Olten ailesi; girişimci ruhla ülke için katma değer yaratıyor, sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçirdikleri filarmoni orkestrasıyla hem gençlere iş imkânı sağlıyor hem de birçok kişiyi müzikle buluşturuyor. Fatma Olten, bugüne kadar Türkiye ve yurtdışında yüzlerce konser veren Olten Filarmoni Orkestrası’nın dünyaca ünlü salonlarda da yer almasını hedeflediklerini söylüyor.
#1Türkiye’nin irili ufaklı 285 şirketinin temsil edildiği TAİDER, genç jenerasyon sarhoşluğu yaşıyor. Başkan Fatma Olten’in verdiği bilgiye göre çeşitli nedenlerle başka işlerde olan genç jenerasyonun şirkete dönme oranı yüzde 80’i aştı. Olten, “Forum Tiyatro modeliyle gençlere şirket yönetimini sahnede veriyoruz. Çok etkili oldu. Japonlar modeli öğrenmek istedi” dedi.
#Türkiye Aile İşletmeleri DerneğiÇin’in 2013’te ortaya attığı Kuşak ve Yol Projesi’ni Türkiye’de en yakından takip eden iş insanlarından biri olan DEİK Türkiye-Çin İş Konseyi Başkanı Murat Kolbaşı, “Çin, İpek Yolu’nu 6 ayrı hat ile yeniden canlandırmaya çalışıyor. Türkiye’nin bunları yakından takip edip, Asya Pasifik ülkelerine kendi markalarımızla gitme fırsatını kaçırmaması önem taşıyor” dedi.
#GazetehaberleriUluslararası muhasebe, denetim, vergi ve yönetim danışmanlığı hizmeti sunan Deloitte Private tarafından 20 ülkede uygulanan ve geçen yıl Türkiye'de ilki düzenlenen En İyi Yönetilen Şirketler (Best Managed Companies) programının 2019 yılı kazananları belli oldu.
#En İyi Yönetilen ŞirketlerTürkiye’nin kültür turizminde başrol oyuncusu Kapadokya’nın sembolü balon uçuşlarında ciddi sorunlar yaşanıyor. Dorak Turizm’in 25 balon firmasını bir konsorsiyum çatısında bir araya getirmesiyle başlayan tekelleşme iddialarına Rekabet Kurumu soruşturması yanıt verecek. Ancak bu süreçte konsorsiyum dışında balon uçuşu yapmak isteyenlerin engellendiği, bireysel rezervasyon yapan turistlerin ise rezervasyonlarının iptal edildiği belirtiliyor.
#JALE ÖZGENTÜRKDeloitte Private Türkiye, Best Managed Companies (En İyi Yönetilen Şirketler) programını Türkiye’de ikinci kez hayata geçiriyor. Program, Türkiye’deki şirketlerin uluslararası en iyi uygulamalar çerçevesinde yönetim performanslarının değerlendirilmesini temel alıyor.
#TeknolojiTürkiye’de ve dünyada halen ekonomide büyük ağırlığı olan aile şirketleriyle ilgili aile üyeleri arasındaki ihtilaf ve bölünmelere ilişkin haberler sık sık gündeme gelirken, bugünlerde şirketler kurumsallaşmaya çalışıyor. TAİDER, aile şirketlerinde sürdürülebilirliği sağlayarak ömürlerini uzatmayı hedefliyor.
#TaiderHENÜZ 3 yıl önce İzmir’de kurulan Türkiye Aile İşletmeleri Derneği (TAİDER) kısa zamanda hızla büyüyerek ülke geneline yayılmaya başladı. Ülkemiz ekonomisinde önemli bir yer tutan aile şirketlerinin kalıcı ve sürdürülebilir olması ve gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarımının sağlanması amacıyla birçok etkinlik düzenleyen TAİDER, 6 - 7 Kasım’da İzmir’de, Ulusal Aile İşletmeleri Zirvesi’ni düzenliyor. ‘Gurur verici geçmişten sürdürülebilir geleceğe’ temasıyla düzenlenen zirveye çok değerli konukların katılacağını belirten Zirve Komitesi ve Geçmiş Dönem Başkanı Şerife Eren’le İnci Holding’teki Cevdet İnci Araba Koleksiyonu Salonu’nda sohbet ettik.
Michelin bu yıl üçüncü kez yıldız dağıttı Türkiye’de. Yıldızlı iki yeni restoranımız daha oldu; Urla’daki Narımor ve Şile’deki Casa Lavanda… Şef Fatih Tutak’ın restoranı TURK de 2 yıldızını korudu. 6 restoransa yeşil yıldızla ödüllendirildi. Michelin Deneyimler Departmanı İletişim Direktörü Elisabeth Boucher dahil herkes bu yıl yeşil yıldızların artmasından dolayı mutluydu. Bu da demek oluyor ki bu yöne daha çok eğilerek dünya çapında bir farklılık yaratabiliriz.
#MichelinGeçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı kararıyla çıkan yeni hayvancılık destekleri modeli, sektörü heyecanlandırdı. Konuyla ilgili Hürriyet’e değerlendirmelerde bulunan TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu destekler sayesinde gıda enflasyonu konuşulmayan bir Türkiye umudunun arttığını söyledi. Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru ise “Desteğin mutfaklara katkısı üç yıl içinde görülür” yorumunu yaptı.
#TÜSEDADTAİDER Aile İşletmeleri Derneği, aile şirketlerinin sürdürülebilir iş modelleri geliştirmesinde ve sürdürülebilirlik yolculuklarında onlara destek sağlamak amacıyla başlattığı Kuzey Yıldızı Programı'nın 7. Dönem Zirve ve Ödül Töreni'ne ev sahipliği yaptı. İş dünyasının önde gelen isimlerinin bir araya geldiği Zirve’de, ödüller sahiplerini buldu.
#1Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Önümüzdeki günlerde, 2028’e kadar olan hayvancılık yol haritamızı kamuoyuyla paylaşacağız. Üreticimizi koruyacak, tüketicimizi kollayacak bu yol haritasını da yine sektörümüzün katkılarıyla hazırlıyoruz. Kayıtlı, kaliteli, verimli, sürdürülebilir bir sektör oluşturacağız” dedi. Ulusal Süt Çalıştayı’nda konuşan Yumaklı, süt üretiminde markalaşmaya ağırlık verileceğini de belirtti
#HayvancılıkOrdu’da yerel üreticilere verilen destekle 85 çiftçi, fındık bahçelerinde kafessiz yöntemle yumurta üretmeye başladı. Üreticilere yem ve paketleme desteği verilince maliyetler düştü, üretim kısa sürede yıllık 35 milyon adede ulaştı. Üreticilerin çoğu kadın girişimcilerden oluşurken yılın 11 ayı boş kalan fındık bahçeleri de organik üretime dahil oldu. Üreticiler ilk etapta ürünlerini tüm Migros mağazalarına gönderirken şimdi sırada ihracat var.
#Fındık BahçesiTESK Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın uzun süredir en önemli meselesinin yılan hikâyesine dönen ‘perakende yasası’ olduğunu söylüyor. Devletin her markete etiketleri kontrol edecek bir kolluk kuvveti koyamayacağını ifade eden Palandöken, “Fiyat artışının önüne geçmek için radikal çözümler gerek” diyor. Palandöken ayrıca kangrene dönen taksi sorununun da eylülde okullar açılmadan çözülmüş olacağını belirtiyor.
#Bendevi PalandökenMuğla Ticaret Borsası yalnızca tarım, gıda ve orman ürünleri sektöründe değil; il ekonomisi içinde de etkin rol oynuyor. Çünkü daha önce de söylediğim gibi dünya çapında bir turizm merkezi konumuna gelen Muğla’da tarım sektörü bir yandan turizmi desteklerken, diğer yandan da sahip olduğu potansiyelle kendi başına sürükleyici bir ekonomik güç olarak bölge ekonomisine katkı yapıyor. İşte, Borsa’nın misyonu da burada belirgin hale geliyor: Bölgede tarımsal ticaret, sanayi ve ihracata yön vermek.
#1Türkiye deprem bölgesindeki her cana ulaşmak için ayakta. En büyük ihtiyaç koordinasyon. İş insanları “Her sektör kendi sınavını veriyor” diyerek kamudan gelen talepler doğrultusunda hazırlıklarını yaptı. Bir grup ihtiyaç malzemesi yola çıktı, bir grup da planlı bir şekilde hazır tutuluyor. İlaç ve tıbbi cihaz firmalarına Sağlık Bakanlığı’ndan liste gönderildi. Serum, antibiyotik, soğuk algınlığı ilaçları başta olmak üzere uzun bir ihtiyaç var; tıbbi cihazda da kan ısıtma ve oksijen cihazları, ventilatör isteniliyor. Türkiye genelindeki özel hastaneler ise devletten gelen talep üzerine yoğun bakım yataklarının yüzde 20’sini bölgeye göndermek üzere hazır tutuyor. Çadırda stoklar tükendi, fabrikalar uyumadan üretim yapıyor.
#KahramanmaraşHÜRRİYET Ege’nin ev sahipliğinde, 1 Haziran Dünya Süt Günü’nde, süt ve süt ürünleri sektörünü masaya yatırdık. Toplantıya katılan kamu ve özel sektör temsilcileriyle birlikte İzmir’in süt üretim, sanayi ve ihracatında nasıl bir vizyona sahip olması gerektiği konusunda fikir alışverişinde bulunduk. Aslında bu uzun zamandır üzerinde düşündüğümüz bir projeydi.
#1