Bu sene değiştirilen üniversiteye giriş sistemi sonucunda getirilen YKS, 23-24 Haziran’da yapılacaktı. Ancak erken seçim tarihinin 24 Haziran olarak açıklanmasıyla adaylar, bir sürpriz daha yaşadı. Kimi adaylar, son dakika değişikliğini eleştirirken, kimileri de hazıklık için zaman kazandığına seviniyor. İşte bu sene sınava girecek olan milenyum kuşağının yorumları.
#YKSYÖK, YKS ile sıkça sorulan soruları güncelledi. Yeni bilgilere göre Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi almayan veya farklı bir müfredat gören adaylar TYT sınavında ilave Felsefe, 2’nci oturumda ise ilave Felsefe Grubu sorularını cevaplayacak. YGS-LYS sistemindeki gibi bu yıl da puanlar 100-500 puan aralığında olacak. Adayların bu puanlarına Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) geçen sene olduğu şekilde hesaplanarak eklenecek. YÖK, lisans programlarının puan türlerini de paylaştı.
#YÖKLiseye geçişle ilgili TEDMEM’in hazırladığı rapora göre, sistemin ‘sınav’ odaklı konuşulması ortaöğretimin amacı ve yapısıyla ilgili sorunların göz ardı edilmesine sebep oluyor. Söylenilenin aksine gelişmiş ülkelerde meslek lisesine geçişin yüzde 65’ten az olduğu belirtilen raporda sıra dışı örnekler üzerinden sınavın rasyonelleştirildiğine dikkat çekildi. TEDMEM uzmanlarının analizine göre fen, Anadolu ve sosyal bilimleri liseleri farklı akademik amaçlarla kurulmasına rağmen zamanla bu özelliklerini kaybetti. Ayrıca liseye geçişte merkezi sınav ‘Hakkari’deki çobana eşitlik’ sağladığı varsayımı da tartışmalı.
#Türk Eğitim DerneğiYeni üniversite sınavının ilk ayağı olan Temel Yeterlilik Testi’nin sadece Türkçe ve matematikten oluşması; bazı adayların hiç tarih, felsefe grubu sorularını yanıtlamayacak olması tartışmalara neden oldu. Uzmanlara göre, TM puanıyla öğrenci alan kimi bölümlerde sözel bilgisinin sorgulanmaması doğru değil. Örneğin arkeoloji bölümüne giriş için tarih bilgisine bakılmayacak. Bu yüzden uzmanlar bazı TM programlarının sözele taşınmasını öneriyor.
#TYTYeni üniversiteye giriş sisteminin detayları 12 Ekim Perşembe günü netlik kazandı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, bu yıl ilk kez Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) uygulanacağını söyledi. Peki Yükseköğretim Kurumları Sınavı nedir? Yeni üniversiteye giriş sistemi nasıl uygulanacak?
#Son DakikaYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) detayları belli olurken, açık uçlu soruların çıkıp çıkmayacağı merak konusu oldu. YÖK’ten alınan bilgiye göre, yeni sistemde de açık uçlu sorular yer alacak. İşte açık uçlu soruların detayları...
#Açık UçluSon dakika haberi: YGS - LYS sınavının yerine gelecek yeni sistem belli oldu. Üniversite giriş sistemiyle ilgili YÖK Başkanı Yekta Saraç bilgilendirme toplantısı yaptı. YGS - LYS yerine gelecek sistemde 2 oturumlu bir sınav olacak. Yabancı dil sınavı ise Pazar günü tek oturumda gerçekleşecek. Peki ÖSYM yeni sistemi bu yıl uygulayacak mı?
#Üniversiteye Giriş SistemiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ABD'de önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan 'TEOG yerine nasıl bir sistem olacağı ile ilgili çalışmalarımız var' ifadelerini kullanırken üniversiteye girişlerle ilgili de çalışma yapıldığını belirtti. Erdoğan, Kuzey Irak'taki referandum kararı ile ilgili, "MGK öncesi açıklama doğru değil, adımlar sert olacak" açıklamasında bulundu. Erdoğan, korumalara silah satışı konusunu da Trump'la ikili görüşmede ele alacağını söyledi.
#AbdSadece Türkiye’de değil, dünyada da milyonlarca öğrenci iyi bir üniversitede okumanın hayalini kuruyor. Peki dünyada öğrenciler nasıl üniversiteli oluyor? Hangi süreçlerden geçiyor? Ülkeler bu sistemleri nasıl uyguluyor? Bunları sizin için araştırdık. İşte ABD, Birleşik Krallık ve Almanya’da üniversiteye giriş sistemleri.
#Üniversite1 Kasım seçimlerinin ardından, gözler iktidar partisinin seçim vaatlerine çevrildi. Yeniliklerin yapılacağı söylenen alanlardan biri de eğitim. Bu alanda Ak Parti’nin önümüzdeki dönemde yapmayı planladığı yeniliklerden bazıları şöyle: Eğitim Kalite Endeksi hazırlanacak. KPSS’de bütün alanlardaki öğretmen adayları için alan sınavı yapılacak. Eğitim fakülteleri yeniden düzenlenecek, yükseköğretim reformu hayata geçirilecek. ‘Öğretmen Akademisi’ sistemi kurulacak.
#Tam Gün EğitimART arda gelen kadına şiddet haberlerinin üzerine Yükseköğretim Kurulu (YÖK), ‘ToplumsalCinsiyet Eşitliğine Duyarlı Üniversite Çalıştayı’na ev sahipliği yaptı. Çalıştaya Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, kadın akademisyenler ve STK temsilcileri katıldı. Kadın meselesinin aynı zamanda bir erkek meselesi olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Üniversiteler, şiddeti besleyen kültürel kalıpları analiz etmeli, şiddet uygulayan erkek zihniyetini çözümlemeli” dedi, şöyle devam etti:
#Emine ErdoğanBaşkan Prof. Dr. Yekta Saraç, YÖK’ün aldığı kararları değerlendirecek, çıktı kontrolü yapacak bir kuruma ihtiyaç duyulduğunu belirterek, “YÖK ile ilişkili, ama ona bağlı olmayan bir ‘Kalite Kurulu’nun oluşturulması için belirlediğimiz iş takvimine göre gereken adımları yakında atacağız” dedi.
#Yekta SaraçÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, “2015 YGS tarihi 22 Mart olacaktı, Nevruz’a denk geldiği için 15 Mart’ta yapmaya karar verdik. Seçimler 14 Haziran’da olacaktı, Yüksek Seçim Kurulu ile görüştük, o tarihte sınav olduğunu söyledik, 7 Haziran’a aldılar” dedi. Üniversiteye giriş sınavlarında da açık uçlu sınav yapmak için çalışma yaptıklarını ancak kısa sürede gerçekleşmeyeceğini belirten Demir, “Bunlar üzerinde çalıştığımız projeler” diye konuştu.
Vakıf Üniversiteleri Birliği Başkanı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Rifat Sarıcaoğlu’na göre, tıp ve hukuk fakültelerine girişte baraj konulması iyi ancak yeterli değil. Üniversiteye giriş sistemini eleştiren Rektör Prof. Dr. Remzi Sanver’e göre ise, asıl sorun lise eğitiminde. Lise eğitiminin geliştirilmesi gerekiyor ve üniversiteye giriş sistemi ile kampüs hayatı arasında kültür farkı var.
19 yılda Milli Eğitim Bakanlığı koltuğuna 11 kişi oturdu. Daha önce sadece 5 yıllık ilkokuldan oluşan zorunlu eğitim önce 8 yıla çıkarıldı. Ardından sistem yeniden değiştirildi ve halk arasında 4+4+4 diye bilinen 12 yıllık kademeli zorunlu eğitim sistemi getirildi. Üniversiteye giriş sistemi üç defa değişti. 1995’ten itibaren YÖK başkanlığı koltuğuna 5 kişi atandı. Bazıları iki dönem başkanlık etti. Bunlardan sadece biri, Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, süresi dolmadan görevden alınarak, Başbakanlık Başmüşaviri oldu. ÖSYM tarafında ise 2010 yılından itibaren yaşanan sınav skandalları tüm ülkenin gündemine oturdu. 2010’da KPSS ile başlayan kopya skandalı, 2011’de YGS’de şifre skandalına dönüştü.