Marmara Üniversitesi'nin tarihi Haydarpaşa Kampüsü ile ilgili bir yıldan beri süren tartışmaya son nokta konuldu. Önceki gün Resmi Gazete’de yayımlanan Torba Yasa’ya göre 1894 yılında 2. Abdülhamit tarafından yaptırılan kampüs, Sağlık Bakanlığı’na bağlı yeni kurulan Türkiye Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne tahsis edildi. 4 bine yakın mezun hukukçunun üye olduğu Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mezunları Derneği karara tepkili. Dernek Başkanı Av. İhsan Baran, “TSBÜ için İstanbul’un başka bir yerinde arazi tahsis edilmemesi düşündürücü” sözleri ile bu noktadaki şüphelerini dile getirdi.
#Haydarpaşa KampüsüMarmara Üniversitesi Haydarpaşa Yerleşkesi’nin Marmara Üniversitesi’nden alınarak Türkiye Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne (TSBÜ) tahsis edilmesine yönelik kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Kanun, 15 Nisan'da Resmi Gazete’de de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
#Marmara ÜniversitesiTürkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) kurulmasına ilişkin yasa tasarısının, üniversitelerde ikinci öğretimde katkı payı ve öğrenim ücretinin yüzde 50 fazlasıyla ödenmesini düzenleyen madde, komisyondan geçti. Madde komisyonda tartışmalara neden oldu. Lisans düzeyinde ikinci bir yükseköğretim yapan öğrencilerin katkı payı ve öğrenim ücretini yüzde elli fazlasıyla ödemesini içeren madde kabul edildi. Tasarı'nın, üniversite öğrencilerinin öğrenim süreleri ve sınav haklarını düzenleyen maddesi de kabul edildi.
#Dershane13 yaşındaki bir çocuğun AIDS’ten ölümü, tehlikeyi göz önüne serdi. İstanbul Tıp Fakültesi’nde 100 çocuğun HIV nedeniyle tedavi gördüğü belirtilirken Hürriyet’e konuşan uzmanlar “Vakalarda en çok artış 25-35 yaş grubunda ancak onları 15-19 yaş aralığı takip ediyor” dedi.
#İzmirTürkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin (MAKÜ) bu yıl beşincisi düzenlenen Uluslararası Mehmet Akif Ersoy Bilim ve Sanat Ödülleri programında yaptığı konuşmada "Netanyahu ve çetesi BM kararlarına uyana kadar uluslararası Adalet Divanı'nın vermiş olduğu kararları uygulayana kadar İsrail'in BM üyeliği askıya alınmalıdır. Bu fikrin konuşulma vakti gelmiştir. Bu mücadeleyi sürdüreceğiz" dedi.
#Numan KurtulmuşTürkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin (MAKÜ) bu yıl beşincisi düzenlenen Uluslararası Mehmet Akif Ersoy Bilim ve Sanat Ödülleri programında yaptığı konuşmada "Netanyahu ve çetesi BM kararlarına uyana kadar uluslararası Adalet Divanı'nın vermiş olduğu kararları uygulayana kadar İsrail'in BM üyeliği askıya alınmalıdır. Bu fikrin konuşulma vakti gelmiştir. Bu mücadeleyi sürdüreceğiz" dedi.
#Numan KurtulmuşBinlerce yıl önce yaşamış insan kalıntılarından elde edilen diş örneklerinden antik DNA elde edip analizini gerçekleştiren Dr. Gülşah Merve Kılınç geliştirdiği proje ve çalışmalarla pek çok kişiye ilham oluyor. Antik DNA yöntemiyle hastalıkların binlerce yıllık kökenine inildiğini aktaran Dr. Kılınç,“Ağız mikrobiyatasının evrimi hakkında daha fazla bilgi sahibi olarak, modern sağlık sorunlarıyla daha etkili mücadele yöntemleri geliştirebiliriz” dedi.
#Antik DNADünya'nın 2'nci, Türkiye'nin ise en büyük krater gölü olan Nemrut Krater Gölü'nde, Doğa ve Uzay Gözlemcisi Dr. Cihan Önen, Atlas Kuyruklu Yıldızı'nı görüntüledi. Önen, "Nemrut Kalderası ve gölleri, doğa harikası yerlerdir. Bu an insanın ömrü boyunca belki de sadece bir kez tanık olabileceği bir deneyimdi. Ben de bu deneyimi yaşadım" dedi.
#Atlas Kuyruklu YıldızıStanford Sağlık Hizmetleri Müdürü Fred Hizal ve ekibi, Türkiye’de 3 bin öğrenciyle bir araya geldi. Hizal, “Türk öğrenciler robotlar, hastane projeleri, çizimler gösterdiler. Çılgın projeler yapıyorlar. ABD’de lise projelerine baktığımızda bu kadar nitelikli olmadığını görüyoruz” dedi.
#StanfordHareketin ABC’si olarak tanımlanan motor beceriler okul öncesi dönemde kazandırılması gereken temel becerilerdir. Bu beceriler yer değiştirme becerileri, nesne kontrolü gerektiren beceriler ve denge becerileri olarak sınıflandırılır. Koşma, sekme ve galop yer değiştirme becerisi olarak sınıflandırılırken, nesne fırlatma, top sektirme veya topa ayakla vurma nesne kontrolü gerektiren becerilerdir.
#Konuk YazarDünya Obezite Federasyonu tarafından 2023 yılında yayınlanan rapora göre, Türkiye 2030 yılında Avrupa’nın en obez ülkesi olmaya aday. Federasyon, dünya genelinde en hızlı obezite artışının da çocuk ve gençlerde görüldüğünü belirtti. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Akyol Mutlu ise özellikle erken yaşlarda çocuklara sağlıklı beslenme bilincinin aşılanması gerektiğini belirterek, okullarda sağlık okuryazarlığı dersinin verilmesi gerektiğine dikkat çekti.
#Dünya Obezite FederasyonuTarım ve Orman Bakanlığı'nın paylaştığı taklit ve tağşiş ürünler listesi çok konuşuluyor. Bu listeye sütler de dahil olabilir mi? Marketlerde satılan paketli sütlerle ilgili çok ucun yıllardır tartışılan bir konu var; bazıları bu sütlerin 'süt olmadığını' söylüyor. Hiçbir faydası olmadığı ve hatta zararlı dahi olabileceği iddia ediliyor. Öte yandan dünyanın her yerinde paketli sütler her gün milyonlarca insan tarafından satın alınıyor ve tüketiliyor. Peki uzmanlar bu konuda ne diyor?
#Pastörize SütBirleşmiş Milletler (BM), 2016 yılında 17 başlık altında Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini kabul etti ve 2030 yılına kadar hedeflerin gerçekleşmiş olması bekleniyor. Bu maddelerden 6 ve 7’nci maddeler hariç diğer 15 maddenin hepsi, üniversitelerin, sürdürülebilirlik başlığında üstlenebileceği; çevresel, toplumsal, ekonomik ve sosyal boyutları içeren faaliyetler.
#Konuk YazarGeçen 30 Ağustos’ta Kara Harp Okulu’nun mezuniyet töreni sırasında yaşanan olaylar, ordu ile ilgili tartışmaları, bu çerçevede asker-siyaset ilişkileri meselesini bir kez daha ülkemizin gündemine sokmuş bulunuyor. Öyle anlaşılıyor ki, daha bir süre bu mevzu ile yaşamaya devam edeceğiz.
#Kara Harp Okulu