TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan, yılın son toplantısında ekonomik gidişatı değerlendirdi. Türkiye’nin orta gelir tuzağından kurtulması gerektiğini söyleyen Özilhan, “Piyasanın yeni ekonomi yönetimiyle birlikte güveni yükseldi. Bugün ülkemizin hedeflerine ulaşması konusunda altı ay öncesine göre daha umutluyuz” diye konuştu.
#TÜSİADTürk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği: "Ekonominin ve yatırım ortamının güçlendirilmesi hedefiyle somut önerilerin sunulduğu bu toplantılarda, reform alanlarına ilişkin kamu ve özel sektör arasında üst düzey görüş alışverişleri gerçekleştirilmesi ve yeni iş birlikleri geliştirilmesi amaçlanıyor" açıklamasında bulundu.
#Türk Sanayicileri Ve İş İnsanları DerneğiTÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Tuncay Özilhan’dan önemli karamsarlık uyarısı geldi. Özilhan, “İçerideki ve dışarıdaki karamsarlık ekonomi için zaafiyet yaratıyor” dedi. Özilhan terör olaylarına bir an önce çözüm bulunması gerektiğini ifade ederek şöyle dedi: "Bu tüm partilere bir çağrıdır. Gün birlik günüdür."
#TüsiadTÜSİAD’ın Ankara ilişkileri eskiye göre oldukça sıcak görüyor. Geçen hafta Maliye Bakanı Naci Ağbal ve bürokratları 5 saat süreyle İstanbul’da TÜSİAD’ın merkezindeydi. TÜSİAD’la Ankara’da görüşemeyen AB Bakanı Volkan Bozkır da önceki gün TÜSİAD’ı ziyaret etti. Bu arada TÜSİAD temaslarında Ali Koç artık daha çok görünür oldu.
#Jale ÖzgentürkTürk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) heyeti, Ankara temaslarını tamamladı. Görüşmelerin ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlık dönemlerinde ve seçim öncesi asgari ücret tartışmaları sırasında Başbakan Ahmet Davutoğlu ile gerilen diyaloga yönelik TÜSİAD Başkanı, "Bu görüşmeleri buzlar eridi olarak değerlendirebilirsiniz" şeklinde yorumladı. İki gün süren görüşmelerde TÜSİAD, AK Parti, Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi ve HDP ile görüştü. Görüşmelerin parti liderlerinin yoğunluklarına göre gerçekleştirildiği belirtildi.
#TÜSİADANKARA KALKINMA AJANSI GENEL SEKRETERİ ARİF ŞAYIK, GÖRÜŞMEDE TÜSİAD VE TÜRKONFED’İN TECRÜBE VE YETKİNLİKLERİNİ AJANS’IN DİNAMİZMİ VE SAHAYA OLAN YAKINLIĞI İLE BİRLEŞTİREREK BAŞTA TECHANKARA MARKASI OLMAK ÜZERE ANKARA’NIN KALKINMASI ADINA YAPILAN VE SÖZ KONUSU KURUMLARLA ORTAK AMAÇLAR DOĞRULTUSUNDA GERÇEKLEŞTİRİLEN BİRÇOK FAALİYETTE ÖNEMLİ ÇIKTILAR OLUŞTURULABİLECEĞİNE OLAN İNANCINI DİLE GETİRDİ.
TÜSİAD’ın yayın organı Görüş dergisinin yeni sayısı yayımlandı. "Onyıllardır bekleyen reform: Vergi" kapak sloganı ile çıkan yeni sayıda verginin kayıt dışı ekonomi boyutu ve demokrasi ilişkisini irdeleyen yazılara yer verilirken, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile de bir söyleşi yapıldı.
Öğrenci olayları ve yumurta eylemi ile son günlerin en tartışmalı konusuna değinen TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, “Unutmayalım ki gençlik muhalefet demektir” vurgusuyla, “Gençler niçin öfkeli” sorusunu gündeme getirdi. “Genç işsizliği ortada, gençlerin eğitimle ilgili kaygıları yeterince cevaplanamıyor. Gençlere iğne batırırken kendimize çuvaldız batırmalıyız” dedi.
Enflasyonun ciddi bir şekilde hedeften uzaklaştığını belirten Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, "Geldiğimiz nokta tabii ki memnuniyet verici değil. Mutlaka enflasyonu önümüzdeki orta dönemde düşürüp tek haneli rakamlara indirmemiz gerekiyor" dedi.
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek tarihi zenginlikleri, coğrafi yeri itibariyle Türkiye'nin gelişmiş ülkeler sınıfında yeralması gereken bir ülke olduğunu belirterek, “Ama maalesef bir takım tarihi gerçeklerle potansiyel iktisadi gücünü yıllarca aktive edememiştir. Üzerimize düşen gerekli reformları uygulamaya koyup, bu arayı kapatmaktır” dedi.
TÜSİAD'ın, "Eğitim ve Sürdürülebilir Büyüme: Türkiye Deneyimi:Riskler ve Fırsatlar" raporunda, yatırım oranının artırılması ve verimlilik artışıyla insan sermayesi arasındaki bağın güçlendirilmesi durumunda, Türkiye'nin geçmiş dönemde yüzde 4.5-5 aralığında bulunan potansiyel büyüme oranının 2006-2020 döneminde, yüzde 7 dolayına çıkabileceği öngörüsünde bulunuldu.
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ömer Sabancı, Türkiye'nin insan sermayesinin geliştirilmesi bakımından dünyadaki konumunun yetersiz kaldığını belirterek, eğitim sistminde yapılması gereken reformları 7 maddelik bir paket halinde açıkladı. Sabancı, okul öncesi eğitimin 6 yaş için zorunlu kılınmasını, zorunlu eğitimin de 8 yıldan 12 yıla çıkarılmasını önerdi.
TÜSİAD, Ankara’daki toplantısından bir ay sonra İstanbul’daki Genel Kurul’da da yargıyı gündeme getirirken, Başkan Ömer Sabancı "Yargının siyasallaşması" görüntüsünün Türkiye’nin uluslararası itibarını olumsuz etkilediğini savundu. TÜSİAD’ın hükümetle arasında gerginlik yaratan görüşlerini hatırlatan Sabancı, "Sarf ettiğimiz her sözcüğün altına imzamızı atmaya devam ediyoruz" dedi.