Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, üst solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle acillere başvuruların 3-4 kat arttığına işaret ederek maske kullanımı ve kapalı ortamların havalandırılması konusunda uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Yavuz, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın Kovid, RSV ve influenzayı aynı anda test edebilecek üçlü PCR testlerinin kullanıma gireceği yönündeki açıklamasıyla ilgili de, "Etkenin hangi virüs olduğunu erken evrede tespit edebilirsek hastaneye yatış ve ölümlerin de önüne geçilebilir" dedi.
#İstanbulTÜRK Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, üst solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle acillere başvuruların 3-4 kat arttığına işaret ederek maske kullanımı ve kapalı ortamların havalandırılması konusunda uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Yavuz, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın covid, RSV ve influenzayı aynı anda test edebilecek üçlü PCR testlerinin kullanıma gireceği yönündeki açıklamasıyla ilgili de, Etkenin hangi virüs olduğunu erken evrede tespit edebilirsek hastaneye yatış ve ölümlerin de önüne geçilebilir dedi.
#Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz35 yaşını geçen kadınlarda yumurtlamanın azalması, yumurta kalitesinin düşmesi ve ilerleyen yaşa bağlı olarak bazı kronik hastalıkların gelişmesi hamile kalma ihtimalini azaltsa da 40 yaşından sonra anne olmak imkansız değildir. Doğal yollarla ya da tüp bebek tedavisiyle gerçekleşen 40 yaş sonrası hamileliklerde hem anne hem bebek sağlığı açısından daha fazla risk bulunur. Bu sebeple 40 yaşından sonra hamile kalan anne adaylarının sağlıklı yaşamaya dikkat etmesi, iyi beslenmesi, kullandığı ilaçları aksatmaması, önerilen testleri yaptırması ve gebeliği takip eden doktorunun söylediklerini harfiyen uygulaması son derece önemlidir.
#Tüp Bebek TedavisiÜçlü tarama testi günlük yaşamda çok sık duyulan tabirler arasında yer almaktadır. Özellikle de gebelerin çok sık duyduğu bir test olma özelliğine sahiptir. Hemen hemen her gebe'ye doktoru tarafından önerilen bir test çeşididir. Üçlü Tarama Testi nedir? 3'lü tarama testinde nelere bakılır, normal değerler kaçtır detayları ile derledik.
#Üçlü Tarama TestiAmniyosentez, hamilelik döneminde kullanılan yöntemlerden birisidir. Gebelik risklerinin gözlenmesi ve değerlendirilmesi aşamasında öne çıkan amniyosentez, riskleri ekarte etmemekle birlikte genetik bozukluğun olup olmadığını saptamak için uygulanmaktadır. Peki, amniyosentez ne zaman ve neden yapılır? İşte, o konu hakkında uzman görüşleri
#AmniyosentezAnne karnında tanı konulabilen Down Sendromu, en sık görülen genetik hastalıktır. Down Sendromluların diğer bireylere göre fazladan bir kromozomları vardır. Kadın Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Ekiz, gebelik dönemindeki anne adaylarının en fazla merak ettiği konular arasında yer alan Down Sendromu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
#Down SendromuGebelik sürecinde bebeğin kromozomal olarak sorunlu olup olmadığının tespit edilmesi oldukça önemlidir. Bebek gelişimini tamamlarken bir yandan da riskleri anlamak ve önlem almak gerekir. Bu nedenle gebelik döneminde yapılan tarama testleri hayati önem taşır.
#Tarama TestiÜçlü tarama testi hamilelik esnasında belirli haftada yapılan önemli bir testtir. Omurga hastalıklarının, down sendromunun, genetik hastalıklarının saptanabildiği üçlü tarama testi, kandaki Beta, HCG, AFP gibi değerleri ele almaktadır. Peki, üçlü tarama testi hamilelik döneminde ne zaman hangi hafta yapılmaktadır? İşte, o testin kapsamı
#Üçlü Tarama TestiÇocuklarda görülen doğumsal hastalıklarından biri olarak karşımıza “Spina Bifida” çıkıyor. Bu hastalık, özetle ayrık ve açık omurga olarak tanımlanıyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Akdemir, anne karnında teşhis edilebilen rahatsızlık hakkında bilgi veriyor.
#Spina Bifida HastalığıBir insan hayatına dair nasıl risk alır, nasıl zor süreçlerden geçer bu röportajda başka boyutla öğrendim… Hem de sırf anne olabilmek için…Bir yandan haberlerde doğurduğu bebeğini çöp konteyrına bırakan anneler, bir yandan daha kokusunu içine çekmeden hayatını riske atan anneler… Hayat ne tuhaf diyor insan… Melis Ayan müthiş fedakârlıklar yapmış…
#ADANAGebelik seyahat için bir engel değil. Ancak seyahat planlarken, bilhassa yurtd ışına giderken bazı detayları göz önünde bulundurmak ve planlama yapmakta yarar var. Gebelikte en güvenle seyahat edilebilecek zamansa 18 ve 24’üncü haftalar.
#Hamileler İçin Seyahat ÖnerileriHamile kaldığınız andan itibaren belki de hayatınızda ilk defa duyduğunuz sözcükler devreye girer. “Amniyosentez”, “ikili test”, “NST” gibi sözcükler sık sık duyacaklarınız arasındadır. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Deniz Gökalp Kaya gebelikle ilgili bilinmesi gereken terimler hakkında bilgi verdi.
#Hamilelik