Pandemi franchise sektöründe yeni fırsatlar yarattı. Bu sene 20 binden fazla girişimcinin dahil olduğu franchise sistemi, 50 milyar dolar büyüklüğe ulaştı. Ulusal Franchising Derneği (UFRAD) Genel Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın, Türkiye’de zincir işletmelere bağlı şube sayısının 65 bin adede yaklaştığını belirtti ve sektörün 2022 yılında 55 milyar dolarlık hacme ulaşacağını kaydetti.
#PandemiYıllık 40 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan Türkiye franchise sektörü, döviz kurlarının yükselmesiyle harekete geçti. Uluslararası Franchising Derneği’ne (UFRAD) üye 195 marka franchise giriş bedellerinde TL’ye dönmeye başladı. UFRAD Genel Başkanı Mustafa Aydın da bu dönemin girişimciler açısından önemli bir fırsat olduğunu yorumladı.
#FranchiseSon yıllarda hızlı bir büyüme yakalayan ve 50 milyar doları aşan Türkiye franchise pazarında tam anlamıyla yerli yabancı kapışması yaşanıyor. Yerli ve yabancı markaların en sıkı rekabet ettiği alanların başında ise fast-food ve gayrimenkul danışmanlığı geliyor. Yabancılar franchise giriş bedelini dolar olarak, yerliler ise TL olarak talep ediyor.
#FranchiseTürkiye’de son yıllarda hızlı bir büyüme yakalayan franchise pazarı 50 milyar doları yakaladı. Girişimciler kahveden eğlenceye, çiğ köfteden lahmacuna, dönerden simite kadar birçok farklı alana yatırım yapıyor. 2016 Franchise Rehberi’ne göre Türkiye’de franchise giriş bedelleri 4 bin dolardan başlıyor.
#FranchiseTürkiye’de girişimciliğin gittiği yönü göstermede önemli rolü olan franchising talepleri, son yıllarda ilginin ‘çiğ köfte’nin yerine ‘kahve’ye yöneldiğini ortaya koydu. İstanbul’da düzenlenen franchising fuarına katılan firmalar binlerce yeni bayilik için görüşürken, girişimciler de en az riskli alanı seçmeye çalıştı.
Yaklaşık 50 Ülkenin Katılımı ile Gerçekleşen UFRAD’ın Organizasyonuyla düzenlenen 10.Bayim Olur musun Fuarı 13-16 Eylül tarihleri arasında CNR Expo Center'da yapılıyor. <br><br>300'den fazla markanın bayilik fırsatı sunuduğu fuarda her bütçeye göre yatırım fırsatı var. <br><br>İşte yatırımcıları bekleyen o fırsatlar: <br><br>Hazırlayan: Emek Kaplangil<br><br>ekaplangil@hurriyet.com.tr
2009 yılı aralık ayı ikinci yarısı... Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Kuveyt’e gerçekleştirdiği seyahatten dönüyoruz... Gül, her zamanki gibi kalkıştan kısa süre sonra uçakta tura çıktı, heyetteki işadamlarına izlenimlerini aktardı, onlardan bilgiler aldı.
1965’te Bursa’ya yerleşen Diyarbakırlı Hacı Esen’in kebapla başlayan restoran işi oğulları Yılmaz, Ali, Ferit ve Cihan’la 75 şubeli lahmacun zincirine dönüştü. 1700 kişilik istihdam sağlayan Hacıoğlu restoranlardan 25’inin franchise olduğunu belirten Yılmaz Esen, “Restoranlarımız günde ortalama 150 bin lahmacun satıyor. 2009 ciromuz 75 milyon dolardı. Bu yıl 90 milyon dolara yaklaşıyor” diyor.