Türkiye’de en az bir akredite lisans programı bulunan üniversite sayısı 116 oldu. Akredite lisans program sayısı ortalaması 2018’de yüzde 6,89 iken 2023 yılında 10,42’ye ulaştı. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, “Doktora programı açmak üzere başvuran üniversitelerimize akredite program sahibi olma şartı getirmiş bulunuyoruz. 2027 yılına kadar üniversitelerimizin tamamının akreditasyon süreçlerini tamamlamasını bekliyoruz” dedi.
#YÖKTürkiye’nin doktora mezunu sayısı 2023 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 20 arttı. Rapora göre, doktora programlarında 100 ve üzeri mezun veren üniversite sayısı da 36’ya yükseldi. En fazla doktora mezunu veren üniversite Ankara Üniversitesi oldu.
#YÖKYükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yayımlanan Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu’na göre, 2023 yılı Uluslararası Yeşil Üniversite Endeksi’nde (UI Greenmetric) 6 Türk üniversitesi dünya sıralamasında ilk 100’e girdi. Sıralamada, İstanbul Teknik Üniversitesi 46’ıncı, Yıldız Teknik Üniversitesi 63’üncü, Erciyes Üniversitesi 85’inci, Özyeğin Üniversitesi 89’uncu, Ege Üniversitesi 96’ncı, Yeditepe Üniversitesi ise 98’inci oldu. Ayrıca ilk 1000’de Türkiye’den 93 üniversite yer aldı.
#YÖKYükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından hazırlanan ‘Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu 2024’ yayınlandı. Rapora göre, Türkiye’deki üniversitelerden mezun olan öğrencilerin yurt içi ilk iş bulma süresi ortalaması 2023 yılında 4,5 ay olarak gerçekleşti. Bu süre 2022 yılında 6,4 ay olarak hesaplanmıştı.
#YÖKYükseköğretim Kurulu tarafından 'Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2023' hazırlandı. Rapora göre; üniversitelerde hem doktora hem de proje hazırlayan öğrenci sayısı arttı. 2021’de 8 bin 815 olan doktora öğrenci sayısı’, 2022’de 11 bin 290’a yükseldi.
#YÖK BaşkanıAraştırma üniversitesi olarak kabul edilen 3 vakıf üniversitesinden biri olan Sabancı Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Yusuf Leblebici, “Yüzde 32.70’lik oran ile Ar-Ge’ye en çok pay ayıran vakıf üniversitesiyiz. Şu anda üniversitemizde 301 aktif araştırma projesi yürütülüyor. Bu araştırma projelerimizin aktif bütçesi 641 milyon TL. Yapılan tüm bu çalışmalar gerek bilimsel yayın gerekse patent sayısı tarafında karşılığını buluyor” dedi.
#Sabancı ÜniversitesiYükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yayınlanan rapora göre, 2020 yılında öğrenciler tarafından 8 bin 674 sosyal sorumluluk projesi yapıldı. Bu rakam uzaktan eğitim koşullarının geçerli olduğu 2020 yılı verilerine dayanıyor. YÖK önümüzdeki yıl rakamların daha da yükselmesini bekliyor.
#Yükseköğretim KuruluYükseköğretim Kurulu (YÖK), 193 üniversiteye ait 2020 yılı üniversite izleme ve değerlendirme raporlarını yayımladı. Bugün YÖK’ün web sitesi üzerinden erişime açılan Raporda, 2020 yılında bazı alanlarda pandemi etkisiyle düşüş yaşansa da üniversiteler genel anlamda yükselen bir trend sergiledi. En çok düşüşün yaşandığı alan üniversitelerin uluslararası çalışmalarında oldu ancak yabancı öğrencilerin sayısı arttı. Dersler ve dezavantajlı bölgelere yapılan projeler en çok artan alanlar oldu.
#Yükseköğretim KuruluYükseköğretim Kurulu (YÖK) üniversitelerin performansının değerlendirildiği 'Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu-2020'nda ‘Üniversite İzleme ve Değerlendirme Göstergeler Seti’ beş alandaki 45 ana göstergeden oluşuyor. Üniversitelerin yaptığı çalışmaların tamamını kapsaması hedeflenen göstergeler 'Eğitim ve Öğretim', 'Araştırma-Geliştirme, Proje ve Yayın', 'Uluslararasılaşma', 'Bütçe ve Finansman' ile 'Topluma Hizmet ve Sosyal Sorumluluk' ana kategorileri altında gruplandırıldı.
#YökYÖK tarafından, beş ana gösterge ve 45 alt gösterge doğrultusunda Türkiye'deki 172 üniversiteye ait ‘Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporu’ erişime açıldı - Rapora göre; geçen yıl 115 üniversite 1683 patent faydalı model veya tasarım başvurusu yaptı, 152 üniversite ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarca desteklenen 5 bin 770 Ar-Ge projesi yürüttü. Öğrenci başına yapılan cari harcama miktarı ortalaması 12 bin 735 lira oldu. 152 üniversite, bütçelerinin ortalama yüzde 4'ünü Ar-Ge kapsamında harcadıklarını beyan etti.
#YökÜlkelerin refah toplumu olma yolundaki çabalarını destekleyecek önemli güçlerden biri hiç kuşkusuz bilim ve teknolojide ulaştıkları kapasite. Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanındaki başarıları, dünyada yeri olan araştırma kurumları ve üniversiteleri ile dünyanın farklı bölgelerinde gelişme mücadelesi veren ülkeler için de umut.
#Konuk Yazarİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, katıldığı bir televizyon kanalında gündeme ilişkin önemli konularla ilgili açıklamalarda bulundu. Taksim'deki saldırının planlayıcılarından olan Bilal Hassan'ın Bulgaristan'dan alındığını söyleyen Soylu, "Bulgaristan'da olduğunu tespit ettik. Edirne'den bize teslim ettiler. Bulgar Bakan ile görüştüm başka bir adreste bulmuşlar." ifadelerini kullandı. Paris'te yaşanan olaylar sonrası taziye mesajı paylaşan Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu'na da tepki gösteren Soylu, "Bu ölen, KCK yürütme kurulu üyesi. Buna bizim ülkemizde iki siyasi partinin genel başkanları başsağlığı diliyor. Yazıklar olsun." dedi. Öte yandan Bakan Soylu, "Gabar Dağı'nda 7 terörist vardı, 4'ü etkisiz hale getirildi, şimdi 3 kaldı. Cudi Dağı tertemiz." şeklinde konuştu.
#Süleyman SoyluCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Meclis Grup Toplantısı'nda konuştu. Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden kazasıyla ilgili konuşan Erdoğan, "İhmali görülen hiç kimsenin gözünün yaşına bakılmayacağından da milletimiz emin olsun" dedi. Konuşmasında asgari ücretle ilgili mesajlar da veren Erdoğan, "Yükselen enflasyon sebebiyle sabit gelirli vatandaşlarımızın yaşadığı refah kaybını telafi etmekte kararlıyız. Önümüzdeki yıl başında yeni bütçemizle birlikte daha ileri adımlar atarak telafi sözümüzü yerine getirmeyi sürdüreceğiz" diye konuştu. Erdoğan, Dezenformasyon Yasası ile ilgili de "Bu kanun keyfekeder bir düzenleme değil, artık daha fazla geciktirilmesi mümkün olmayan acil bir ihtiyaçtı" ifadelerini kullandı. CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun ABD gezisine tepki gösteren Erdoğan, "Bu gezinin bir de bilinmeyen tarafları var. Karanlık tarafları var" şeklinde konuştu. Kılıçdaroğlu'na çağrı da yapan Erdoğan, ''Hodri meydan, seçimlerde çık karşımıza" diye seslendi.
#AnkaraYükseköğretim Kurulu (YÖK), 2020 yılının fotoğrafını çekti. Geride kalan bir yıl boyunca yapılan yenilikler, hayata geçirilen projeler ve tüm düzenlemelerin de yer aldığı 2020 analizinde YÖK Başkanı Yekta Saraç “Yeni YÖK ‘somut icraatlar, hayata geçirdiği projeler, sonuç üreten düzenlemeleri’ ile yol almaya devam ediyor” dedi.
#YökÜniversitelerin yüz yüze eğitim ile açılıp açılmayacağı merak ediliyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yüz yüze eğitimlerin belirli düzenlemeler ile başlamasının ardından üniversitelerin ne zaman açılacağı merak konusu oldu. Konu ile ilgili son dakika Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi. İşte üniversitelerin açılışı ile ilgili bilgiler
#YÖKYÖK Türkiye’deki 172 üniversiteye ait ‘Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporu’nu yayımladı. Rapora göre bir yılda öğrenci başına yapılan cari harcama 12 bin 735 TL. Üniversitelerimizde 3 milyon 882 bin öğrenci okurken bunlardan yaklaşık 127 bini yabancı. Yaklaşık 25 öğrenci başına da bir öğretim üyesi düşüyor.
#GazetehaberleriCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde "2019 Yılı Değerlendirme Toplantısı"nda konuştu. Erdoğan, Selahattin Demirtaş'ın yazdığı tiyatro oyunu ile ilgili "Enteresan olan bir şey var; bir bakıyorsunuz ki ana muhalefetin başı ve heyeti, o parti ile birlikte bir teröristin yazmış olduğu kitabın sahnelendiği tiyatroda tiyatro izliyorlar. İnanıyorum ki benim aziz milletim vakti geldiğinde bunlara da gereken dersi verecektir." ifadelerini kullandı. "Libya'daki meşru hükümetin ayakta kalması için bu ülkeye askerimizi gönderiyoruz." diyen Erdoğan, "Türkiye'nin güvenliğinin sınırları dışında başladığının bilinciyle siyasi, ticari, insanı, diplomatik ve askeri tüm imkanlarımızı güneyimizdeki coğrafyanın istikrarı için seferber etmeyi sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.
#ErdoğanEğitim Bir-Sen, ‘Eğitime Bakış: 2018 İzleme ve Değerlendirme Raporu’na göre Türkiye’de öğretmen ihtiyacı 144 bin 643. OECD ülkeleriyle karşılaştırıldığında Türkiye’nin öğretmen başına düşen öğrenci sayısına ulaşması için bu açığın kapanması isteniyor.
#Eğitim Bir-SenCumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde "İkinci 100 Günlük Eylem Planı Tanıtım Toplantısı"nda açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada; "İkinci 100 Günlük Eylem Planı'na göre, Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı Banliyö Hatları tamamlanarak işletmeye alınacak" dedi.
#Son DakikaMilli Eğitim Bakanlığı 2023 Eğitim Vizyonu'nda yer alan bilgilere göre; beş yaş zorunlu eğitim kapsamına alınacak. Şartları elverişsiz okullarda erken çocukluk eğitimi alan çocukların beslenme ihtiyacı karşılanacak, ailelere materyal desteği sağlanacak. Liselerde alan seçimi 9'uncu sınıfta başlatılacak, 12'nci sınıf ise pilot bölgelerden başlamak üzere yükseköğretime hazırlık ve oryantasyon programı olarak düzenlenecek. İlkokul çocuklarının gelişimsel özellikleri dikkate alınarak teneffüs süreleri artırılacak. Gelecek eğitim-öğretim yılı itibarıyla İngilizce eğitiminde 2'nci sınıflardan başlayarak kademeli olarak yeni bir yaklaşım ortaya konularak, Türkiye genelinde, seviye ve okul türlerine göre çeşitlendirilmiş dil eğitim programları uygulanacak. Nitelikli yabancı dil eğitimi için 'Ulusal Yabancı Dil Eğitimi Konseyi' oluşturulacak.
#2023 Eğitim VizyonuMilli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, "YÖK’e, Türkiye'nin ekonomik tablosunu da göz önüne alarak bir çalışma teklif edeceğiz. Yüksek lisansı burada yaptıracağız. En iyi üniversitelerimizde yüksek lisanslarını yapacaklar, sonra doktora için yurtdışına göndereceğiz. Bizim bundan yıllık kazancımız 20 milyon dolar. ABD'ye yıllık, yurtdışı yüksek lisans ve doktora öğrencileri için ödediğimiz para 35 milyon dolar. Bundan sonra biz Türkiye'nin ali menfaatleri gereği ve dış politikada takip ettiği boylam ve enlem doğrultusunda öğrencileri, Avrupa'ya ve Uzakdoğu'ya yönlendireceğiz" dedi.
#EğitimMilli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, Yükseköğretim Kuruluna (YÖK), Türkiye'nin ekonomik tablosunu da göz önüne alarak yurt dışında lisans üstü eğitim konusunda bir çalışma teklif edeceklerini belirterek "En iyi üniversitelerimizde yüksek lisanslarını yapacaklar, sonra doktora için yurt dışına göndereceğiz. Bizim bundan yıllık kazancımız ABD için 20 milyon dolar. Türkiye'nin ali menfaatleri gereği ve dış politikada takip ettiği boylam ve enlem doğrultusunda öğrencileri, Avrupa'ya ve Uzakdoğu'ya yönlendireceğiz." dedi.
#ABD