Güncelleme Tarihi:
Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) geçen yıl hizmete sunduğu ve 2,5 milyonun üzerinde adayın ziyaret ettiği üniversite tercih rehberi Yükseköğretim Program Atlası (YÖK Atlas) verilerine göre, geçen yıl lisans düzeyinde üniversite tercihi yapacaklar, binlerce üniversite programı arasında en çok ‘hukuk’, ‘tıp’ ve ‘diş hekimliği’ programlarını inceledi.
YÖK yetkililerinden alınan bilgiye göre, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yükseltme Sınavı’na (LYS) hazırlık aşamasından başlayarak, adayların üniversite ve meslek tercihlerini yaparken daha bilinçli karar verebilmesini desteklemek amacıyla geliştirilen YÖK Atlas Sistemi'nde yurtiçi ve dışındaki 1578 fakülte ve yüksekokul, 10 bin 657 lisans, 10 bin 949 ön lisans programı incelenebiliyor.
Geçen yılki Ölçme Seçme ve Yerleştirme Sınavı sürecinde 2 milyon 575 bin kişi tarafından kullanılan YÖK Atlas Sistemi'yle ilgili veri analizlerine göre, lisans programlarını tercih edecek adaylar, meslek yüksekokul ön lisans programlarını tercih etmesi beklenen adaylardan (meslek lisesi öğrenci/mezunlarından) çok daha yüksek oranda YÖK Atlas'ı kullandı. Bu durum, meslek yüksekokulu tercihinde bulunacakların kariyerleriyle ilgili YÖK Atlas'tan fazla yararlanmadıkları şeklinde yorumlandı.
YÖK Atlas verileri, lisans ve ön lisans programını tercih edecek üniversite adaylarının meslek eğilimlerinin benzer olduğunu ortaya çıkardı.
Gözde alan ‘sağlık’
Verilere göre, gerek lisans gerekse ön lisans seviyesinde, ‘sağlık’ alanındaki mesleklere büyük bir ilgi olduğu anlaşıldı. Geçen yıl lisans düzeyinde üniversite tercihi yapacaklar binlerce üniversite programı arasında sırasıyla en çok ‘hukuk’, ‘tıp’ ve ‘diş hekimliği’ alanlarını inceledi. ‘Hukuk’ 164 bin, ‘tıp’ 139 bin ve ‘diş hekimliği’ 79 bin kez adaylar tarafından incelenen ilk üç alan oldu.
Bu programları, ‘psikoloji’, ‘rehberlik ve psikolojik danışmanlık’, ‘mimarlık’, ‘bilgisayar mühendisliği’, ‘inşaat mühendisliği’, ‘elektrik-elektronik mühendisliği’ ve ‘ilahiyat’ bölümleri izledi.
Mühendislik bölümleri içinde en çok ilgi çeken lisans programı ‘bilgisayar mühendisliği’ oldu.
Sağlıkla ilgili meslekler dışında ‘hukuk’, lisans dalında adayların en çok ilgilendiği alanlar arasında ilk sırada yer aldı.
Ön lisans verileri
Ön lisansta da lisans programlarında olduğu gibi ‘sağlık’ en çok ilgi çeken alan oldu. Buna göre, ön lisans düzeyinde en çok ilgi çeken programlar sırasıyla 49 bin kez incelenen ‘ilk ve acil yardım’, 34 bin kez incelenen ‘anestezi’, 17 bin 583 kez incelenen ‘çocuk gelişimi’ oldu.
Bu bölümleri sırasıyla, ‘fizyoterapi’, ‘adalet’, ‘ağız ve diş sağlığı’, ‘ameliyathane hizmetleri’, ‘bilgisayar programcılığı’, ‘odyometri’ ve ‘diyaliz’ bölümleri izledi.
Bu kapsamda, ön lisans programları arasında, sağlık dışında ‘bilgisayar programcılığı’, en gözde teknik alan olarak göze çarptı.
Gözde üniversiteler de belli oldu
YÖK Atlas verileri, hangi devlet üniversitelerinin adaylar tarafından daha çok incelendiğini de ortaya koydu. Buna göre, lisans düzeyinde İstanbul Üniversitesi 104 bin, Boğaziçi Üniversitesi 87 bin, Dokuz Eylül Üniversitesi 84 bin kez incelendi. Bunları sırasıyla İstanbul Teknik, Marmara, Ankara, Ege, ODTÜ, Hacettepe ve Gazi Üniversiteleri izledi.
Devlet üniversitelerinin ön lisans programları arasında ise ilk sırayı yine İstanbul Üniversitesi aldı. Akdeniz, Ege, Anadolu, Dokuz Eylül, Marmara, Abant İzzet Baysal, Ankara, Adnan Menderes ve Uludağ Üniversitesi ilk 10 üniversite arasında yer aldı.
Vakıf üniversiteleri
Vakıf üniversitelerinde ise lisans düzeyinde en çok ilgiyi; 36 bin kez incelenen Koç, 32 bin kez incelenen Bilkent ve 26 bin kez incelenen Bahçeşehir Üniversiteleri çekti. Bu üniversiteleri sırasıyla Yeditepe, İstanbul Bilgi, İstanbul Medipol, Sabancı, Başkent ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi izledi.
İstanbul Medipol, İstanbul Aydın, İstanbul Bilgi, Nişantaşı, İstanbul Gelişim, Beykent, Başkent, Okan, İstanbul Arel ve Üsküdar Üniversitesi, adayların vakıf üniversiteleri arasında en çok ilgilendiği ön lisans programları oldu.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç tarafından geçen yıl tanıtılan YÖK Atlas Sistemine, https://yokatlas.yok.gov.tr adresinden ulaşılabiliyor.