Erken seçim istemeyiz Köşk adayında uzlaşın

Güncelleme Tarihi:

Erken seçim istemeyiz Köşk adayında uzlaşın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2006 00:00

2007’nin zor bir yıl olacağını belirten TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mustafa Koç, ekonomik disiplin ve istikrar için genel seçimlerin zamanında yapılmasını ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin uzlaşma içinde gerçekleştirilmesini istedi.

TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mustafa Koç, "Bugün elimizde bulunan bütün veriler, 2007’nin zor bir yıl olacağını gösteriyor" dedi. Koç, TÜSİAD’ın 2006 yılı Üçüncü Yüksek İstişare Konseyi Toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, dünyaya bakıldığında 2007 yılının, bizim coğrafyamızda "mevcut kartların karıştırılıp, yeniden dağıtılacağı bir yıl olması olasılığının" öne çıktığını belirterek, Türkiye’ye bakıldığında ise 2008 ve sonrasında nasıl bir Türkiye’de yaşanılacağının, 2007 yılındaki gelişmeler tarafından büyük ölçüde belirleneceğini görebildiklerini kaydetti.

ZAMANINDA SEÇİM: Eldeki imkanların ve stratejilerin dikkatle gözden geçirilmesi gereken yeni bir döneme girildiğini ifade eden Koç, 2007’yi politik sağduyu, ekonomik disiplin ve istikrar içinde geçirmenin zorunluğu olduğunun altını çizmek istediğini bildirdi. "Bunun için seçimler zamanında yapılmalı, cumhurbaşkanlığı seçimleri uzlaşma içinde gerçekleşmeli ve genel seçimlere bağlı olarak mali disiplinin zedelenmesine izin verilmemelidir" diyen Koç, hükümetin reform sürecine ara vermemesini, eksikleri hızla tamamlamasını, bu reformların uygulanmasını ve tabana yayılmasını başarması gerektiğine işaret etti. AB Konseyi’nin Türkiye hakkındaki son kararının, ülke içinde bazı kesimlerce, Türkiye’nin AB ile ilişkilerini bir fırsat olarak değerlendirdiklerine işaret eden Koç, kararı Türkiye’nin tam üyelik hakkının teslim edilmemesi yönünde, kesin bir irade beyanı olarak yorumladıklarını aktardı. Koç, şunları söyledi:

AB İLE İLİŞKİLER: "Elbette AB içinde konjonktürel olarak bir kaç ülkeden oluşan bir cephenin önümüze teknik olmaktan çok, siyasi bir yaklaşım ile engel koymaya çalıştığını, Türkiye’yi yavaşlatmak ya da tam üyelik dışındaki bazı seçenekleri zorlamak istediğini görmüyor değiliz. Ama gördüğümüz başka şeyler de var. Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği, orta vadeli bir perspektif içinde değerlendirilmesi gereken bir konudur. Bazı Avrupa ülkelerinde bugün gördüğümüz siyasi tavırlar, tamamen kısa vadeli ihtiyaçların ürünüdür. Türkiye kararlılığını koruyup anlatabildikçe, son Kıbrıs açılımında olduğu gibi inisiyatifi elinde tuttukça, AB ülkeleri içinde taraftar cephesini genişletmektedir. AB’nin Türkiye olmaksızın bir gelecek tasarımı yapmasının mümkün olmadığını söylemek abartılı bir yaklaşım değildir. Aksi taktirde AB’nin de yavaş yavaş desteklemeye başladığı, NATO’nun etki alanını Karadeniz, Kafkaslar ve Büyük Orta Doğu’yu genişletme yaklaşımı ile son derece çelişen bir durum ortaya çıkacaktır. Ayrıca AB’nin kendi analizlerine göre, enerji alanında Rusya’ya olan bağımlığını azaltacak bir alternatif ararken, Türkiye’yi bir köprü olarak kullanmak dışında bir seçeneği de bulunmamaktadır."

Cumhurbaşkanlığı için gerilmeye gerek yok


BAŞBAKAN Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün, Cumhurbaşkanı seçimleri konusunda "gerilmeye gerek olmadığını" ifade ettiği öğrenildi. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD), Ankara Sheraton’daki 2006 yılı 3. Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısına ’onur konuğu’ olarak katılan Gül’ün, toplantısının basına kapalı bölümünde, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Türkiye’de bugüne kadar hep sorunlu geçtiğini dile getirdiği, ancak her zaman bu dönemin aşıldığını söylediği öğrenildi. Gül’ün istikrardan vazgeçilmeyeceğini ve bugüne kadar yapılanlardan geri dönmeyeceklerini ifade ettiği de belirtildi. Toplantıda Gül’ün, popülist politikalar uygulamayacaklarını yinelediği de belirtildi. Toplantının basına kapalı bölümünde, TÜSİAD üyeleri Mustafa Boydak, Cem Duna, Pekin Baran, Tamer Haşimoğlu, Oktay Varlıer ve Yıldırım Aktürk’ün ise çeşitli konularda sunuş yaptığı ifade edildi. TÜSİAD üyelerinin sunuşlarında, tarım, KOBİ’ler, turizm, AB ve ABD ile ilişkiler ve kadrolaşma ile ekonomik değerlendirmelerde bulundukları öğrenildi. Toplantıda ayrıca, Atatürk Hava Limanı’ndaki deve kesme olayının, Türk turizm sektörüne olumsuz etki yaptığının dile getirildiği de kaydedildi.

ABD, Irak’tan onuru ile çıkmalı

MUSTAFA Koç, bu yılın en önemli olayının ABD seçimleri olduğunu belirterek, "Bush yönetiminden kısa vadede büyük yön değişiklikleri beklemek yanlış olacaktır. Ama Başkan Bush’un söylem düzeyinde teskinliğini korurken, eylemde, ’Irak’tan onurlu çıkış’ imkanı sağlayacak yeni politika seçeneklerini gündemine almak zorunda kalması kaçınılmaz olacaktır" dedi. Koç, Türkiye’nin, Bush yönetimi ile temaslarını sürdürürken, demokratlarla geleneksel olarak zayıf olan ilişkilerini güçlendirmek için özel bir çaba sarfetmesi gerektiğini de dile getirmekte yarar gördüklerini ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!