Tuz konusu son zamanlarda epey tartışmalı bir hale geldi. Bir yanda “rafine tuz kullanın” diyenler, diğer yanda “doğal tuzlar daha sağlıklıdır” diyenler var. Peki tuzumuzu neye göre seçeceğiz? Sağlık durumumuza göre mi yemeğe göre mi? Hangi yemekte hangi tuzun kullanılması daha uygun? Son dönemlerde oldukça popüler olan koşer tuzunun faydaları nelerdir? Deniz tuzu, kaya tuzu, Himalaya tuzunun farkları nelerdir? Diyetlerde hangi tuzu kullanmak gerekir? Tansiyon hastaları için en iyi tuz hangisi? Tüm bu soruların yanıtını konunun uzmanlarından dinledik. İşte 10 sorunda t
#TuzSiz hangi yemeğe hangisini kullanıyorsunuz? Tuzunuzu neye göre seçiyorsunuz? Her yıl yeni bir tuz ismi duydukça sizin de aklınız karışıyor mu? Sofra tuzu, Himalaya tuzu, kaya tuzu, koşer tuzu, limon tuzu, iyotlu iyotsuz tuz… Hangisi daha faydalı? Hangisini hangi yemekte kullanalım? Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hale Ünal Aksu ve Diyetisyen Berna Arslan ile konuştuk.
#Tuzİçinde bulunduğumuz bu sıcak günlerde vücudun terle attığı suyu ve mineralleri yerine koymak çok önemli. Ancak bazı durumlarda su içmek terli olmadığı gibi fazla su tüketimi ölümcül durumları beraberinde de getirebiliyor.
#DehidrasyonKahramanmaraş’ta depremde 96 kişinin hayatını kaybettiği Ebrar Siteleri F Blok’la ilgili 1’i tutuklu, 9 kişinin ‘Bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma’ suçundan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis istemiyle yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü. Bina görevlisi Halil İbrahim Hasırcı, “Apartmanın asansörünün tabanından su çıkardı biz o suyu motorlar dışarı atardık ve biz bunu devamlı yapardık. Suyun niye olduğunu şimdi anlıyoruz, zeminin sulak bir arazi olduğunu, tabanının sulak olduğunu, sağlam olmadığını şimdi anladık” dedi.
#KahramanmaraşTürkiye genelinde her yörede birbirinden farklı turşular yapılıyor. Özellikle turşu suyu yapımı ise merak uyandırıyor. Turşu suyu nasıl yapılır, ayarlanır ve saklanır? Turşu suyu tarifi ve yapımı için püf noktaları nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Turşu SuyuCanlılığın devamı için elzem olan, kokusuz ve renksiz sıvıya su denir. İçinde su kelimesinin geçtiği kız bebek isimlerinden bazıları şunlardır: 1- Asude 2- Sueda 3- Sude 4- Sudenaz. Su sözcüğü ek olarak kullanıldığında gibi, benzer manasına gelir. Örneğin çamurumsu, çamur gibi demektir. Sonu su ile biten kelimeleri sizler için derledik.
#EğitimYemek kültürü insanımızın içerisine işlenmiş bir noktadır. Coğrafyamızda yemek türlerini belirleyen önemli etken ise bölgesel kültürdür. Bu kültüre sahip önemli şehirlerden bir tanesi de Malatya şehridir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Malatya YemekleriKonya’nın Karapınar ilçesinde yaklaşık 37 metre çapında, 12 metre derinliğinde obruk oluştu. Konya Teknik Üniversitesi Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, "Yağışlı periyotlardan sonra obrukların, yoğun olarak arttığını gözlemledik. Üstteki örtü tabakasının ağırlaşması ve obruk oluşumunu etkileyen önemli nedenlerden bir tanesi deprem” dedi.
#ObrukBeyaz dişler temizliğin simgesidir, öz güvenimizi artırır, estetik bir görünüm sağlar. İşte bu nedenle zamanla sararan dişlerimizi beyazlatmak isteriz. Peki, bu amaçla yapılan beyazlatma işlemleri ne kadar etkili ve sağlıklı? Bilmeden dişlerimize zarar veriyor olabilir miyiz? Uzmanlar yanıtlıyor
#Diş SağlığıSaça iyi gelen vitaminler, saçın daha canlı ve parlak görünüm vermesini sağlar. Bu vitaminlerden bazıları ise, B, C ve omega 3 yağ asitleridir. Bu vitaminler vücuda beslenme yolu ile alınabileceği gibi dışarıdan da alınabilir. Beslenme, tüm vücut sağlığında olduğu gibi saç sağlığında da oldukça önemlidir. Saça iyi gelen vitaminler nelerdir sizler için derledik.
#Saça İyi Gelen VitaminlerÇekirge Mahallesi Muhtarı Coşkun Alıntaş, Hürriyet Bursa’ya mahallesinde yaşanan sorunları anlattı. En büyük sorunun kentsel dönüşüm ve sağlık ocağının bulunduğu yer olduğuna dikkat çeken Alıntaş, “İhbar alıyorum, çözülmesi için yetkililere aktarıyorum ancak sonuç alamıyorum. Elimde sihirli değneğim yok, vatandaş da haklı olarak bana sitem ediyor” diyor.
#KösleMaddeler doğada bulunma durumlarına göre saf madde ve karışım madde olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Su da doğada yaşayan canlılar için oldukça önemli olan bir maddedir. Doğada doğal halde bulunan ve kendisinden başka hiçbir şeye ayrışmayan maddeler saf madde olarak ifade edilmektedir. Su da bu bağlamda ele alınması gereken maddelerden biri olmaktadır. Peki, buzlu su homojen mi yoksa heterojen midir ve neden tüm detayları ile derledik.
#Buzlu SuWasabi, Japon mutfağında sıklıkla kullanılan ve sosu ile ünlü bir lezzet olarak daha çok restoranlarda karşımıza çıkıyor. Sushi yanında servis edilen wasabi acımsı tadıyla pek sevilmese de faydaları onu yemeye değer kılıyor. Peki, wasabi nedir, nasıl yenir? İşte wasabi faydaları ve sosu hakkında bilgiler...
#Wasabi2020 ve 2021 yılı salgın, küresel ısınma, enerji krizi, kripto para piyasaları ve uzay araştırmaları gibi mevcut teknolojilerle idare edilemeyecek gelişmeleri beraberinde getirdi. Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin yeni yıla da damga vuracağı aşikâr. İşte yeni yılda öne çıkan altı başlık.
#Yeni YılSoru kalıbı olarak İngilizce üzerinde özellikle How many ile How much oldukça yaygın şekilde kullanılır. Tabii bunların arasında belli farklar vardır ve bu farklar mutlaka öğrenilmelidir. Peki how ve many how much arasındaki fark nedir? İngilizce How ile many how much farkı üzerine detayları derledik.
Akıl almaz yöntemler kullanarak hayatımızı tehlikeye sokan sahtecilerin yeni hedefi şampuanlar! İnsan sağlığını tehdit eden sahte ve kalitesiz şampuanları internet dışında market ve bakkallara satıyorlar. Hatta sahte ürünlerin markalı ambalajları için bile sektör oluşmuş durumda… Peki sahte şampuan, gerçeğinden nasıl ayırt edilebilir? Hangi hastalıklara davetiye çıkarır?
#Sahte ÜrünYılancık taşı en merak edilen taş çeşitlerinden bir tanesidir. Esas olarak canlı bir yapıya sahip olan bu taşın ne işe yaradığını, özelliklerinin eler olduğunu, bakımının nasıl yapıldığını, nerelerde bulunduğunu, nasıl anlaşıldığını sizler için derledik.
#Yılancık Taşı Nedir Ve Ne İşe Yarar?Merih Akoğul okumak, kitabının adından da hislenerek hep o ‘yaz’ı duymaktır. Akoğul’un Ağustos’u (Yok) en yazdır. “Nasıl geçti habersiz” şarkıyken, nasıl geçtiğinin ve geçmediğinin ruha, tene, belleğe kazıldığı ve yazıldığı şiirdir. Baştan başa bir yaz destanıdır. Kargışıyla, kusuruyla, iyiliğiyle, düşleriyle, kırıklıklarıyla, acısı, sıkıntısı, mutluluğuyla, maviliği ve karanlığıyla en kısa en uzun destan.
#Mahir KarayazıSintigrafi; incelenmesi gereken her organ adına değişik bir radyoaktif ilaç verilerek o ilaçla alakalı organdaki tutulumu, atılımı ve dağılımı hakkında bilgi verir. Peki sintigrafi nedir ve ne işe yarar? Sintigrafi tetkiki nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Sintigrafi Nedir?Modern çağda kullanılmakta olan periyodik sistemlerde bilinen 100'ün üzerinde element bulunur. Lakin elementler çoğunlukla doğada saf hale bulunmazlar. Sizin için çok fazla merak edilmekte olan Bileşik nedir ve özellikleri nelerdir? Bileşikler saf madde midir ve ayrıştırılabilir mi konularını detayları ile derledik.
#Bileşik Nedir Ve Özellikleri Nelerdir?İhracat kavramı pek çok bireyin televizyon gibi sosyal alanlarda görüp anlamını merak ettiği sorulardan biri olmaktadır. Bu nedenle pek çok kişi tarafında İhracat nedir ve nasıl yapılır? İhracat çeşitleri ve özellikleri nedir? Gibi sorular bulunmaktadır. Bu ve benzeri soruların cevabını sizler için derledik.
#İhracat Nedir Ve Nasıl Yapılır?Okulların ne zaman açılacağı bir süredir ana gündem konularından biriydi. Binlerce ve öğrencinin günlerdir merak ettiği yüz yüze eğitimin detayları belli oldu. Yüz yüze eğitim takvimi ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı'ndan illere gönderilen yazıda, yüz yüze eğitim yapılacak günler ile eğitime başlama ve bitiş saatlerinin okul yönetimleri tarafından öğretmenlerle birlikte belirleneceği duyuruldu. Ortaokul 5, 6 ve 7. sınıflarda tüm dersler uzaktan eğitim yoluyla işlenmeye devam edilecek. Peki, Okullar ne zaman (hangi sınıflar) açılacak? İşte okulların açılış tarihi ve yüz yüze eğitimin detayları...
#15 Şubat15 Şubat'tan itibaren başlayacak yüz yüze eğitim döneminde Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulunca hazırlanan ‘COVID-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’nde yer alan tedbirler uygulanacak. Uygun şartları taşıyan sınıflarda aynı anda en fazla 15 öğrenci bulunabilecek. Sınıflar, çalışma salonları, yemekhane ve kantin gibi toplu kullanım alanları, sosyal mesafenin korunması amacıyla kişiler arasında en az bir metre olacak şekilde düzenlenecek. Sınıflarda oturma düzeni yüz yüze gelecek şekilde olmayacak, çapraz oturma planı uygulanacak, temaslı takibi için öğrencilerin sürekli aynı yerde oturması sağlanacak. Sınıfta yüksek sesle aktivite yapılmayacak, öğrenciler mümkünse aynı sınıflarda ders görecek ve teneffüsler sınıflar arasında sırayla yapılacak.
#OkulKalp ve damar hastalıklarının önlenmesinde kan basıncı, açlık kan şekeri ve kan kolesterol seviyelerini optimal düzeyde tutmanın ve sigaradan uzak durmanın önemine dikkat çeken Kardiyoloji Anabilim Dalı Uzmanı Dr. Reşat Baha, sağlıklı yaşam için ipucu niteliğinde önerilerde bulundu.
#Kalp