Tercih döneminde seçilecek üniversite ve bölüm kadar, ilgili yükseköğretim kurumunun olduğu şehir de önemli. Çünkü üniversite yıllarında kampüsün dışında geçirilen vakit ve yapılan aktiviteler, ilerleyen yıllarda kariyer yaşantısına büyük katkı sunabiliyor. Bu doğrultuda üniversite öğrencilerinin ‘dost’ olarak tanımladığı şehirleri belirlemek için geçen yıl 40 bin öğrenciyle bir araştırma yapıldı.
#Üniversite Tercih RehberiYKS tercih kılavuzu 2024 ile beraber tercih tarihleri için geri sayım başladı. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2024-YKS) tercih tarihlerini duyurdu. YKS oturumları olan TYT, AYT ve YDT sınav sonuçlarına göre üniversite tercihleri ÖSYM AİS ekranından bu hafta alınmaya başlanacak. 2 yıllık ve 4 yıllık programların taban puanlarının yer aldığı YÖK tercih robotu, tercih maratonunda adayların erişimine açılacak. Son 1 yılın taban başarı sıraları, puan türü değişen programların eski puan türündeki taban başarı sıraları, üniversite tercihleri için kritik önem taşıyacak. YKS tercihlerinde adaylar, en fazla 24 tercihte bulunabilecek. Peki, 2024 YKS tercihleri nasıl ve nereden yapılır? YKS tercihleri ne zaman başlayacak? İşte, üniversite tercihleri ve YÖK Atlas tercih robotu hakkında bilgiler.
#YKS Tercih KılavuzuYükseköğretim Kurumları Sınavı’na ait (YKS) puan ve sıraların açıklanmasının ardından ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün Hürriyet Gazetesi’ne konuştu. Sonuçların açıklanmasıyla birlikte 25 Temmuz’da yayınlanan Hürriyet Gazetesi Üniversite Tercih Rehberi’nde yer alan haberde Aygün adaylara tercih yaparken “Kendi isteğiniz önemli, sonuçta tercih edeceğiniz bölüm geleceğinizi şekillendirecek” tavsiyesini veriyor. Haberin tamamı şöyle:
#Prof. Dr. Halis AygünYGS sonuçlarının bugün açıklanmasını bekleyen adaylar sık sık ÖSYM'nin sonuç sayfasını ziyaret ediyor. Üniversite adayları YGS sonuçlarını T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin 'https://sonuc.osym.gov.tr' adresi üzerinden görüntüleyebilecekler. Peki, sonuçlar saat kaçta açıklanacak? Net bir saat var mı? YGS sonuçlarında son durum detayda!
#Ygs SonuçlarıTürkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, bundan 86 yıl önce bugün hayata gözlerini yumdu. Her yıl rekor ziyaretçi sayısıyla artık bir anıt mezardan çok halkın Atatürk’e kavuşma alanına dönüşen Anıtkabir’in temeli de bundan 80 yıl önce bugünlerde atılmıştı… Ata’nın ebedi istirahatgâhını iki mimar, Emin Onat ve Orhan Arda tasarlamıştı. Anıtkabir’in mimari müellif vekili, Orhan Arda’nın oğlu yüksek mimar Ömer Arda ile buluştuk; Anıtkabir’in hikâyesini dinledik...
#AnıtkabirYKS tercih kılavuzu ile beraber ana gündem konusu YKS (AYT, TYT ve YDT) 2024 tercih puanları rehberi oldu... YKS sayısal, sözel, eşit ağırlık puanları ile girilebilecek bölümler, üniversite tercih kılavuzunun yayımlanması ve sınav sonuçlarının açıklanmasıyla takip edilmeye başlandı. YKS 200, 210, 220, 230, 240, 250, 260, 270, 280, 290, 300 puanla nereye girebilirim? sorusunun yanıtı YKS tercih döneminde, bu yıl da adayların odaklandığı konulardan oldu. Yükseköğretim Kurumları Sınav sonuçları bugün erişime açıldı. Adaylar ise sınavdan elde ettikleri AYT, TYT ve YDT puanıyla tercih edebilecekleri üniversite ve bölümleri araştırıyor. Adaylar ise kendi puan aralığına göre hangi fakültelerin alım yaptığını merak ediyor. Üniversitelerin alım yaptığı puanlar sayısal, eşit ağırlık ve sözel sınav puanına göre farklılık gösteriyor. Ayrıca öğrenciler için alternatif olarak Açık ve Uzaktan Eğitim Fakülteleri bulunuyor. Peki, AYT, TYT ve YDT puanıyla tercih edilebilecek bölümler hangileri? YKS sayısal, sözel, eşit ağırlık puanla tercih edilecek bölüm puanları kaç? İşte, YKS 200, 210, 220, 230, 240, 250, 260, 270, 280, 290, 300 puanla girilebilecek bölümler ve üniversiteler…
#YKSSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, CNN TÜRK canlı yayınında gündeme dair soruları yanıtladı Bakan Kacır, "Bugün Türkiye'nin yollarında binden fazla Togg seyahat ediyor. Bu sayı artacak" diye konuştu. Bakan Kacır, "Togg'un Sedan modeli 2024 yılı sonunda piyasada olacak, 1,5-2 senede bir yeni modeller piyasaya sürülecek" dedi. Kacır, "Yerli ve milli çipin kilogram değeri 388 bin dolar, Katar'la yeni bir çip üssü kuracağız" ifadelerini kullandı.
#Sanayi Ve Teknoloji BakanıSanayi ve Teknoloji Bakanlığı, üniversiteye başlayacaklar için hazırladıkları tercih rehberini adayların hizmetine sundu. Tercih rehberi, üniversitelerdeki araştırma alanlarının ve bölüm verilerinin karşılaştırmalı analizini sunuyor.
#Mehmet Fatih KacırTürkiye’de seyahat her şeye rağmen en ucuz eğlencedir. Gittikçe pahalılaşan restoranlarda, pek de kalınması gerekmeyen lüks otellerde daha çok para harcarız. Ama benim gençliğime göre halen Türkiye’de makul fiyatlara kalınacak basit otel ve pansiyonların sayısı hayli kalabalık ve bunların fiyatları uygun. Bayram vesilesiyle müsaadenizle size bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum.
#TürkiyeEylül ayı sevinçli okula dönüş öyküleriyle anılır. Ancak üniversite kampüslerine yeni gelen öğrenciler açısından ilk günler pek de sempatik olmayabilir. Lise öğrenimi sonrasında üniversite sınavını kazanarak ve belki de il değişikliği yaparak yeni bir sürece başlayan öğrenciler üniversite yaşamlarının henüz ilk günlerinde çok tedirgin olur ve yalnızlık çekerler. Bu olumsuz tablo ancak oryantasyon faaliyetleri ile değiştirilebilir.
#Konuk YazarÖlçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) 81 il ve Lefkoşa'da düzenlenen, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) süreci başladı. Geçen yıl 2 milyon 607 bin 903 adayın başvurduğu TYT'ye bu yıl 3 milyon 234 bin 409 aday ile rekor başvuru gelmişti. Öte yandan sınavlarda on binlerce öğretmen gözetmen olarak yer alıyor. Peki, YKS gözetmen ücreti ne zaman yatacak?
#YKSYÖK Başkanı Özvar, üniversite sınavlarında baraj puanının kaldırılmasının eğitimde kaliteyi düşüreceği yönündeki eleştirileri yanıtladı: “Sınav barajının kaldırılmasının amacı daha fazla öğrenciye erişebilmek ve öğrencilerarası rekabeti getirmek. Bu, sınavsız üniversite anlamına gelmez.”
#YÖKHuawei, uygulama geliştiricilere yönelik küresel bir eğitim ve danışmanlık programı olan Huawei Developer Accelerator Programı’yla, yetenekli yazılımcılara yeni fırsatlar sunuyor. Yıl sonuna kadar başvurulabilecek olan program, uygulama geliştiricilere güncel teknolojiler ve trendler eşliğinde, alanında uzman yazılım mühendisleriyle birlikte çalışma imkanı sunuyor.
#HuaweiHurriyet.com.tr'de sıcak gündemi size ulaştırdığımız gibi 'son dakika' telaşından uzak; dosya ve analizler içeren, ne olduğu kadar neden olduğunu da irdeleyen haberler üretiyoruz. İşte hafta sonu boyunca 'gözden kaçmış' olabilecek haberlerden bazıları...
#Gözden KaçmasınYükseköğretim Kurulunca (YÖK) Kovid-19 salgını ile mücadele kapsamında yüz yüze eğitimlerin başlatılacağı 2021-2022 eğitim öğretim döneminde, üniversite kampüslerinde uygulanacak önlemlere ilişkin rehber ile eğitim ve öğretim süreçlerine dair 2 ayrı rehber hazırlandı. Rehbere göre; 2021-2022 eğitim ve öğretim yılı güz döneminden itibaren üniversitelerde örgün programlarda yüz yüze eğitime geçilecek. Salgının seyrine göre yükseköğretim kurumları örgün programlarda harmanlanmış (hibrit) eğitim modeli de kullanılabilecek. 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında sınavlar, yüz yüze yapılacak. Salgının bölgesel ve yerel seyrine göre çevrimiçi sınav uygulamalarından da yararlanılabilecek.
#YÖK