Birleşmiş Milletler (BM), 2016 yılında 17 başlık altında Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini kabul etti ve 2030 yılına kadar hedeflerin gerçekleşmiş olması bekleniyor. Bu maddelerden 6 ve 7’nci maddeler hariç diğer 15 maddenin hepsi, üniversitelerin, sürdürülebilirlik başlığında üstlenebileceği; çevresel, toplumsal, ekonomik ve sosyal boyutları içeren faaliyetler.
#Konuk YazarDiplomasi bir dış politika aracıdır, uluslararası sistemdeki aktörler arasında, uzlaşı temelli ve barışçıl bir bakış açısına sahip yöntemler ve görüşmeler yolu ile yürütülür. Kavram olarak ilk kez 1796’da İngiltere’de kullanıldığı bildiriliyor. 21’nci yüzyıl klasik diplomatik kanallara yeni ilaveler getiriyor…
#Konuk YazarAnadolu Üniversitesi, Köln Batı Avrupa İrtibat Bürosu öğrenci seçme sınav başvurularının 13 Mayıs 2024 tarihinden itibaren alınmaya başlandığı bildirildi. Başvuru kayıtlarının 24 Haziran 2024 tarihine kadar devam edeceği belirtilerek, seçme sınavının 6-7 Temmuz 2024 tarihlerinde gözetimli çevrimiçi (online) olarak yapılacağı duyuruldu.
#AVRUPADAN HABERYükseköğretimde uluslararasılaşma kapsamlı bir konu. Makaleye, hem dünyadan hem de ülkemizden kısa tarihsel bilgiler sunarak başlamak istedim… Yüksek öğretimde uluslararasılaşma kavramı üniversitelerin tarihi kadar eski. Literatürde 8’inci yüzyılda Endülüs, 9’uncu yüzyılda Bağdat, 13 ve 14’ncü yüzyılda Semerkant ve Buhara, daha sonra Roma ve İstanbul hep etkileyici eğitim merkezleri olarak anlatılır. Abbasiler döneminde Bağdat, Endülüs Emeviler döneminde, Kurtuba (Cordoba) en üst düzeyde değerlendirilen bilim merkezleri olarak sunulur.
#Konuk YazarYükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, ‘Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB) 22. Üst Kurul Toplantısı’ nedeniyle gittiği Edirne’de Trakya Üniversitesinin senato toplantısına başkanlık etti. Erol Özvar, Edirne temasları kapsamında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde “Prof. Dr. Ahmet Karadeniz Ameliyathanesi”nin açılışını yaptı.
#Erol ÖzvarYükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, ”Uluslararasılaşma öncelik verdiğimiz temel konulardan biri. Türk üniversiteleri son yıllarda uluslararası çevrelerde daha bilinir, görünür hale gelmeye başladı. Bunu daha da artırmak istiyoruz” dedi.
#Erol ÖzvarKanada, ülkedeki barınma ve sağlık hizmetleri üzerindeki baskıyı azaltmak amacıyla iki yıl boyunca ülkeye kabul edilen yabancı öğrenci sayısını sınırlayacak. Kanada Göçmenlik Bakanı Marc Miller pazartesi günü yaptığı açıklamada Kanada’nın bu yıl yaklaşık 360 bin öğrencinin lisans eğitim iznini onaylayacağını söyledi. Üniversiteler ise bu kısıtlamanın yurt dışından gelecek öğrenci sayısını olumsuz etkilemesinden endişeleniyor.
#KanadaMesleki eğitim okulları, ülkemizde, Tanzimat Fermanı’nın yayınlanmasını takiben, 1857’de Maarif Nezareti Nizamnamesi ile bölgesel ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak açılmaya başlandı.Askeri Baytar Mektebi, Orman Mektebi, Ziraat Talimnamesi o dönemin ilk meslek okulları arasında yer aldı. Cumhuriyet döneminin de öncü Mesleki ve Teknik Okulları olarak değerlendirilirler…
#Konuk YazarYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, "Üniversitelerimizi, eğitim ve araştırmanın her alanında Avrupa üniversiteleriyle iş birliği yapma çabalarında destekliyor ve teşvik ediyoruz" dedi. Avrupa Üniversiteler Birliği (EUA) Başkanı Josep Garrell de birliğe üye üniversiteler arasında iş birliğinin önemli olduğunu ifade etti.
#YÖKCumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutlarken Türkiye yükseköğretiminde kadınlarımızın yürüdüğü yolu ifade edebilmek ve bu zorlu süreci desteklemek için atmamız gereken adımları değerlendirmek gerekiyor. Kadınlarımızın eğitim, araştırma ve teknolojide gösterdiği başarılar ülkemiz için büyük gurur kaynağı.
#Konuk YazarÖnümüzdeki 5 yıl içinde, ne gibi yeni çalışma alanlarının ortaya çıkacağı ve bu alanlarda yeniden inşa edilen meslekler; akademide, iş dünyasında ve medyada sıkça işlenen ve tartışılan bir konu. Bu tartışmaların merkezinde ise bu yeni alanlarda ve dönüşen diğer birçok meslek alanında hangi yetenek ve becerilerin talep edileceği yer alıyor.
#Konuk YazarÜlkelerin refah toplumu olma yolundaki çabalarını destekleyecek önemli güçlerden biri hiç kuşkusuz bilim ve teknolojide ulaştıkları kapasite. Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanındaki başarıları, dünyada yeri olan araştırma kurumları ve üniversiteleri ile dünyanın farklı bölgelerinde gelişme mücadelesi veren ülkeler için de umut.
#Konuk YazarDünya ekonomi ve güvenlik alanında zor günleri yaşarken, savaşlar, çatışmalar ve terör eylemlerinin gölgesinde diplomatik ilişkilerini sürdürmeye çalışıyor. Devletler arası ilişkiler hassas dengelerle ilerliyor ve tüm olumsuzluklara rağmen ortak iyi için çaba sarf etmek de bir gereklilik olarak sürüyor. Kültür, eğitim ve bilim dünyanın geleceği için çok önemli üç alan. Bu alanda ‘yumuşak güç politikaları ve akademik diplomasi’ kilit kelimeler.
#Konuk YazarÜlkemizin yaşadığı, büyük acılar ve yıkımlarla dolu 6 şubat 2023 deprem felaketi nedeni ile başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerimi sunarak yazıma başlamak isterim. Yıllarca sürecek bu ağır ve zor duyguları yüce milletimiz, bölgede "yeniden doğuşa" giden yolun her bir taşını birlikte döşeyerek aşacak. Bu makaleyi yazmaktaki amacım 1999 depremini yaşamış, evini ve iş düzenini uzun bir dönem çadıra taşımış, ilk günden itibaren hiç ayrılmadan sahada, yeniden yapılanmanın koordinasyonunda yer alan bir hekim ve akademisyen olarak edindiğim deneyimleri aktarmak. Deneyimler geleceğin inşasında yol göstericidir ve teoride tartışılan bir çok konu için ufak açıcı bir zemin sunar.
#Konuk YazarYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkan Vekili Prof. Dr. Haldun Göktaş, “Depremin ilk gününden itibaren üniversite yönetimlerimizle irtibat kurduk ve kampüslerimizde bir sorun olmadığını gördük. O günden itibaren tüm üniversite yöneticilerimizden kampüsleri halkımıza açmalarını istedik. Doğal afet, iklim krizi gibi konulara çözüm olmak için üniversiteler önemli” dedi.
#YÖKDünyada, 2000 yılında yükseköğretimde 100 milyon olan öğrenci sayısı 2022’de 235 milyona ulaşarak yirmi yıllık bir süre zarfında iki kat arttı. Bu sayının yüzde 41’ini kadınlardan oluşturuyor. Dünya genelinde yükseköğretime genel kayıt oranı hala yüzde 40 civarında.
#Konuk YazarYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, üniversiteler tarafından yapılan Yabancı Öğrenci Sınavı'nın (YÖS) 2023 yılında YÖK tarafından ilk defa yapılacağını belirterek, "Bu sınav 2023 yılının ilk ayında yurt içi ve yurt dışında gerçekleştirilecek. Bu sınava dünyanın her tarafından Türkiye'de lisans eğitimi almak isteyen uluslararası öğrenci adayları başvurabilecek. Üniversitelerimiz bu sınavları diledikleri takdirde öğrenci alımında kullanabileceklerdir" dedi.
#YÖKYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “2022-2023 eğitim ve öğretim yılı bahar döneminden itibaren, hazırlıklarını henüz tamamladığımız YÖK Akademik Hareketlilik Projesi ile adeta bir akademik seferberlik ilan ediyoruz” dedi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar, Bingöl’de düzenlenen Doğu Anadolu Projesi Bölgesi Üniversiteler Birliği (ÜNİDAP) 6’ncı dönem toplantısına katıldı.
#YÖKAvrasya Üniversiteler Birliği’nce (EURAS) bu yıl 7’ncisi düzenlenen Avrasya Uluslararası Yükseköğretim Zirvesi (EURIE) başladı. Zirveyle Türkiye’nin yükseköğretim sektörünü dünyaya tanıtmaya devam etmek, bu sektörde bir cazibe merkezi haline getirerek akademik iş birliklerini artırmak amaçlanıyor.
#EURASYaşar Üniversitesi, Avrupa Üniversiteler Birliği’nin, Avrupa Komisyonu fon desteği ve 5 ortak kurumla yürüttüğü ’Avrupa Üniversitelerinde Öğretim ve Öğrenim için Liderlik ve Organizasyon (LOTUS)’ isimli Erasmus + Projesi’nde 17 ülkedeki 26 üniversiteden biri olmaya hak kazandı.
#Özköse Bıyık