Frankfurt Gaziantep Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından 16 Kasım Cumartesi günü Frankfurt Saalbau Kültür Merkezi’nde Gaziantep Kültür ve Dayanışma Gecesi düzenlenecek. Geceden elde edilecek gelir, Gaziantep’te 6 Şubat depreminden etkilenen çocukların ihtiyaçları için kullanılacak.
#ALMANYABu hafta sonu birçok kişinin planında Tersane İstanbul’da 19’uncu edisyonu gerçekleşen Contemporary Istanbul’u ziyaret etmek var. Fuarın ziyaretçi akınına uğrayacağını tahmin etmek hiç de zor değil. İki gün boyunca kalabalıktan bunalmadan sanatla iç içe güzel saatler geçirmeniz için fuarın öne çıkanlarından bir seçki hazırladık.
#Çağdaş SanatKültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin 13. durağı İstanbul Kültür Yolu Festivali, büyük ilgiyle devam ediyor. Frida ve Picasso sergileri başta olmak üzere festival kapsamındaki sergileri her gün binlerce kişi ziyaret ederken, İstiklal Caddesi ve AKM’de metrelerce kuyruk oluştu.
#İstanbul Kültür Yolu FestivaliBu hafta Aşkın Nur Yengi, Jolly Joker Kartal İstMarina’da; Mert Demir, CerModern’de sahneye çıkacak. Latin müziğin sevilen isimleri Gipsy Kings by Andre Reyes ve Buika, İstanbul’da konser verecek. Carl Cox, Maximum UNIQ’te elektronik müzik tutkunlarını dansa davet edecek. ‘Solo Botter: Komet’ sergisi de Beyoğlu’ndaki Casa Botter’de görülebilir.
#KonserKendisini çağdaş Türk resmine adamış Hasan Rastgeldi, ülkemizin belki de en çok üreten uluslararası ressamlarından. Anadolu’ya dair duygularını eserlerinde öyle bir yansıtıyor, canlı renklere öyle bir dokunuyor, bu topraklara dair her bir ögeyi tuvallerine öyle bir taşıyor ki hayran kalmamak mümkün değil. Anadolu insanını işleyen, kadim kültürüne ait değerleri ele alan Urfalı Hasan Rastgeldi, geldiği toprakları fırçasıyla işleyip kendi penceresinden dünyaya açılan sanatçılarımızdan. Kuzeni olan ve 2020 yılında yitirdiğimiz Türk medyasının usta kalemi Bekir Coşkun ile sanat ve siyaseti birleştiren ‘Yazının Rengi’ adlı sergi oldukça ses getirmişti. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetlerde hiç durmayan, ruhunun beslendiği yerleri, Anadolu’yu işleyen kıymetli sanatçımız Hasan Rastgeldi’ye sizler için sordum. İlgili sanat severler 3 Mayıs’a kadar Amerikan Kültür Merkezi’nde sergilenecek olan Retrospekfif Resim sergisini mutlaka ziyaret edin, keyifli okumalar.
#Sponsorlu İçerikKendisini çağdaş Türk resmine adamış Hasan Rastgeldi, ülkemizin belki de en çok üreten uluslararası ressamlarından. Anadolu’ya dair duygularını eserlerinde öyle bir yansıtıyor, canlı renklere öyle bir dokunuyor, bu topraklara dair her bir ögeyi tuvallerine öyle bir taşıyor ki hayran kalmamak mümkün değil. Anadolu insanını işleyen, kadim kültürüne ait değerleri ele alan Urfalı Hasan Rastgeldi, geldiği toprakları fırçasıyla işleyip kendi penceresinden dünyaya açılan sanatçılarımızdan. Kuzeni olan ve 2020 yılında yitirdiğimiz Türk medyasının usta kalemi Bekir Coşkun ile sanat ve siyaseti birleştiren ‘Yazının Rengi’ adlı sergi oldukça ses getirmişti. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetlerde hiç durmayan, ruhunun beslendiği yerleri, Anadolu’yu işleyen kıymetli sanatçımız Hasan Rastgeldi’ye sizler için sordum. İlgili sanat severler 3 Mayıs’a kadar Amerikan Kültür Merkezi’nde sergilenecek olan Retrospekfif Resim sergisini mutlaka ziyaret edin, keyifli okumalar.
#1Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi ve CNN Türk Program Yapımcısı Hande Fırat’ın uzun süreli çalışmalarını içeren ‘DEVRİAMBER’ sergisi, siyaset, hukuk, iş, medya ve sanat dünyasını bir araya getirdi. Fırat, “Devriamberler kadınları temsil ediyor. Çınarlar ve kökler de babaları ve aileleri temsil ediyor” dedi.
#Devriamber SergisiHürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi ve CNN Türk Program Yapımcısı Hande Fırat’ın uzun süreli çalışmalarını içeren “DEVRİAMBER” sergisi siyaset, hukuk, iş ve sanat dünyasını buluşturdu. Başkent’in tarihi mekanlarından Cumhuriyet Müzesi olarak kullanılan İkinci Meclis’teki Sığınak’taki serginin bu akşamki açılışına Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da bir mesaj gönderdi.
#Hande FıratUZUN bayram tatili ve baharın göz alıcı renkleri Adana’yı kendiliğinden oluşan, doğal bir karnaval havasına sokmuş. Seyhan Nehri’nin iki yakası piknik yapan, uçurtma uçuran, ata binen, top koşturan neşeli bir insan seline teslim olmuş. Çarşıdaki dükkânlar tıklım tıklım, yiyecek içecek mekânlarında yer bulmak için sıra bekleyen insanlarla dolu.
#Kültür YoluHareketli görüntülerin aktığı duvarlar, sanal gerçeklik gözlüğüyle başka dünyalara açılan kapılar, ziyaretçilerin dokunuşlarıyla yorum katabildiği etkileşimli ekranlar, yapay zekâyla üretilmiş eserler ve sanatla buluşan bilgisayar oyunları… Artık birçok müze ve galeri ziyaretçilerine geleneksel sanat formlarının yerine yenilikçi deneyimler sunuyor. Bu sergiler çok ilgi çekiyor, ziyaretçiler bol bol sosyal medya paylaşımı yapıyor. Peki, nedir bu dijital sanat? Neden bu kadar popüler oldu?
#DijitalZamanın doğrusal bir şekilde ilerlediğinden şüphe ettiğiniz oldu mu? Çoğumuz gibi benim de oldu. Kış aylarında dışarıdan gelen kar kokusu, yıllar sonra tekrar yediğim Cote d’or çikolataları, babaannemin dokunduğum kadife elbisesi, 90’ların pop şarkıları, seneler sonra aniden karşıma çıkan bir sinema afişi… Siz her ne kadar farkında olmasanız da duygularınızı yönetmekte duyularınız adeta usta.
#TUNCAAni; Kafkasya, İran ve Anadolu arasındaki İpek Yolu’nun buluşma noktasıdır. Bagrationlar zamanından kalma kiliseler bölgenin sanat tarihi açısından çok etkin örneklerdir. Selçuklu eserleri ise Türk sanatı açısından son derece kıymetlidir. Şimdilik göze batan eserler etrafında bir kazı faaliyeti var. Kuşkusuz başka türlü yerleşmeler de ortaya çıkacak ve Ani göz alan güzel bir tarihî gezi alanı olacak.
#Ani HarabeleriBu hafta Bülent Ortaçgil, IF Performance Hall Beşiktaş’ta; Gevende, Zorlu PSM’de konser verecek. Halil Altındere’nin ‘A Brief History of My Last Three Years’ sergisi 20 Ocak’a kadar uzatıldı. Teknoloji, sanat ve müziğin buluştuğu ‘Noise_Media Art’ başladı. Hamurişi meraklıları ‘Beş Çayı Lezzetleri’ atölyesini kaçırmasın.
#Kültür Sanat6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis Yılmaz