 dün akşam MasterChef ödül oyununu kazanan yarışmacı ve son bölümde yaşananlar...
#Masterchef Kim KazandıEge mutfağı sadece restoranlarda sunulan yemekleriyle değil, aynı zamanda sokak lezzetleriyle de ünlü. Son 5 yılı değerlendirdiğimizde ise yenilikçi şefler sayesinde Michelin ve Gault & Millau gibi dünyaca ünlü rehberlere giren lezzet duraklarıyla gastronomi merkezine dönüşmüş durumda.
#1Yemek eleştirmeni Vedat Milor, sekiz bölümlük yeni bir YouTube programına başladı. ‘Geleneksel mi Modern mi?’ adlı programda baklava, tarhana, kuru fasulye ve içliköfte dahil, Türk mutfağının çok sevilen sekiz ürününün hikâyesini, bu lezzetlerin hem geleneksel hem de modernleştirilmiş versiyonlarını görüyoruz. Milor “Ustalarımız değer görmeyince geleneksel yemeklerimiz kayboluyor. Geleneği yaşatmanın tek yolu, o yemekleri günümüze adapte etmek... Elbette özünden kaybetmeden… Bu konuya kafa yordum, kendimde bir misyon gördüm” diyor.
#Vedat MilorDoğasının çeşitliliği ve kültürel zenginliği Türkiye’yi eşsiz bir gurme coğrafyasına dönüştürüyor. Her yörenin kendine ait bir tadı var. Kimi otlu börekle meşhur, kimi köftesiyle. İşin uzmanlarına sorduk: Okuyanı yola çıkaracak hangi ilin ne yemeği var? Benzerini bulamayacağınız ve her lokmada midenizi şenlendirecek 50 yemeği sıraladık.
#Türkiye'nin En Güzel LezzetleriBu soğuk havalarda gezmek için en iyi fikir ailecek bir termal tesisine gitmektir dedim ve bizimkileri alıp bol kaymaklı bir Afyon tatiline gittim. Daha önceki yazımda size Eskişehir’i anlattım. Afyonkarahisar’a gelmeden önce bir gece Eskişehir’de konakladık ve yaklaşık bir buçuk saatlik bir araba yolculuğuyla Afyon’a ulaştık.
#AfyonAfyon, Uşak ve Kütahya tarihin kültürle harmanlandığı şehirler; her üçü de Kurtuluş Savaşı’nın büyük bir kısmının geçtiği bir coğrafyada yer alıyor. Bu topraklardaki en önemli destanlardan birinin yaşandığı bölge dünyanın dört bir yanından gelen misafirleri ağırlıyor. Bu yazıda sizi askeri tarihçi ve profesyonel bir rehber olan Serhan Güngör’le birlikte adım adım gezdireceğiz. O Büyük Taarruz coğrafyasını anlatacak, ben de tarih boyunca Anadolu’nun kapılarının anahtarı olmuş Afyonkarahisar ve Uşak’tan bahsedeceğim.
#AfyonkarahisarVakit çalan, dikkat dağıtan, şarj bitiren, bazen kişiye kendini yetersiz hissettiren, kıskandıran, insanı insana kırdıran, her şeye rağmen tiryakisi olduğumuz ve çekirdek çitler gibi başladıktan sonra bir türlü bırakamadığımız sosyal medyada gün geçmiyor ki yeni bir enteresanlık karşımıza çıkmasın.
#Islak Mendil GurmesiUşak mutfağının önemli damak tatları arasında bulunan 'gümlü kebabı', 'zini hamursuzu' ve 'demir tatlısı', farklı lezzet arayanlara alternatif sunuyor. Birbirinden farklı yemekleriyle adeta keşfedilmeyi bekleyen Uşak mutfağının vazgeçilmezleri arasında gümlü kebabı, zini hamursuzu ve demir tatlısı yer alıyor.
#UşakYılın en uzun tatili bugün bitiyor. Bu dokuz günü kimimiz şehirde sevdikleriyle, kimimiz memlekete giderek, kimimiz de seyahate çıkarak değerlendirdik. Bazılarımız çoktan döndü, bir kısmımız hâlâ yollarda. Peki bu ‘muhteşem dönüşümüz’de yollarda hangi noktalara dikkat etmeliyiz? Trafiğe takılmak istemiyorsak, nerelerde soluklanıp ‘lezzetli vakit’ geçirebiliriz? Tatil dönüşü sendromundan nasıl korunacağız, kapıldıysak çıkmak için ne yapmalıyız? Olağanüstü sahillerden ve doğadan birden bire kent hayatına girerken uyum sağlamamıza yardımcı olacak ara istasyonlar nereleri?
#İZMİRAşçılıktan şefliğe uzanan yolu açan, yemek sanatının büyük ustası Paul Bocuse’ün başlattığı Bocuse d’Or Yarışması 30 yılı geride bıraktı. Ülkelerinin birincisi 20 şefin tekniklerini ve yaratıcılıklarını sergileyeceği yarışmanın Avrupa finalleri bu yıl 11-12 Haziran’da İtalya’nın Torino kentinde yapılıyor.
#Müge AkgünUşak köklü kültürü, doğal güzellikleri, sıcakkanlı insanlarıyla görülmeye değer birçok güzelliğe ev sahipliği yapıyor ve insanı kendine çekiyor. Özellikle Uşak’ta Amerika'daki Grand Kanyon'dan sonra dünyanın ikinci en büyük kanyonu Ulubey Kanyon’u bulunuyor, hatta Türkiye’nin ilk hidroelektrik santrali de burada… Hayatımın belki de en mutlu zamanlarında İzmir'de arkadaşlarımın yanındayken aldığım bir telefonla kendimi otogarda buluverdim ve Uşak için yola koyuldum. İşte size Uşak gezi rehberi…
#Uşak