Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca düzenlenen 'Türkiye’de ve Dünyada Türkçenin Öğretimi Çalıştayı' Bursa’da başladı. Çalıştayın açılışında konuşan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy, Bursa’nın bu yıl Türk Dünyası Kültür Başkenti seçildiğini anımsatarak, bu kadar anlamlı bir zamana ve mekana denk gelen bu çalıştayın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da desteklediği dil seferberliğini taçlandıracağına şüpheleri olmadığını söyledi.
#Milli Eğitim BakanlığıKuzey Ren Vestfalya (KRV) Türk Veli Dernekleri Federasyonu (FÖTEV NRW), Dortmund Türk Veliler Derneği (DOTEV), KRV Türk Öğretmenler Derneği (TÖD) ve KRV Türkiyeli Öğretmenler Birliği’nin (TÖB) çağrısıyla Dortmund Eğitim Merkezi’nde yapılan ‘Ana dilimiz Türkçe İçin’ çalıştayında yayımlanan ortak bildiride, Türkçe dersine katılımın artırılması hedefleniyor.
#AlmanyaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Şifanın arandığı en kadim kaynaklardan biri hiç şüphesiz hala keşfedilmemiş sayısız türü bünyesinde barındıran bitkiler alemidir. Bugün fitoterapi olarak bilinen bitkilerle tedavi, bilimsel geçerliliği olan, kanıta dayalı bir tedavi yöntemi halini almıştır" dedi.
#Emine Erdoğanİstanbul İtalyan Kültür Merkezi, Cumhuriyet’in 100. yılı etkinlikleri kapsamında İtalya Büyükelçiliği ve Roma Belediyesi işbirliğiyle, Atatürk'ün en ünlü heykellerinden bazılarına imza atan İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica’nın Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarındaki çalışmalarına odaklanan bir çalıştay düzenliyor. 3 Kasım Cuma günü saat 10.00’dan itibaren Casa di Italia Tiyatrosu’nda gerçekleşecek “Pietro Canonica ve Atatürk” başlıklı çalıştayda, Türkiye’den ve İtalya’dan önemli akademisyenler, Canonica’nın çalışmalarının çeşitli yönlerini dönemin İtalya-Türkiye ilişkileri bağlamında ele alacaklar. Heykeltıraş Pietro Canonica, imza attığı Ankara Etnografya Müzesi önündeki Atatürk heykeli ve Zafer Meydanı’ndaki mareşal üniformalı Atatürk heykeli; İstanbul’da Taksim Meydanı’ndaki Cumhuriyet Anıtı ve İzmir’de Cumhuriyet Meydanı’ndaki atlı Atatürk heykeliyle ülkemizin sanatsal tarihinde büyük önem taşıyor.
#Pietro CanonicaBerlin’de düzenlenen VII. Almanya Yıllık Eğitim Çalıştayı’nın açılış konuşmasını yapan T.C. Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, Türk kültürü ve dilinin korunması, yurt dışında eğitim gören öğrenciler arasında Türkçe derslerine katılanların sayılarının artırılması için daha fazla çaba gösterilmesi çağrısında bulundu.
#BerlinTürkçe öğretimi süreçlerini değerlendirmek ve bu değerlendirmelerden hareketle var olan durumu geliştirmek, sorunlara çözüm önerileri sunmak amacıyla Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından geçtiğimiz sonbaharda düzenlenen Türkiye’de ve Dünyada Türkçenin Öğretimi Çalıştayı’nın raporu yayınlandı.
#Talim Ve Terbiye KuruluMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 2023 yılında üç yeni dijital platformun eğitim sistemine dahil edileceğini söyledi. Özer bu üç yeni dijital platform hakkında bilgi verirken, “birincisi Türkçe’nin öğrenilmesi ve kültürün taşıyıcısı olan Türkçe’yi zengin kaynaklarla destekleyen bir dijital platform. İkincisi İngilizce dijital platform ve üçüncüsü yetişkinlere yönelik bir dijital platform olacak” dedi. Bakan Özer, İstanbul’da Teknoloji, Teknolojinin Kullanımı, Sorunlar, Çözümler ve İçerik Geliştirme Çalıştayı’na katıldı.
#Mahmut ÖzerYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, "Türkiye orijinli makale sayısının gün geçtikçe artıyor olması fevkalade önemli olmakla birlikte; Türkiye'deki üniversitelerin kendi dilimizde yayın yapmaları da en az uluslararası yayın dilinde yapılan makaleler kadar önemlidir. Kendi dilini işlemeyen, zenginleştiremeyen, bilimsel bir yayın aracı olarak kullanmayan üniversitelerin uzun vadede dünyaya bir söz söyleme imkanı olmayacaktır" dedi.
#TÜBİTAKYÜKSEKÖĞRETİM Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, "Türkiye orijinli makale sayısının gün geçtikçe artıyor olması fevkalade önemli olmakla birlikte; Türkiye'deki üniversitelerin kendi dilimizde yayın yapmaları da en az uluslararası yayın dilinde yapılan makaleler kadar önemlidir. Kendi dilini işlemeyen, zenginleştiremeyen, bilimsel bir yayın aracı olarak kullanmayan üniversitelerin uzun vadede dünyaya bir söz söyleme imkanı olmayacaktır" dedi.
#YÖKTürk-Alman İlişkileri alanında ortaya koyduğu eserlerle karanlıkta kalan kültürel belgeleri günümüz insanlığıyla paylaşan Dr. Latif Çelik bu günlerde sürgün Almanların Türkiye’de doğan çocuklarıyla Türk ve Alman medyasında tekrar gündeme geldi. Dr. Çelik, “Tarih insanlığın ortak malıdır. Ama önce bilmek ve anlamak gerek” diyor...
#Clemens Hozmeisterİletişim Başkanı Fahrettin Altun, "En temel amacımız, her şeyden önce Türkiye markasını güçlendirmek. Bu doğrultuda yürüttüğümüz çalışmalarla ülkemizin mevcut potansiyelini, kapasitesini ortaya koymaya ve bütün dünyaya Türkiye'nin bu gücünü ve kapasitesini en doğru ve güvenilir şekilde, en doğru araçlarla aktarmaya gayret ediyoruz" dedi.
#Fahrettin AltunTürk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Konseyi, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda "Dijital Çağda Yeşil Teknolojiler ve Akıllı Şehirler" temasıyla toplandı. Gün boyu süren toplantının ardında, Türk Devletleri Teşkilatı Sekizinci Zirve Bildirisi yayınlandı. Zirve Bildirisi'nde, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi'nin adının "Türk Devletleri Teşkilatı" olarak değiştirilmesi kararlaştırıldı.
#Türk Devletleri TeşkilatıBodrum’un turistik ve pahalı olduğuna dair bir önyargının varlığına dikkat çeken Başkan Ahmet Aras, “Bu yargı yerine, yılın 12 ayını dolu dolu geçirebileceğiniz, pek çok aktivite imkanı sunan bir Bodrum yaratmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
#İzmirYÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "Araştırma üniversiteleri için beş yeni aday adayı daha tespit edeceğiz. Yükseköğretim sistemine özel üniversitenin getirilmesi lazım. Türkiye'de artık özel üniversite kavramının tartışılması gerektiğini düşünüyoruz. Özel üniversiteden elde edilecek verginin de yüksek tahsilinde maddi açıdan zor durumda olan çocuklara harcanması gerekiyor" dedi.
#ÜniversiteTeknoloji geliştikçe ve hayatımızın merkezine yerleştikçe batı dilleri terimleri ve kavramları da Türkçe kelime karşılığını bulamadığı için dilimize yerleşmeye başladı.Türkiye Bilişim Derneği Onur Kurulu Başkanı İlker Tabak, bu sorunu çözmek adına, “Dijitalde Türkçe terimler yaygınlaşırsa teknolojik gelişime de olumlu etkileri olur. Aksi takdirde ise teknoloji gelişir ve ilerler, biz sadece bunun tüketicisi oluruz” dedi.
#Alfabe