Paylaş
Hem anne adayının hem bebeğin sağlığı için yapılan bu muayenelerin yanı sıra yine hekim tarafından istenilen testlerin de ihmal edilmemesi gerekir. Hamilelik döneminde yapılması gereken testlerin zamanı ihmale gelmez. Çünkü bu testlerden bazılarının zaman geçtikten sonra yapılması mümkün değildir. Hamileliğin haftalarına göre istenecek testler hekiminiz tarafından size söylenecektir. Hamile kaldığınızı öğrendiğiniz andan itibaren güveneceğiniz ve yanında kendinizi rahat hissedeceğiniz bir hekim seçimi yapmalı ve bu doğuma kadar takibi bu hekimin yapmasını sağlamalısınız.
Hamile olduğunuzu öğrendikten sonra yapılacak ilk test smear testidir. Rahim ağzını değerlendirmek, enfeksiyon ve kanser öncüsü durumları kontrol etmek için yapılan bu testin dışında anne adayında kansızlık olup olmadığını öğrenilmesi için tam kan sayımı tahlili yapılmalıdır. Yine kan uyuşmazlığı olup olmadığının öğrenilmesi için yapılacak testin ardından eğer böyle bir uyuşmazlık söz konusu ise İndirekt Coombs testi yapılır.
Tam idrar tahlili, TSH testi, Toxoplazma IGM ve IGG, Kızamıkçık testleri, CMV IGM ve IGG, Hepatit B için HBsAg ve AntiHBs testleri, HCV testleri yapılması gereken diğer testle arasında yer alır. Yine eğer anne adayında diyabet riski varsa kan şekeri ölçümü yapılmalıdır. Hamileliğin ilerleyen döneminde anne ve bebek sağlığı için yapılması gereken diğer testleri şöyle sıralayabiliriz:
Hamileliğin 11-14 haftaları arasında yapılacak ultrason muayenesi ile bebeğin ense kalınlığı ölçülür ve ikili test adı verilen kan tahlili yapılır. Bu testin 14. Haftadan sonra yapılamadığı unutulmamalıdır. Bu nedenle ikili testin mutlak suretle 11.14 haftaları arasında yapılması gerekir.
Hamileliğin 16 ve 20 haftasında yapılacak üçlü test bebeğin gelişimi ile ilgili bilgi verir. Eğer bu üçlü ve dörtlü testlerde risk görülürse hekim amniosentez ister. Bebekten su alınması olarak bilinen bu testte; bebeğin kromozomal sorunları olup olmadığı tespit edilir. Bunu daha açık belirtmek gerekirse amniosentez bebeğin down sendromlu olup olmadığının öğrenilmesi için yapılan bir testtir. Ancak bu testin yapılıp yapılmayacağına üçlü ve dörtlü tarama testinin ardından sadece hekiminiz karar verebilir.
Gebelik sürecinin 24 ve 28 haftaları arasında ise glukoz yükleme testi yapılır. Anne adayının diyabete yatkınlığının ölçülmesi için yapılan bu test kaçırılırsa devamında anne adayının açlık ve tokluk kan şekerinin takip edilmesi gerekir. Yine 28. Haftada yapılması gereken bir diğer test kan uyuşmazlığı testidir. Grup B Streptokok adı verilen bakteri taraması testi ise 35-37. Haftalarda yapılır.
Paylaş