Paylaş
Uluslararası Felsefe Günleri başlığını taşıyan etkinlik, 6-9 Eylül 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Bu yılın konusu “Değer, Değerler ve Anlam”. Kongrenin ev sahipliğini Maltepe Üniversitesi, Kadıköy Belediyesi, Marmara Eğitim Vakfı ve Kuçuradi Felsefe ve İnsan Hakları Vakfı üstlendi.
IIP Başkanı Prof. Dr. Ionna Kuçuradi’nin konuşmasından bir bölümü, arkadaşımız Emre Kızılkaya’nın çevirisiyle paylaşıyorum:
“Genç bir erkeğin yahut kadının neden bir intihar bombacısına dönüştüğünü hiç düşündünüz mü? İntihar bombacılarının sayısı geometrik olarak yükselip dünyaya yayıldıklarından, zamanımızın bu olgusunu derinlemesine düşünmeli ve açıklamalıyız. Bu tarihi anda bu insanların neden insanları rastgele öldürürken kendileri de ölmekten çekinmediğini açıklamak zorundayız.
(...) Bu meseleye dair düşüncelerimin belirli sonuçlarını bugün size aktarmaya çalışacağım. Bu sonuçlar beni, ‘Değer, Değerler ve Anlam’ şeklindeki başlığını formüle etmeye ve size bunu teklif etmeye de götürdü.
Doğrudan ve çok basitleştirerek söylemek gerekirse, intihar bombacıları olgusunu, temelde, kafalarında değer kavramlarına dair kavramsal karmaşaların hüküm sürdüğü insanların anlam arayışının bir ifadesi olarak görüyorum.
Biraz geçmişe dönmeme izin verin: 1976’da, yani tam 40 yıl önce yazdığım ve Kahire’de düzenlenen Birinci Afro-Asya Felsefe Konferası’na sunduğum bir makalede sormuştum: ‘19. yüzyıl 20. yüzyıla ne aktardı? Eğer radikal bir değişimin müdahalesi olmazsa, 20. yüzyıl 21. yüzyıla görünüşe göre ne aktaracak?’ Ardından şu cevapları vermiştim: Bu iki soruyu dünya ölçeğinde ele almaya çalışırsak, ‘revolt’ (devrim, isyan) sözcüğü her ikisi için de çok muhtemel bir cevap olabilir. 19. yüzyıl 20. yüzyıla devrimin gerekliliği fikrini aktarmıştır ve bu fikir, canice devrimin -başkaldırının- çağın geleneği haline geldiği noktaya dek, tedricen bir gerçeklik haline gelmiştir.
Ve 20. yüzyılın bir sonraki yüzyıla aktaracağı da, -eğer uluslararası siyasette bir ‘devrim’ yoluyla radikal değişimler yaşanmazsa- temelde bu gelenek olacaktır.
Neye karşı devrim? Ve ne için?”
Kuçuradi, bu sorulara Nietzsche ile Marx’ın verdiği cevapları tartışıyor, onların yankılanmalarının seyrinin izini sürüyor. Terörizmi doğuran nedenleri saptadıktan sonra şu sonuca varıyor: “Bu devrim, nihilizmin vardığı ‘Her şey mubah’ ilkesi ve postmodernizmin vardığı ‘Her şey makbul’ ilkesi ile birleştiğinde, canice devrimin –terörizmin- çağa damga vurmasına imkân sağlamıştır.
İnsan ilişkilerinde genellemelerden kaçınmamız gerektiğini unutmadan, birçok intihar bombacısının zihinsel durumunu yaratan ve onları öldürmeye ve ölmeye sevk eden temel faktörün, anlam arayışı olduğunu öne süreceğim.”
FELSEFENİN güncel olayların ardındaki itici nedenleri, sorunları besleyen unsurları bulma amacı onu okumamızı zorunlu kılıyor.
Paylaş