Paylaş
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, sağlık sektörünü temsilen seyahate katılan işadamını takdim edince, Cumhurbaşkanı Gül önce görüşmelerden notlar aktardı:
- Sektörünüzün taleplerini görüşmelerde aktardım. Kuveyt, artık ülke dışına hasta gönderme listesine Türkiye’yi de alacak.
Ardından eleştirisini ortaya koydu:
- Bana ilettiğiniz dosyadaki broşüre baktım. Hiç Türkiye’ye yakışan kalitede değildi. Bu tür tanıtım broşürlerini daha iyi, içi bilgiyle dolu, sunumu başarılı olan şekilde hazırlamanız lazım.
Geçen gün Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı’dan yeni kurulan bir konseyi öğrenince, Cumhurbaşkanı Gül’ün Kuveyt seyahatindeki bu izlenimi anımsadım:
- 2010’dan itibaren ülke iş konseylerine sektörel olanları da eklemeye başladık. Bunlardan ilki Sağlık Turizmi İş Konseyi oldu.
- Nereden aklınıza geldi böyle bir konsey kurmak?
- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le birlikte Kuveyt’e gitmiştik. Orada sağlık turizmi de gündeme geldi. Kuveyt, hastalarını Türkiye’ye göndermek istiyor. O seyahat sonrası anlaşıldı ki, bu konuda özel sektörü temsilen doğru bir muhatabın olması gerekiyor. Bu nedenle kurduk.
- Kimler var bu konseyde?
- Hastanelerin yanısıra TURSAB, THY, TUROB ve UND’nin temsilcileri de var.
- Başkanı kim oldu?
- Kent Hastanesi’nin Genel Müdürü Ruşen Yıldırım.
Ardından Eğitim İş Konseyi’ni anlattı:
- Türk-Çin İş Konseyi Başkanı Hüsnü Özyeğin başta olmak üzere eğitim sektöründen istekler geldi. Bir de Eğitim İş Konseyi kurduk. Onun başında da Mustafa Aydın var.
- Türkiye’ye gelen yabancı öğrenci sayısında artış olmaya başladı, bu ihtiyaç oradan mı doğdu?
- Hem sektörden, hem yurtdışından talepler oldu. Nitekim başta İstanbul olmak üzere üniversitelerimize 100 binden fazla yabancı öğrenci çekme potansiyeli var çevre ülkelerden...
- Bu tür sektör konseylerinin arkası gelecek mi?
- Bunlara enerji, savunma, lojistik ve tarım da eklenecek...
TÜMSİAD, AMPD, TKBB, UFRAD ve AHD’nin de eklenmesiyle TOBB’un başını çektiği kurucu ortaklarının sayısı 29’a çıkan DEİK’in çatısı altında şimdilik 86 iş konseyi faaliyet gösteriyor, Yırcalı hedefi büyütmüş görünüyor:
- 2011’de iş konseyi sayımız 100’ü bulacak.
DEİK, iş dünyasına “dışa açılım” konusunda çok iyi rehberlik yapıyor... Ülke konseylerinin yanına eklenen Sağlık ve Turizm ile Eğitim İş Konseyi’nin önemli kapılar açabileceği görülüyor...
Hong Kong’dan çok iş çıkabilir
RONA Yırcalı, DEİK’te yeni oluşturulan iş konseyleri arasında Hong Kong’un da olduğunu aktardı:
- Türk-Hong Kong İş Konseyi’ni Bülent Bulgurlu’nun (Koç Holding eski CEO’su) oğlu yönetecek.
- Arçelik LG Klima Genel Müdürü Hakan Bulgurlu değil mi?
- Evet... Bu konsey önemli açılımlar getirebilir... Çok iş çıkabilir...
- PepsiCo’nun 18 ülkeyi kapsayan Asya Pasifik Bölgesi Başkanı Ümran Beba, Hong Kong’tan bu görevini yürütüyor. Türk-Hong Kong İş Konseyi’nin Ümran Hanım’la bağlantıda olmasında yarar var...
Yırcalı’ya bu bilgiyi aktarırken The Hong Kong University of Science and Tecnology’e transfer olan Prof. Ali Beba’nın sözlerini anımsadım:
- Dünyanın ekseni artık doğuya kaymış durumda... Özellikle Çin, dünyanın üstüne koca bir TIR gibi geliyor... Hong Kong ise apayrı bir şey...
Prof. Ali Beba, şimdi görev yaptığı üniversiteyi ABD’deki günleriyle karşılaştırmıştı:
- ABD’de 10 yıl öğretim üyeliği yaptım. Hong Kong’da derslere gösterilen ilgiyi başka yerde görmedim.
Kısacası Ümran-Ali Beba çiftinin aktardığı izlenimlerden, Hong Kong’un Türkiye için önemli bağlantı noktası olabileceğini görmüştüm...
Yırcalı’nın gözlemi de aynı şeyi ortaya koyuyor:
- Türk-Hong Kong İş Konseyi çok iş yapar...
Boğaziçi Üniversitesi’nde klasik müzik Finansbank ve THY desteğiyle yürüyor
EKONOMİ Gazetecileri Derneği’nin (EGD) Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) merkezinde gerçekleşen yıl sonu buluşmasında Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Kadri Özçaldıran’ın Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’ya “tezahürat”ı dikkatimi çekince sordum:
- Nedir bu muhabbet?
Kadri Özçaldıran yanıtladı:
- Sağolsun THY bize çok destek veriyor. Hamdi Bey’e teşekkür borçluyuz.
Geçen gün Boğaziçi Üniversitesi Klasik Müzik Koordinadörü Evin İlyasoğlu’ndan gelen mesaj, Prof. Özçaldıran’ın THY’ye teşekkürünün altında yatan nedeni ortaya koydu:
- 14 yıldır Boğaziçi Üniversitesi’nde su katılmadık klasik müzik konserleri düzenliyorum. Rektörümüz Kadri Özçaldıran’ın gayretiyle çıtayı yükselttik. Alfred Brendel, Paul Badura Skoda, Emma Kirkby, Midori gibi isimleri sadece kampüsün harika ortamıyla kandırıp getirmeyi başardık.
İlyasoğlu, önümüzdeki günlerde gerçekleşecek bir konseri de müjdelemiş:
- Efsanevi Arjantinli piyanist Martha Argerich ilk kez Türkiye’ye gelecek. Argerich, 1986’dan beri solo çalmıyor. Biz de ona aile içi bir konser düzenledik.
Mesajda sponsorları da unutmamış:
- Bu dönemde yeni sponsorumuz Finansbank bize kol kanat geriyor. Ulaşım sponsorluğumuzu THY gerçekleştiriyor.
Ardından Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras aradı:
- Boğaziçi Üniversitesi’ndeki klasik müzik konserlerinin sponsorluğunu memnuniyetle üstlendik.
Öyle görünüyor ki, Martha Argerich’in gelişi sonrasında Boğaziçi Üniversitesi’nde klasik müzik konserlerinde “çıta” hep daha yukarıda tutulacak...
Paylaş