Üak haberleri sayfasında Üak hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 358 Üak haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, YÖK olarak yükseköğretimde yeni dönemde üniversitelerle daha yakından bir iletişim kurarak, üniversitelerin çeşitli iş birlikleri çerçevesinde gerçekleştirdikleri toplantılara iştirak etmeye devam ettiklerini söyledi.
#YÖK Başkanı Erol ÖzvarDoçentlik başvuruları bundan sonra e-Devlet üzerinden yapılabilecek. Üniversitelerarası Kurul’un (ÜAK) yaptığı çalışma sonucunda, doçent adaylarının başvuru işlemlerini e-Devlet sisteminde yer alan Doçentlik Bilgi Sistemi üzerinden yapmasına imkân sağlandı.
#Üniversitelerarası Kurul‘Doçentlik Yönetmeliği’ 16 Nisan’da Resmi Gazete’de yayınlandı. Ancak akademisyenler bazı düzenlemelerden endişeli. Bunların başında Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) başkanının tüm üyelerini belirleyeceği yeni kurulan ‘Doçentlik Komisyonu’ geliyor. Akademisyenler ayrıca ÜAK’ın başvurularda aday bilgilerini kontrol edeceği yeni oluşturulan veri tabanlarının da dikkatle takip edilmesi gerektiğini söylüyor. Bilim insanları, ÜAK bünyesinde kurulacak üç ‘Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Komisyonu’nun yoğun iş yükü nedeniyle yetersiz kalabileceği görüşünde.
#Doçentlik Yönetmeliği‘Doçentlik Yönetmeliği’ Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, doçentlik değerlendirmesi, Üniversitelerarası Kurul’un (ÜAK) görüşü üzerine Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen bilim veya sanat alanlarında, adayın akademik yayın ve çalışmalarının incelenmesiyle yapılacak. Başvurular için ÜAK bünyesinde ‘Doçentlik Komisyonu’ kurulacak, adayların durumlarıysa veri tabanında kontrol edilecek. 15 Nisan’da başlayan 2018 nisan dönemi doçentlik başvuruları 30 Nisan’da sona eriyor.
#Doçentlik BaşvuruÜAK, 'yardımcı doçentlik' yerine 'doktor öğretim üyesi' kadrosu getirilmesinin ardından, doçentlik kadrosu alabilmek için yapılacak başvuru süreciyle ilgili yeni bilgiler paylaştı. ÜAK’ın internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, 2018 yılı ilk başvuru dönemi 15-30 Nisan olarak belirlendi. Ayrıca 6 Mart 2018 itibariyle doçentlik başvurusu olan ve eser inceleme aşamasından başarılı bulunan adaylara, 683 sayılı KHK’nın ilgili hükmü gereğince kontroller yapılarak hazırlanan ‘Doçentlik Belgeleri’ veriliyor. 2017 Aralık dönemi adaylarının ise asgari başvuru şartlarını taşıyıp taşımadıkları incelendi, jüri atamalarının bu ay yapılması planlanıyor.
#Üniversitelerarası Kurul‘Yardımcı doçentlik’ yerine ‘doktor öğretim görevlisi’ kadrosunu öngören kanun teklifi, TBMM Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu'nda kabul edildi. Buna göre, Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) bünyesinde Yönetim Kurulu oluşturulacak. Yönetim Kurulu, ÜAK Başkanı ile fen ve mühendislik, sağlık ve sosyal bilimler alanlarından üçer, güzel sanatlar alanından bir olmak üzere 11 üyeden oluşacak.
#YÖKYÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, daha önce başlattıkları ademimerkeziyetçi yaklaşımla yetki devri konusunu doçentlikte de devam ettirmek istediklerini belirtti. Saraç, "Doçentliğin ikinci aşamasının üniversitelerce yürütülmesi, üniversitelerimize kimlik kazandıracak" dedi.
#YÖKÜniversitelerarası Kurul (ÜAK), 33 bin 323 yardımcı doçenti yakından ilgilendiren bir düzenlemeye gitti. Buna göre artık adayların makalelerine, atıflarına, patentlerine, lisans üstü tez danışmanlığına kadar tüm faaliyetlerine puan verilecek. Sosyal bilimler, mühendislik gibi her alan için kriterler farklı olsa da her adayın ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış en az bir makalesi bulunup, bilimsel toplantıya katılması, eğitime destek vermiş olması gerekiyor. Ekim 2016’da uygulanmaya konulacak değişiklikler şöyle:
#KurulTürkiye’de mesleki eğitimle ilgili tartışmalar çoğunlukla doğru zeminde ilerlemiyor. Gün geçtikçe değeri daha da iyi anlaşılan mesleki eğitimin önemi konusunda bir mutabakat var, buraya kadar bir sorun yok. Ancak, konu bu mutabakatın nasıl hayata geçirileceği, yani mesleki eğitimin nasıl güçlendirileceğine geldiğinde tartışma bağlamından tümüyle uzaklaşıyor. Geldiğimiz noktada mesleki eğitime dair tartışmaların ’herkesin üniversiteye gitmesi yerine çoğu öğrencinin mesleki eğitime yönlendirilmesi’ fikriyle ‘mesleki eğitimin çocuk işçiliğini yaygınlaştırdığı’ iddialarına kadar aşırı uçlar arasında savrulduğunu görüyoruz.
#Konuk YazarOkul öncesi eğitim, başlangıçta özellikle çalışan aileler için bir sığınak olarak değerlendirilmiş ve eğitimin temelini çocukların bakımı ve çeşitli temel becerilerin kazandırılması oluşturmuştur. Zaman içinde gelişen eğitim literatüründe ayrı bir konu alanı haline gelen okul öncesi eğitimin sağladığı faydalara yönelik yapılan çalışmalar bu eğitim kademesinin çok boyutlu katkılar sağladığını ortaya koymuş, bu katkıların sonucunda eğitim sistemlerinde hızla yaygınlaştırılmaya başlandı. Bugün, okul öncesi eğitimi almanın sağladığı getirilerin eğitimin ötesine geçtiğini; istihdama geçişten yaşam doyumuna kadar birçok yaşam göstergesinde önemli avantajlar sağladığı biliniyor.
#Konuk YazarYapay zekâ (YZ) teknolojileri yaşamın tüm alanlarına yayılmaya devam ediyor. Özellikle büyük dil modelleri ile desteklenen ChatGPT gibi üretken YZ (ÜYZ) teknolojilerinin erişilebilir olduktan kısa sürede milyonlarca kişi tarafından kullanılmaya başlanması bu yayılımı çok farklı bir boyuta taşıdı.
#Konuk YazarKabine'de yer alacak yeni isimler belli oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan dün saat 22:00'da Bakanlar Kurulu'nda görev yapacak isimleri açıkladı. Ömer Bolat Ticaret Bakanı görevine seçildi. Ömer Bolat hayatı ve biyografisi de vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Peki, Ticaret Bakanı Ömer Bolat kimdir? Ömer Bolat kaç yaşında ve nereli, hangi okuldan mezun oldu? İşte hayatı ve biyografisi!
#Yeni Ticaret Bakanı14 Mayıs'ta yapılan seçimlerin ardından Kocaeli'de 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde resmi olmayan sonuçlara göre AK Parti 6 milletvekili çıkardı. Seçmen sayısının 1 milyon 516 bin 293 olduğu Kocaeli’de 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi için 1 milyon 388 bin 98 seçmen oy kullandı. 1 milyon 359 bin 570 oy geçerli, 28 bin 528 oy geçersiz sayıldı. Prof. Dr. Sadettin Hülagü Kocaeli'de milletvekili olma hakkı kazandı. Peki, AK Parti milletvekili Prof. Dr. Sadettin Hülagü kimdir? İşte, AK Parti milletvekili Sadettin Hülagü'nün biyografisi.
#AK PartiKocaeli'de 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde resmi olmayan sonuçlara göre AK Parti 6, CHP 4, İYİ Parti, MHP, YRP ve YSP 1'er milletvekilliği kazandı. Sandıklara AK Parti ve YSP tarafından yapılan itirazlar değerlendiriliyor.
#Kocaeli‘Çocuktan al haberi’ diyen atalarımız kuşkusuz önemli bir gerçekliğe temas etmişler, onun saf ve temiz dünyasına vurgu yapmışlar. İnsan neslinin ve doğal olarak toplumun en bozulmamış, en doğal kesimi olan çocuklar aynı zamanda istismara ve hak ihlallerine en fazla konu olabilecek grubu da oluştururlar. Bu nedenle; iyiyi kötüden bütün sebep ve sonuçlarıyla birlikte ayırt edebilme yeteneğinin henüz gelişme döneminde olduğu bir zaman dilimindeki çocukların ve gençlerin akıl ve beden sağlıklarıyla, şahsiyetlerini korumaya yönelik açık ve net politikalarımız bulunmalıdır.
#Konuk Yazar“Bütün köyü etkisi altına alan bir su baskını halkı mutlu edebilir mi?” sorusuna “Evet” cevabı verilebilecek tek yer belki de şu an Ukrayna… Kiev’in kuzeyindeki Demydiv'de, Rus askerlerin ilerlemesini durdurmak için çok yaratıcı bir savaş taktiği uygulandı: Ukrayna birlikleri köyü sular altında bıraktı. İki aydır su içinde yaşayan köy halkı ise mutlu ve umutlu… İşte Ukraynalıların ilginç savaş taktikleri ve Demydiv’de yaşananlar...
#Ukrayna8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Türkiye’de ve akademide kadının yerini Altınbaş Üniversitesi'nin dört kadın dekanı bir araya gelerek değerlendirdi. Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Leyla Ateş, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilek Şirvanlı Özen, İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep Özsoy ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurcan Perdahcı, toplum içinde kadının camdan bir tavan ile engellendiği ve olması gerekenden çok daha fazla çaba sarf etmek zorunda kaldığı değerlendirmelerini yaptılar.
#8 Mart Dünya Kadınlar GünüAkademik tez yazma borsaya dönüştü. İnternette ‘parayla tez’ yazınca karşınıza ‘danışmanlık’ adı altında onlarca site çıkıyor. Sayfa başına 70-90 lira. İndirim ve taksit de var. Ben de yüksek lisans öğrencisi olduğumu söyleyip tez borsasını ele geçirenlerle temasa geçtim...
#TezHürriyet, sahte doçentlik belgesiyle üniversitede işe başlayan, bu durum anlaşılınca da tutuklanarak cezaevine gönderilen Zulal Atalay Laçin soruşturmasının detaylarına ulaştı. Zulal Hoca’yı 2019’da da jandarmanın yakaladığı belirlendi.
#Zulal Atalay LaçinYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, YÖK olarak yükseköğretimde yeni dönemde üniversitelerle daha yakından bir iletişim kurarak, üniversitelerin çeşitli iş birlikleri çerçevesinde gerçekleştirdikleri toplantılara iştirak etmeye devam ettiklerini söyledi.
#YÖK Başkanı Erol ÖzvarMANİSA Celal Bayar Üniversitesi(MCBÜ), Kültür ve Turizm Bakanlığı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkan - lığı’nın(YTB)Türkiye ile diğer ülkeler arasındaki karşılıklı iliş - kileri geliştirmek ve küresel bilgi zenginliğine katkıda bulunmak amacıyla uluslararası öğrencilere yönelik düzenlediği, “Türkiye Bursları Programına” dahil oldu.
#1Mahmut Özer kariyeri ile gündemde yer alıyor. Prof. Dr. Mahmut Özer Milli Eğitim Bakanlığı'na getirildi. Atama kararının ardından Prof. Dr. Mahmut Özer'in biyografisi gündeme geldi. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörlüğü, Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Başkanlığı gibi önemli görevlerde bulunan Mahmut Özer, 2018 yılından beri Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcılığı yapıyordu.
#Mahmut ÖzerYükseköğretim Kurulu (YÖK), öğretim üyesi arayan üniversiteler ile yükseköğretim kurumlarında branşına uygun kadro arayan akademisyenleri bir araya getirecek bir platform kurdu. Platform YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç tarafından tanıtıldı.
#YökUçak mühendisleri ile sayıları 5 bini aşan uçak bakım mühendisleri arasında ‘unvan’ krizinin yaşandığı anlaşıldı. YÖK’e yapılan itiraz sonrası uçak bakım mühendislerinin unvanı ‘uçak bakım elemanı’ olarak değiştirilince tartışma alevlendi. Binlerce uçak bakım mühendisi “Bizler de 5 yıl üniversite okuyoruz. Benzer dersler alıyoruz. Bize ‘eleman’ unvanının uygun görülmesi doğru değil. Hak kaybı yaşıyoruz” sözleriyle duruma tepki gösterdi.
#GazetehaberleriMesleki eğitim ülkelerin ekonomik gelişiminde önemli bir işlev görmektedir. Bu nedenle ülkeler işgücü piyasaları ile uyumlu bir mesleki eğitim sistemi kurabilmek için çaba sarf etmekte, böylece okuldan işe geçişi kolaylaştırmaya ve genç işsizlik oranını düşürmeye çalışmaktadır. Türkiye’de de mesleki eğitim uzun yıllardır bu işlevini başarılı bir şekilde yerine getirmiştir. Ancak, katsayı politikası gibi dış müdahaleler nedeniyle kendisinden beklentileri karşılayamaz hale getirilmiştir. On yıldan fazla uygulanan katsayı politikasıyla birlikte işverenler aradıkları elemanı bulamamaktan şikâyet etmeye başlamış ve mesleki eğitim hem toplum hem de işgücü piyasasında itibar kaybı yaşamıştır. Bu itibar kaybı bizatihi mesleki eğitimin niteliğiyle ilgili değildir. Ancak dış müdahalelerden kaynaklanmasına rağmen sonucun faturası maalesef haksız bir şekilde mesleki eğitime kesilmiştir.
#Mesleki EğitimLiselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında lise yerleştirmeleri 2019 yılında başarılı bir şekilde tamamlanmıştı. 2020 yılında 8'inci sınıf öğrencisinde yaklaşık 500 bin öğrenci artışı nedeniyle çok sorun yaşanacağı sıklıkla dile getirilmişti. Bu sıkıntıların üzerine küresel ölçekte yaşanan Covid-19 salgınının başlaması sürecin çok daha sıkıntılı geçeceği yönünde kimi endişelere yol açmıştı. Ancak, yerleştirme sonuçları, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) süreci başarılı bir şekilde tamamladığını ortaya koydu. Bu yazıda 2020 LGS ilk yerleştirme sonuçları kısaca değerlendirilecektir.
#MebGünümüzde otomasyonun ve yapay zekâ teknolojilerinin yaygınlaşması hem ulusal hem de küresel iş piyasalarında ciddi dönüşümlere yol açmaktadır. Artık büyük data analitiği (big data analytics) ve bulut teknolojileri farklı sektörlerde yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Bu dönüşümler iş piyasasında işlerin insan ve makine katkı oranını sürekli insan işgücü aleyhine değiştirmektedir. Örneğin Dünya Ekonomik Forumu (WEF)’nun raporunda ele alınan 12 farklı endüstriyel sektörde 2018 yılında toplam görev saatlerinin ortalama yüzde 71’i insanlar tarafından gerçekleştirilirken bu oranın 2022 yılında yüzde 58’e düşmesi öngörülmektedir (World Economic Forum, The Future of Jobs Report 2018).
#Mesleki EğitimCovid-19 salgını dünyada yaşamın tüm boyutlarını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Bu kapsamda eğitimde ilk kez bu kadar büyük bir küresel ölçekte etkilenim söz konusu oldu ve çoğu ülkede okul öncesinden yükseköğretime kadar tüm kademelerde eğitim kurumları hızla kapatıldı. Şu anda dünya ölçeğinde tüm kademelerde bir milyarın üzerinde öğrencinin geleneksel eğitim ortamlarından uzaklaştığı biliniyor. Ülkeler eğitimdeki bu zorunlu boşluğu hızla değişik uzaktan eğitim platformlarıyla kapatmaya başladı ve sürecin eğitim üzerindeki olumsuz etkilerini en az hasarla atlatmaya çalışıyorlar.
#Eğitim