Güncelleme Tarihi:
Bakan Müezzinoğlu daha sonra "Sağlık enstitüleri, Türkiye Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve şehir hastaneleri" konularında yapılan çalışmalara ilişkin basın toplantısı düzenledi.
Sağlıklı yaşam yürüyüşüne katılan gazetecilere teşekkür ederek konuşmasına başlayan Bakan Müezzinoğlu, Türkiye’de her gün 1 milyonun üzerinde hastanın tedavi için sağlık kuruluşlarına başvurduğunu söyledi. Sorunların yaşanabileceğini söyleyen bakan Müezzinoğlu, bu sorunları yakından takip ettiklerini, sorunları gidermek için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini ifade etti.
TÜRKİYE KANSER ENSTİTÜSÜ KURULUYOR
Türkiye’nin bir sağlık tüketicisi olduğunu söyleyen Bakan Müezzinoğlu, "Türkiye’nin uzun süre gerek tıbbı teknoloji gerekse ilaç kullanımında bu konumda devam etmesini doğru bilmiyoruz. Ayağın biri güçlendi. Diğer ayağı hızla güçlendirme gerektiğini düşünüyoruz. Ayağın birisi şehir hastaneleri. Bununla ilgili gerek hukuksal gerekse bürokratik, ekonomik anlamındaki bütün soruları bu hafta itibarıyla tamamen çözdük. 1 Temmuz itibariyle sözleşmesini imzaladığımız 15 şehir hastanesi fiilen sorumluluk üstlenmiş noktaya gelmiş olacaklar" diye konuştu.
Bakan Müezzinoğlu şöyle devam etti:
"İkinci ve üçüncü ayaklar en önemli boşluğumuzdu. Birisi Türkiye Sağlık Enstitüleri başkanlığı. Son 6 aydır yoğun çalıştığımız ama bakanlığın gündeminde 5 yıldır olan 5 aydır olgunlaştırdığımız dün gece itibariyle 01.00 sıralarında alt komisyonda görüşmeler tamamlandı. Salı günü komisyon görüşmelerini tamamlayarak genel kurul kapanmadan kanunlaştırmaya hedefliyoruz. Ama biraz zorlaştığını ifade etmeliyim. Ramazan’da meclis çalışmazsa... Çalışırsa ilk gelen madde olacak.
Türkiye açısından boşluk gördüğümüz diğer bir alan sağlık AR-GE’si. Bilimsel anlamda alt yapısı var ama bir koordinasyon, organizasyon, üretim, başarı sorunu var. Bu nedenle sağlık enstitüsü başkanlığı bütün bunların alt yapısın oluşturmakta, projelere finansman desteği sağlamakta gerekse bu projelerin Türkiye üretimine girmesinde destek olmada önemli rol üstlenecek. Bu çerçevede ilk 6 ay da kurmayı hedeflediğimiz 2 enstitü var. Biri Türkiye Kanser Enstitüsü. Bu çok önemli. Birisi de Türkiye Sağlık Akreditasyon Enstitüsü. Akreditasyon dünyada önemli bir hale geldi. Herkes kurumlarının marka değerinin ortaya çıkmasını sağlamak için bu yola başvuruyor. Bu dinamiği de ülkemize kazandırmamız gerekiyor. 6 ay içinde bu 2 kurumun çalışmalarını bitirmiş olacağız"
Bakan Müezzinoğlu, "Bu kurumların kurulması sırasında yaşanabilecek hekim açığını nasıl kapatmayı planlıyorsunuz" sorusuna "Hekim açığımız var. Bu bir gerçek. Bu açıdan önümüzdeki yıllarda açığımızı kapatacak sayılar gelecek. Bu yıl 2 bin 500, önümüzdeki yıl 4 bin kişi gelecek. Özellikle üniversitemizde, yabancı uyruklu hekimlerin de çalışabileceği enstitülerde yasal düzenlemenin içinde var. TÜBİTAK’ın Sağlık Tübitak’ını yapıyoruz. Hocalar yine var, Erzurum’da, Çapa’da, Haccettepe’de. Onların projelerini hedefe götürmede köprü görevi yapacaklar" yanıtını verdi.
HASTANELERE 40 BİN EK YATAK KAPASİTESİ GELİYOR
Son 10 yılda 40 bin yatak kapasitesinin sağlık kurumlarına ilave edildiğini ifade eden Bakan Müezzinoğlu, "Yapımı devam eden 32 bin 500 yatak kapasitesi var. İhale sürecindekiyle birlikte 40 bini bulacak. Yüzde 40’ı bu yıl, yüzde 40’ı gelecek sene, geri kalanı 2017’de bitecek. 2017-2018 itibariyle 45 şehir hastanesiyle kazanacağımız nitelikli mekanlar, diğer taraftan 45 bin yatak kapasitesi ile hastanelerimizin yüzde 95’ten fazlasını yenilemiş, topluma layık olan bir alan haline getirmiş olacağız" diye konuştu.
ÇOCUK FELCİ İDDİASI
Bakan Müezzinoğlu, çocuk felciyle ilgili bir soru üzerine " Paniğe gerek yok. Bizim tedbir alma gibi takiplerimiz var. 17 ilimizde Kasım-Aralık aylarında 2 doz aşılamayı yaptık, 5 yaş altına. 5-11 Haziran’da İstanbul’da 6 ilçemizde bu anlamda önerisi oldu bilim kurulumuzun. 1 ay sonra 2’inci periyodu tekrarlayacağız. Bölgemizde Suriye ve son günlerde Irak’tan yoğun giriş-çıkışların olduğu, 1 milyon civarında Suriyelinin olduğu bir süreçte Türkiye Sağlık Bakanlığı olarak son derece hassasız. Duyarlı, dinamik olmak zorundayız. Bunu vatandaşı paniğe sürüklemeden bilgilendirme şeklinde yaparız. Şu anda da herhangi sağlık sorunu yaşamadık. Tedbirler aldığımız için yaşamadık. Tedbir almaya devam edeceğiz. Salgından bahsedemeyiz" yanıtını verdi.
Tam gün yasası
Bakan Müezzinoğlu, Tam gün yasası sonrası ayrılan doktorlarla ilgili durumun sorulması üzerine "Üniversite hocalarımızın neredeyse yüzde 60-70’i kurumlarına geri döndüler. Bir kısmı zaten emekliliğini istemişlerdi, emekliliklerini aldılar. Özel yada üniversite hastanelerinde çalışıyor olabilirler. Tek bir konu var. Muayenehanelerin kapatılma tarihinin belirsiz olması. Çok olağanüstü sayıda muayenehanesi olan hocamız yok. İstanbul boyutunda rakamlar olabilir. Diğer illerde sıkıntı yok" diye konuştu.