Yargı siyasallaşınca itibarımız zedeleniyor

Güncelleme Tarihi:

Yargı siyasallaşınca itibarımız zedeleniyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2006 00:00

TÜSİAD, Ankara’daki toplantısından bir ay sonra İstanbul’daki Genel Kurul’da da yargıyı gündeme getirirken, Başkan Ömer Sabancı "Yargının siyasallaşması" görüntüsünün Türkiye’nin uluslararası itibarını olumsuz etkilediğini savundu. TÜSİAD’ın hükümetle arasında gerginlik yaratan görüşlerini hatırlatan Sabancı, "Sarf ettiğimiz her sözcüğün altına imzamızı atmaya devam ediyoruz" dedi.

TÜRK Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Aralık ayında Ankara’da yapılan Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısında olduğu gibi dün İstanbul’da yapılan Genel Kurul toplantısında da yargı konusunun üzerinde durdu. Son zamanlarda yargıya ilişkin meselelerin gündemi daha fazla işgal ettiğine dikkat çeken TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, "Mevcut durum hem yargının siyasallaşması görünümünü veriyor hem de Türkiye’nun uluslararası itibarını olumsuz etkiliyor" dedi.

ALTINDA İMZAMIZ VAR:

Konuşmasının başında bundan bir ay önce Ankara’daki YİK toplantısında dile getirilen görüşleri hatırlatan Ömer Sabancı, bir ay önceki görüşlerinin bugün hálá geçerliliğini koruduğunu savundu. Sabancı, hükümetle aralarında bir gerginlik yaşanmasına yol açan Yazar Orhan Pamuk ve Rektör Yücel Aşkın’dan yola çıkarak yargıya ilişkin YİK’teki eleştirileri yeniden gündeme taşıyarak, "Aralık ayında sarf ettiğimiz her sözcüğün altına imzamızı atmaya devam ediyoruz" dedi.

ÖNCE HUKUK SONRA EKONOMİ:

"Bugün artık çok iyi biliyoruz ki, Türkiye, gelişmiş bir ekonomiye, çağdaş bir hukuk devletine sahip olmadan ve Avrupa Birliği entegrasyon sürecinde toplumsal bir seferberlik duygusuyla hızlı bir şekilde yol almadan, gelişmiş ülkeler arasında yer alma idealini yerine getiremeyecektir" diyen Sabancı, yargı konusundaki endişelerini şöyle dile getindi: "Bu yönde önemli mesafeler kat etmiş olsak da, daha önümüzde uzun bir yol bulunuyor. Son zamanlarda yargıya ilişkin meselelerin gündemimizi gitgide daha fazla işgal etmeye başladığı herhalde tüm kamuoyunun dikkatini çekiyor. Kuşkusuz bunda yargı sistemimizin çok uzun süredir ihtiyaç duyduğu reformun bir türlü yapılamamış olmasının çok büyük rolü var. Mevcut durum, hem yargının siyasallaşması görünümünü veriyor, hem de Türkiye’nin uluslararası itibarını olumsuz etkiliyor."

’HATA’NIN HESABI VERİLMELİ:

Sabancı, TÜSİAD’ın Kasım 1998 ile Aralık 2003’te yayınlanan raporlarından yola çıkarak "hızlı, adil ve istikrarlı bir yargı sistemi" için hayata geçirilmesi gereken reformun önceliklerini sıraladı. Bu maddeler arasında Mehmet Ali Ağca’nın önce tahliyesiyle tartışılır hale gelen "yargı ve infaz sürecinde hata" konusuna da yer veren Sabancı, gelişmiş demokrasilerin tüm ilgili mercilerin "hata"ları konusunda hesap vermesini öngördüğünü kaydetti.

ASIL MESELE YAPISAL DEĞİŞİM:

Konuşmasında ekonomik gelişmelere de değinen Sabancı, "Türkiye ekonomisinin önündeki asıl büyük mesele, ekonominin ihtiyaç duyduğu yapısal değişimi sağlamak" dedi. Cari açık tartışmalarının özellikle ihracak kesiminin daha fazla katma değer üretmesi gerektiğini gösterdiğini belirten Sabancı, faizler konusunda ise "İç borçlarımızın yüksekliği ve ortalama vadesinin kısalığı göz önüne alındığında faizlerde keskin düşüşler beklemek, talep etmek gerçekçi değil" diye konuştu.

Kıbrıs konusunda hükümete kutlama

TÜSİAD
, Kıbrıs konusunda ise hükümeti kutladı. TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, "2 gün önce Sayın Abdullah Gül’ün Kıbrıs konusundaki açılımı, inisiyatifi ele alması, zamanlaması, konuya Türk hükümetinin yapıcı bir şekilde yaklaşımı bizi çok mutlu etti" derken, Mustafa Koç hükümetin son Kıbrıs açılımını, gerek inisiyatifi ele alması, gerekse iyi bir zamanlamayla yapılmış olması açısından desteklediklerini söyledi.

Amacımız kendimizi değil görüşlerimizi tartıştırmak

TÜSİAD
olarak, ülkenin öncelikli gündemi olarak gördükleri konuları yatından izlemeye devam edeceklerini belirtirken, "Ülkemizi yapay gündem maddelerinden uzak tutmak için özel bir gayret sarf edeceğiz" dedi. "Amacımız, kendimizi tartıştırmak değil, görüş ve önerilerimizi tartıştırmak" diyen Sabancı, gazetecilerin YİK toplantısının ardından hükümetle yaşanan gerginliğin hatırlatması üzerine "Hükümet ile TÜSİAD arasında bir sorun görmüyoruz. Bizim ’illa Türkiye’de aman bir gerginlik yaratalım, hükümetle aramız bozulsun, iyileşsin’ gibi arayışımız yok. Amacımız Türkiye’nin rotasından sapılmaması" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!