Almanya’nın Düsseldorf kentinden 15 Haziran günü Adana’ya gitmek üzere kalkış için hazırlanan XQ783 uçuş numaralı SunExpress uçağında bir yolcu, nefes almada sıkıntı yaşayınca uçuş ekibinden yardım istedi. Kurallar gereği uçaktan indirildi. Sağlık görevlileri tarafından muayene edilen yolcuya yapılan Kovid-19 testi yapıldı. Sonucu negatif çıkan yolcunun, uçuş fobisi nedeniyle kapılar kapandığında strese bağlı nefes problemi yaşadığı belirtildi.
#AlmanyaUçak yolculuğu, özellikle de uzun mesafeli yolculuk, yolcuları, kendilerinin sağlık durumlarını olumsuz bir şekilde etkileyebilecek birçok faktöre maruz bırakmaktadır. Geçmişte hastalık problemleri olan yolcular bu faktörlere karşı daha hassas olabilirler. Eğer yolcu planlarını dikkatlice yapar ve yolculuk öncesinde ve sonrasında ve yolculuk sırasında birtakım basit tedbirleri alırsa, hava yolculuğu ile ilgili sağlık riskleri asgari düzeye indirilmiş olur. Peki Uçak yolculuğu yaparken nelere dikkat edilmeli?
#Uçak YolculuğuUçuş fobisi olanların yüzde 73’ü, uçuşla ilgili mekanik problemlerden korkuyor. Ayrıca uçuş fobisi, genellikle ayrıntıcı, mükemmelliyetçi, kontrolcü ve stresle baş etmede sorunlar yaşayan kişilerde daha yaygın görülüyor. Neyse ki tedaviden iyi sonuç alınıyor.
#SeyahatGeçtiğimiz günlerde Hürriyet’de ilginç bir ilan yayınlandı. Pınar Eker (43) uçuş fobisini tedavi eden psikiyatrist Dr. Muzaffer Uyar’a teşekkür ediyordu. Doktorlara sık sık teşekkür ilanı verilir ama burada alışılmadık olan, bir hastanın psikiyatristine teşekkür etmesiydi. Çünkü kimsenin yolu psikiyatrist ile estetik cerrahi uzmanına düşmez nedense!
Fobilerin hemen hepsi insanın ruhunda tahribat yaratır. Hepsi kötüdür çünkü yaşamı engeller ama uçuş fobisi bunların içinde en zor olanıdır. Çünkü günümüz dünyasında uzun yolculukların çoğu uçakla yapılıyor ve uçamıyorsanız pek çok ülkeye gitme ve orada iş yapma-gezme-yaşama şansınız kalmıyor.
Uçak yolculuklarının en büyük avantajı ulaşılmak istenen yere en kısa zamanda götürmesi. Uçak yolculukları aslında normalde sorunlara yol açmaz. Ancak bazı sağlık sorunları bulunanların uçarken önlem alması veya yerine başka yolculuk alternatiflerini denemesinde yarar var.
Uçmaktan, uçuşu engelleyecek kadar korkanların oranı yüzde 10. Oysa uçakla kaza geçirme olasılığı 4.5 milyonda birken, tren yoluyla seyahatte 80 binde bir, otoyolda 14 binde bir, yürüyüş yaparken 2.5 milyonda bir. ‘Uçakta kurtuluş şansı yok’ düşüncesi de yanlış. Kazaların yüzde 25’inde hiç can kaybı yok.
Sözlükte fobi kelimesi için “Kişinin, belirli nesneler ya da durumlar karşısında duyduğu, kapıldığı baskılı, kaygılı, olağan olmayan, hastalık derecesinde güçlü korku” tanımı yapılıyor. Yani bir şeylerden korkmamız doğalken normalde korkmayacağımız şeylerden korkmamız ve bunu bir takıntı haline getirmemize fobi deniyor.
#Naomi CampbellŞehir yaşamının yüksek temposu ve trafikte geçirilen uzun saatler, stres düzeyini artırarak pek çok insanın ruhsal ve fiziksel yönden sıkıntı yaşamasına neden olabiliyor. Kardiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Sabri Demircan, trafik stresinin kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri hakkında bilgi verdi.
#Kalp