Türkçe için yol haritası hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Türkçe için yol haritası hazırlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2012 12:49

ALMANYA'da Türkçe'nin korunması ve geliştirilmesine yönelik sivil toplum örgütleri tarafından ortaklaşa "Türkçe Çalıştayı" adı altında bir etkinlik düzenlenecek.

Haberin Devamı

“Türkçe'm, Ana dilim, Geleceğim Türkçe'nin Ana Dil Olarak Geleceği” başlıklı Çalıştay 31 Mart’ta Dortmund’da Türk Eğitim Merkezi'nde yapılacak. Almanya’da Türkçe konusunda durum tespiti, sorunlar ve çözüm yolları ile ilgili bir yol haritası oluşturulmak üzere düzenlenen çalıştaya Almanya Eğitim Bakanı Anette Schavan, Uyumdan Sorumlu Bakan Maria Böhmer, Türkiye Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, NRW Eğitim ve Uyum Bakanları, Türk Dil Kurumu ve Yunus Emre Enstitüsü başkanları davet edildi.

Çalıştayın açılış sunumunu “Kimlik, Din ve Dil İlişkisi” başlıklı konuşmasıyla Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necdet Subaşı yapacak. Çalıştay Koordinatörü Dr. Yılmaz Bulut etkinlikle ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Türkçe’nin geleceği, Avrupa’da yaşayan Türkleri en çok kaygılandıran konuların başında gelmektedir. Ana dilimiz günlük hayatta, aile ortamında ve toplumsal sahada önemini giderek yitirmekte ve Avrupa’da yaşayan yeni nesiller arasında her geçen gün biraz daha unutulmaktadır. Türkçe’yi Avrupa’daki günlük yaşamımızda, aile ve toplum hayatımızda nasıl canlı tutabilir ve yaşatabiliriz? Bu temel soru bizleri bir dizi kalıcı ve işlevsel girişimlere zorlamaktadır. Bir defalık olan atılımların ötesinde sürdürülebilir bir dizi girişimleri ve projeleri gerekli kılmaktadır. Bu bağlamda gerçekleştirilecek olan “Türkçem Ana Dilim Geleceğim-Türkçenin Ana Dil Olarak Geleceği” konulu çalıştayın ayırıcı özelliği; uzun vadeli olacak çalışmaların mihenk taşı olmak amacıdır. Çalıştay’da sivil kitle örgütlerinden, dini kuruluşlardan ve öğretim kurumlarından katılan uzman ve kanaat önderlerinin desteği ve yardımıyla temel sorunlara cevaplar aranacak, pratik hayatta karşılaşılan sorun ve sorular değerlendirilecek ve çözüme yönelik pratik öneriler sonuçlara yansıtılacaktır. Bu sayede ortak akıldan hareketle, nesilleri geleceğe taşıyacak olan yol haritalarının oluşturulması sağlanacaktır. Programın ikinci temel özelliği Çatı Sivil Kitle Kuruluşları’nın siyasi görüş farketmeksizin Türkçe hakkında ortak bir irade, hassasiyet ve duruş ortaya koymalarıdır."

Çalıştayla ilgili ayrıntılı bilgi www.anadilim.eu adresinden edinilebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!