Üçlü tarama testi ne zaman yapılır?

Güncelleme Tarihi:

Üçlü tarama testi ne zaman yapılır
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2018 16:11

Üçlü tarama testi hamilelik esnasında belirli haftada yapılan önemli bir testtir. Omurga hastalıklarının, down sendromunun, genetik hastalıklarının saptanabildiği üçlü tarama testi, kandaki Beta, HCG, AFP gibi değerleri ele almaktadır. Peki, üçlü tarama testi hamilelik döneminde ne zaman hangi hafta yapılmaktadır? İşte, o testin kapsamı

Haberin Devamı

Üçlü tarama testi, hamileliğin 4 ve 5 ayında gerçekleştirilir. 16 ve 20'nci aya tekabül eden üçlü tarama testi, genetik anlamda bazı bilgiler vermektedir.

Hamileliğin 16 ve 20 haftasında yapılacak üçlü test bebeğin gelişimi ile ilgili bilgi verir. Eğer bu üçlü ve dörtlü testlerde risk görülürse hekim amniosentez ister.

Bebekten su alınması olarak bilinen bu testte; bebeğin kromozomal sorunları olup olmadığı tespit edilir. Bunu daha açık belirtmek gerekirse amniosentez bebeğin down sendromlu olup olmadığının öğrenilmesi için yapılan bir testtir. Ancak bu testin yapılıp yapılmayacağına üçlü ve dörtlü tarama testinin ardından sadece hekiminiz karar verebilir.

Bu tarih, beyin ve omurilik yapısının 16. haftada tamamlanması nedeniyle tercih edilir.

Bebeğin tüm organlarının gelişimine bakılır, iç organları araştırılır. Eğer ailede kalıtsal kalp hastalığı varsa ya da önceki gebelikte kalp hastalıklı bebek öyküsü varsa, 21. haftada fetal eko yapılır. İkili ve üçlü tarama testlerinde, genetik açıdan bir risk olabileceği görülmüşse ve amniyosentez yapılmamışsa, 20. haftadan sonra 'kordosentez' yapılabilir. Anne ve bebek arasındaki kordondan alınan örnek, bebeğin genetik yapısı hakkında bilgi verir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!