Sağlıklı yaşamın yolu mevsimin sebze-meyvelerini bolca dahil ettiğimiz dengeli tabaklardan geçiyor. Beslenme uzmanı yazarımız Berrin Yiğit; brokoli, karnabahar, pırasa, lahana, kereviz ve ıspanağın karaciğeri desteklediğini, pancarınsa yüksek antioksidan değere sahip olduğunu söylüyor.
#SebzeTürk mutfağında çokça tüketilen bazı besinlerin özellikle sağlığa faydaları ile de ön plana çıktıkları görülmektedir. Son zamanlarda sık sık gündeme gelen turp ve turpun yararları da merak konusu olmakta ve araştırılmaktadır. İşte bu bağlamda ilgiyle okuyacağınız siyah turpun faydaları, siyah turpun neye iyi geldiği ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
Turpun faydaları nelerdir sorusunun yanıtı vatandaşlar tarafından araştırılan konular arasında yer alıyor. Her yemeğin yanına farklı bir tat katmayı başaran turpun içinde birçok besin kaynağı yer alıyor. Ayrıca turp yüksek oranda potasyum içerir. Peki, turpun faydaları nelerdir? İşte turpun içinde bulunan zengin içerikler.
#Turpİtalya’nın başkentinde, sokaktaki günlük yaşamı görmek isterseniz tarihi bölgedeki Campo Dei Fiori’ye uğrayın. Bu meydanda pazar hariç her gün, öğle saatlerine kadar dev bir pazar kuruluyor. Bu pazarda Roma civarında yetişen yerel ürünlerle birlikte İtalyan damağına cazip gelen her türlü ithal meyveyi, sebzeyi bulmak mümkün. Çevresindeki restoranlarda, yerel lezzetler tadılabiliyor. Gezgin ve Slow Food hareketinin Türkiye’deki üyelerinden Ayfer Yavi gitti, fotoğrafladı ve yazdı.
Hiç bir organik çiftliğe abone oldunuz mu? Batı’da çok yaygın olan bu yöntemi, Çanakkale’de organik tarım yapan Ömercan Çiftliği uyguluyor. İstanbul, Ankara ve İzmir’de aboneleri var. Bu müşterilerin kapılarına her pazartesi bir kutu ulaşıyor. Kutuların içinde çeşitli sebzeler, otlar ve salatalar bulunuyor. 6-7 veya 3-4 kilo olan kutuların fiyatları 50-30 YTL arasında değişiyor. İsteyen az miktarda küçük kutu da ısmarlayabiliyor.
Ege mutfağı sadece restoranlarda sunulan yemekleriyle değil, aynı zamanda sokak lezzetleriyle de ünlü. Son 5 yılı değerlendirdiğimizde ise yenilikçi şefler sayesinde Michelin ve Gault & Millau gibi dünyaca ünlü rehberlere giren lezzet duraklarıyla gastronomi merkezine dönüşmüş durumda.
#1Kök sebzelerin hepsi doğanın bize sunduğu bir hediye gibi. Her biri kendi benzersiz özellikleri ve lezzetiyle öne çıkıyor. Ekim ayıyla birlikte tezgâhlara gelen bu sebzeler içerdikleri vitaminler, mineraller, lifler ve antioksidanlarla oldukça sağlıklı seçimler.
#Kök SebzePenne, spagetti, tagliatelle, linguine… Çoğumuzun vazgeçilmezi makarnanın, en bildik çeşitlerinin yanı sıra tagliolini, orecchiette, pappardelle gibi isimlerde onlarca farklı şekli de var. Kesme biçimlerine göre çeşitlenen makarnaları ve soslarken nelere dikkat etmemiz gerektiğini Mezzaluna, Da Mario ve Gina restoranlarının baş şefi Emre Koyucan’dan öğrendik.
#MakarnaKurban Bayramı’na artık sayılı günler kaldı. Hafta sonuyla birlikte toplamda 9 günü bulacak tatil, bir nefes alma fırsatı olacak. Biz de uzmanlarımıza ‘Bayram tatilinde bütçeyi çok da zorlamadan nereleri keşfe çıkmalı?' diye sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel 15 öneri sundular...
#TatilSafra kesesi problemi yaşayan kişiler için ızgara balık, fırında patates ve pişmiş sebze gibi tüketim kaynakları öne çıkar. Ayrıca uzun ve kısa esmer pirinç tüketimi de yine bu konuda yararlı kaynaklar arasında gelir. Peki, safra kesesine iyi gelen yiyecekler nelerdir? Safra kesesine iyi gelen meyveler, sebzeler ve gıdalar hakkında ayrıntıları derledik.
#Safra Kesesine İyi Gelen YiyeceklerBaharatların tümü, aroma veren yumru köklerin, meyvelerin, tohumların, ağaç kabuklarının çoğunlukla kurutulmuş halidir. Baharatlar yiyeceklerde koruyucu özellik oluşturur ve bozulmadan dolayı oluşan kokuları bastırır. Tane olanlar ise kullanmadan önce öğütülmelidir. Bu yazımızda ise sizlere baharatların özellikleri, faydaları ve kullanım alanlarından bahsedeceğim.
#BaharatlarEndemik bitkiler belirli ve sınırlı bir ortamda yaşamaktadırlar. Bunlar dört kategoriye ayrılmaktadırlar. Her birinin özelliği farklıdır. Endemik bitkilerin neler olduklarını ve özelliklerini sizler için derledik.
#Endemik Bitkiler NedirKıymalı harcı, çıtır çıtır hamuruyla lahmacunun mutfağımızdaki yeri başka! Hangi şehre giderseniz gidin iyi bir lahmacun fırını bulmak ülkemize ait güzelliklerden... Biz de en meşhurlarından sarımsaklı Antep ve soğanlı Urfa lahmacunundan yola çıktık, sosyal medya hesabımızda bir anket yaparak okuyucularımıza ‘Hangisi ve neden’ diye sorduk.
#LahmacunSebzeler yaz ve kış olmak üzere iki ana dalda incelenirler. Kış mevsiminde kış sebzelerinin neler olduğu merak edilmektedir. Kış sebzeleri ülkemizde de yetişen sebzelerdir. Bu sebzelerin üretiminde ülkemiz pay sahibidir. Aynı zamanda ihracatta da yine kış sebzeleri öndedir. Son günlerde kış sebzelerinin özellikleri ve bu sebzelerin adlarının ne olduğu araştırılmaktadır. Peki, kış sebzeleri nelerdir? Kış sebzeleri ne zaman ve ne nasıl ekilir tüm detayları ile derledik.
#Kış SebzeleriYıla gelecek ayların popüler trendlerini, en çok konuşulacak başlıklarını tahmin ederek, yeni umutlarla girmek âdetten. Artık sadece teknolojinin ya da moda olanın değil, pandeminin yarattığı koşulların da yüksek etkisini hissediyoruz. Koşullar yaratıcılığı teşvik ediyor, yeni kulvarlar ortaya çıktıkça kesin sonuçlar öngörmek de zorlaşabiliyor. Bunların dışında 2022’de neler yükselişe geçecek, neleri normalleştirmeye başlayacağız, en çok hangi lezzetleri tadacağız? Hepsini bir de alanında uzman isimlere sorduk...
#Türk MutfağıGeçtiğimiz günlerde bir toplantı için Ankara’daydım. Burada kaldığım iki gün içinde ziyaret ettiğim mekanlar hakkında sizleri bilgilendirmek istedim. Biraz sonra okuyacağınız cümleye bir çok kişi tepki gösterecektir. Ancak bu gerçeği değiştirmeyecektir elbet. Hepimizin bildiği üzere Ankara’nın mutfağı çok zengin değil. Entekke böreği, yemlik cacağı, tamtak tiridi, inceğiz çorbası... Artık bunlar unutuldu gitti. Hiç bir restoranda bu yemekleri bulmanız mümkün değil. Tek tük evlerde yapılıp, yaşatılıyorsa orasını bilemem. Ben de başkentte farklı mekanları ziyaret ettim. Farklı yemekler aradım. Yöresel lezzetleri bulamadım açıkçası. Bunlar hakkında bana ulaşırsanız, beni yönlendirirseniz bir sonraki Ankara ziyaretimde oraları değerlendiririm elbette. Gittiğim yerler arasında en beğendiğim iki yeri hemen söyleyeyim. İlki Ayvalık Meze Balık... Mezeleri İstanbul’daki restoranlara taş çıkarır. Ege mezelerini iddia ediyorum en az Ege’deki kaliteli restoranlar kadar iyi. Atomu hele enfes... Diğeri No4 Restaurant Bar Lounge... Yıkılıyor mekan... Konsept inanılmaz. Nereye girdiğinizi şaşırıyorsunuz. İstanbul’daki mekanlara taş çıkarır cinsten.
#Çorbacı HasanHavalar soğudu; bir yandan pandemiyle savaşırken diğer yandan mevsimsel grip salgını başladı. Bu dönemde virüslerden korunmanın en kolay yoluysa iyi beslenmeden geçiyor. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için alışveriş listemizde olması gerekenleri iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya ve fonksiyonel tıp uzmanı Dr. Aytül Gencer anlatıyor.
#Meyve