Güncelleme Tarihi:
‘Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Kurulması ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair kanun Tasarısı’nın 55 eğitim ve araştırma hastanesinin, kurulacak TÜSEB adlı yeni bir kuruma bağlanmasını öngördüğünü ve bunun doğru olmadığını belirten tıp dekanları da bir rapor hazırlayarak YÖK ile birlikte Meclis Sağlık Komisyonu üyeleri ve Sağlık Bakanlığı’na gönderdi. Hürriyet’e konuşan Tıp Dekanları Konseyi Dönem Başkanı Prof. Dr. Muhammet Güven, “YÖK tasarısı ile 55 eğitim ve araştırma hastanesinin, kurulacak tıp fakültesine bağlanması öngörülüyor. Türkiye’de olması gereken tıp fakültesi sayısı 40 ama şu anda 91 tane var. Bu kadar tıp fakültesine ülkenin ihtiyacı yok” dedi.
Tasarıda yer alan kaynakların TÜSEB’de toplanmısına ve tıp fakültelerinin kadrolarında değişiklik yapma hakkı olmasına da tepki gösteren Prof. Dr. Güven şunları söyledi:
“Tasarı kaynakların TÜSEB’de toplanmasını öngörüyor. Bu doğru değil. Üniversitelerin araştırma merkezleri var. Ancak bunların yeterli kaynağı ve personeli yok. Enstitüler kurulabilir ama üniversitelerin araştırma merkezlerini aktif hale getirmek öncelikli olmalı. Bir araştırmacının katkı sağladığı kurumun görüşü olmadan görevinde son verilmesi de yanlış bir uygulama. Önerimiz öncelikle mevcut üniversitelerin araştırma merkezlerinin geliştirilmesi. Personel ve istihdam olanaklarının yaygınlaştırılması. Fonların oluşturulması. Yeni bir sağlık üniversitesine ihtiyaç yok.”
TASARI NELER İÇERİYOR?
- Tasarı yasalaşırsa TÜSEB, tıp fakülteleri üzerinde her türlü tasarrufta bulunma yetkisine sahip olacak.
- Enstitü istediği doçent ya da profesörü istediği tıp fakültesine gönderip, fakülteler arasındaki kadrolarda oynama yapabilecek.
- İstediği personeli çalıştığı kuruma sormadan bünyesine alabilecek.
- Diğer tüm üniversitelerden her türlü bilgi ve belgeyi isteme hakkına sahip olacak.
- Tasarıya göre sağlık alanında yapılacak araştırmaların önceliğine de akademisyenler yerine Sağlık Bakanlığı ile Bilim ve Teknoloji Bakanlığ karar verecek.
- Araştırma yapacak akademisyenler, araştırmanın gerektirdiği yerde bulunmak zorunda olmayacak.
- TÜSEB çalışanlarının maaşlarını Bakanlar Kurulu belirleyecek.
- Kurum şirket kurma, kurulan şirkete ortak olma yetkisine de sahip olacak.
- Sağlık Bakanlığı, ‘Türkiye Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ adı altında kendi üniversitesini kurabilecek.