Dünyada felsefenin en önemli otoritelerinden biri... İnsan hakları konusunda Türkiye’de çok önemli çalışmalara imza atmış bir uzman... Öğrencilerinin hep minnetle andıkları idol öğretmen... Bu yıl ‘Felsefe ve İnsan’ temasından hareket eden TÜYAP Kitap Fuarı’nın onur yazarı... Felsefeci Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’yle bugünün meselelerini konuştuk.
#İoanna KuçuradiUluslararası Felsefe Enstitüsü’nün her yıl farklı ülkelerde insanlığı ilgilendiren önemli konulara felsefeci gözüyle baktığı kongre organizasyonuna bu yıl İstanbul ev sahipliği yapıyor. Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek kongrenin bu yılki başlığı “Değer, Değerler ve Anlam” olacak.
#FelsefeÇünkü adı üzerinde onlar dizidir, yani kurgudur ve hedef izlenmek olduğu için bize en anlaşılır hale getirmeye çalışırlarken olayın ciddiyeti ya da derinliği gözden bile isteye kaçırılabilir. Sonra da kurgu olduğunu unutan bazı kesimler kendi aralarında tepişir dururken yayın ve yapımda emeği geçen herkes yüzlerinde tatlı bir gülümseme ile Cunda Ada’sında rakı-balık-Ayvalık yapar. Olayın ciddiyetini daha iyi kavramamız için tabii ki ben yine ekibimden Yasin İkizoğlu’na bir danışayım dedim.
#Muhteşem YüzyıBir süredir sosyal medya üzerinden kitaplara, yazarlara ve yayıncılara karşı linç kampanyası yürütülmektedir. Kültür dünyamızın önemli bileşeni olan yayıncılığımızın bu kampanyanın içine çekilmesinden ve hedef haline getirilmesinden rahatsızlık duyuyoruz. Bununla birlikte, kitapların satışının durdurulması kararını ise uygun bulmuyoruz.
#KitapTürkiye’nin uluslararası arenadaki İngilizce adı ‘Turkey’, Türkiye olarak değişiyor. Cumhurbaşkanlığı bir genelge yayınladı ve Türkiye markasını güçlendirme çalışmaları kapsamında; diğer devletler ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla resmi ilişkilerde olmak üzere, her türlü faaliyet ve yazışmalarda “Turkey”, “Turkei”, “Turquie” gibi ibareler yerine “Türkiye” kullanılmasını istedi. Kararın altındaki sebep ne? ‘Türkiye’ kullanımı uluslararası ilişkilerde zorluk yaratır mı? Sordum.
#TurkeyYeni Türkiye Eğitim Vakfı (YETEV) – Program ve Yayın Geliştirme Birimi bünyesinde yürütülen Montessori Akademisi Eğitmen Eğitimi Programı (MATEPP) kayıtları tüm hızıyla devam ediyor. Montessori eğitim sistemini öğrenmek ve anlamak isteyen eğitimci, ebeveyn ve akademisyenler için kurgulanan ‘3-6 Yaş Okul Öncesi Montessori Eğitimi’ programına katılmak için son başvuru tarihi ise 31 Ekim.
#YETEVÇevrimiçi eğitimler salgın dönemiyle birlikte iyice yaygınlaştı. Dijital platformlar üzerinden verilen kurslar sayesinde oturduğumuz yerden uluslararası geçerliliğe sahip sertifikalar bile alabiliyoruz. Aklınıza gelebilecek her konuda bir programa ulaşmak mümkün...
#GazetehaberleriYükseköğretim Kurulu (YÖK), 2020 yılının fotoğrafını çekti. Geride kalan bir yıl boyunca yapılan yenilikler, hayata geçirilen projeler ve tüm düzenlemelerin de yer aldığı 2020 analizinde YÖK Başkanı Yekta Saraç “Yeni YÖK ‘somut icraatlar, hayata geçirdiği projeler, sonuç üreten düzenlemeleri’ ile yol almaya devam ediyor” dedi.
#YökODTÜ URAP Araştırma Laboratuvarı'nca açıklanan ‘61 bilim alanı sıralaması’nda 100 ülkeden üniversiteler yer alıyor. Geçen yıl 61 alanın 28'inde yer alan Türk üniversiteleri, bu yıl 61 alanın 36'sında yer buldu. Sıralamada 61 alanın 20'sinde Çin, 20'sinde ise ABD üniversiteleri dünya birincisi oldu. 61 alanın 16'sında birinci olan Harvard, dünya liderliğini sürdürürken Çin'den Tsinghua Üniversitesi de 11 alanda birinci oldu.
#Urapİstanbul Üniversitesi, üniversite bünyesine öğretim üyesi alınacağını duyurdu. Resmi Gazete'de 8 Kasım tarihinde yayımlanan ilana göre, üniversitenin farklı birimlerinde, profesör, doçent, doktor öğretim üyesi olmak üzere toplam 90 akademisyen görev alacak. Adaylar ilan detaylarına http://www.istanbul.edu.tr/ adresinden ulaşacak. Peki, İstanbul Üniversitesi akademisyen alımı başvuru şartları neler? İşte, ilanla ilgili bilgiler.
#İstanbul Üniversitesi AkademisyenCahit Zarifoğlu’nun şiirinde ‘Bu insanlar dev midir / Yatak görmemiş gövde midir’ diye bahsettiği Yedi Güzel Adam’ın hikayesi gündeme gelmeye devam ediyor. Yedi Güzel Adam’ın isimleri ve yollarının kesişme hikayesi TRT1'de yayınlanan bir diziyle anlatılmıştı. Peki, Yedi Güzel Adam kimler?
#Yedi Güzel Adam Kimler?Üniversite adayları için geri sayım başladı. 15 Haziran 2019 Cumartesi günü TYT (Temel Yeterlilik Testi); 16 Haziran Pazar günü ise AYT (Alan Yeterlilik Testi) uygulanacak. Sınav için bütün çalışmaları yaparak gerekli donanıma sahip olan adayın sınava çok kısa bir süre kala ve sınav anında bazı önemli konulara dikkat etmesi gerekiyor.
#Sınavİstanbul'un tarihi ilçeleri arasında yer alan Fatih'in belediyesinin hangi partide olduğu, 31 Mart 2019 Yerel Seçimleri öncesi, vatandaşlar tarafından merak edilen ve araştırılan konular arasında yer aldı. Söz konusu durum hakkında bilgi almak adına internette araştırma yapan vatandaşlar bir yandan da Fatih'in mevcut Belediye Başkanı Hasan Suver’in kim olduğunu araştırıyor. Peki, Fatih Belediyesi hangi partide?
#Fatih BelediyesiUNESCO’nun yayımladığı ‘Tehlike Altındaki Diller Atlası’na göre Türkiye’de 11 dil kaybolma tehlikesi altında, üç tanesi de çoktan öldü. “Bir dil niçin kaybolur?” sorusunun ve Türkiye’de kaybolma tehlikesi altında olan dillerin peşine düştük; bu dillerin son temsilcileriyle görüştük.
#Türkiye’Nin Kaybolan DilleriDünya Kız Çocukları Günü Konferansı’nda konuşan Aydın Doğan Vakfı Başkanı Hanzade Doğan Boyner, dünyada okuma yazma bilmeyen ve eğitim hakkından mahrum 1 milyara yakın yetişkinin üçte ikisinin kadın olduğunu belirterek, “Eğer daha iyi bir dünya istiyorsanız kız çocuklarının eğitimine yatırım yapın” dedi.
#Aydın Doğan Vakfı