Güncelleme Tarihi:
Avrupa’da genç kuşak Türklerin Türkçe’den uzaklaştığına dikkat çeken uzmanlar, anadil derslerinin yaygınlaştırılmasına yönelik kurumsal adımlar atılmasının önemine değindi.
ÇALIŞMALAR SÜRECEK
Çalıştay’da Almanya’da Türkçe eğitimi konusunda çalışmalar yapmak üzere kurulan TAG’a kurumsal bir kimlik kazandırılması karara bağlandı. Almanya’da Türkçe ile ilgili tüm kurum ve kuruluşlara ulaşması hedeflenen TAG’a, Türkiye’den katılan dil uzmanları da destek verecek.
TAG, temsilcileri, aile eğitimi, kahvehane ve cami ziyaretleri, televizyonlarda anadilin öneminin anlatıldığı kamu spotları yayınlanması, STK’larda Türkçe kursları düzenlenmesi Türkçe ders ve kurslarının cazip hale getirilmesi ve öğretmen temini konularında çalışmalar yapacak.
ANKARA’DAN DESTEK
Türkçe anadil eğitimine Ankara’nın da destek vereceğini ifade eden Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi, “Şu anda Türkçe burada ‘Mutfak dili’ şeklinde. Yani belli yerlerde, çok dar alanda konuşuluyor.
Bir sonraki nesil ise ‘Dedelerin ninelerin dili’ olarak görecek. Bu konuda toplumda hassasiyet oluşturulmalı. Geniş kitleleri kazanarak talepler belirlenmeli. Ankara, Türkçe’nin yaşatılması için bize destek verecek” dedi.