Güncelleme Tarihi:
İstanbul Modern-Berlin adı altında gerçekleştirilen sergide 59 sanatçının 66 eseri var. Berlin’de ayrıca Türkiye’den iki sergi daha var.
DUVARIN yıkılışının 20’nci yılı nedeniyle bütün dünyanın gözü Berlin’e çevrilmişken bu ilgiden çağdaş Türk sanatı da payına düşeni alıyor. İstanbul Modern’in kalıcı koleksiyonundan önemli bir bölümü Next Wave projesi kapsamında Berlin’in en önemli sanat mekânlarından Martin Gropius-Bau’da sergilenmeye başladı.
İstanbul Modern’in Berlin’in önemli sanat kurumlarından olan Akademie der Künste işbirliğiyle gerçekleştirilen sergi sayesinde, ilk kez Türkiye’den modern ve çağdaş kimlikte bir müze koleksiyonu bir Avrupa başkentine taşınmış olacak.
Sergide İbrahim Çallı’dan Sarkis’e, Zeki Kocamemi’den Taner Ceylan’a, Nejat Melih Devrim’den Gülsün Karamustafa’ya kadar birçok çağdaş sanatçının eserleri bulunuyor.
En büyük sergi
Serginin küratörlüklerini İstanbul Modern Sanat Müzesi Şef Küratörü Levent Çalıkoğlu ve Next Wave projesinin şef küratörü Çetin Güzelhan üstleniyor. Sergi küratörü Levent Çalıkoğlu, sergi açılış konuşmasında, İstanbul Modern’in kalıcı koleksiyonundan yapılan bir seçkiden oluşan serginin Türkiye’deki modern sanatın ilk örneklerinden bugüne kat ettiği gelişimi seçilmiş örneklerle aktarmaya çalıştığını söyledi: “Sergi, bugüne değin Avrupa’da açılan en büyük modern ve çağdaş Türk sanatı sergisi olma özelliğine de sahip.”
Sergİ, İstanbul Modern’in kalıcı koleksiyonundan yapılan seçkiyle Martin-Gropius-Bau’nun tarihi mekânları için yeniden tasarlandı. Yaklaşık 100 yıllık bir zaman dilimini kronolojik bir akışla kimi zaman gruplar ve dönemler, üsluplar ve karşıt yaklaşımlar ışığında sunan sergi, Berlinli izleyicilerle buluştu.
Berlin’de iki sergi daha
12 Kasım’da Akademie der Küntse işbirliği ile iki sergi daha açıldı. Parisier Platz’taki İstanbul’dan 17 kadın sanatçının katıldığı Ayaklarımın Altında Cenneti Değil, Dünyayı İstiyorum başlıklı sergi. Küratörlüğünü Beral Madra’nın yaptığı sergide Türkiye’de kadın olma durumunu sorgulayan eserler yar alıyor. Akademie der Küntse’de açılan Eleştirel Sanattan Kesitler sergisinde ise politik tavırlarıyla öne çıkan altı sanatçımızın işleri yer alıyor. Altan Gürman, Halil Altındere, Bedri Baykam, Balkan Naci İslimyeli, Şükran Moral ve İrfan Önürmen’in yer aldığı serginin küratörlüğünü ise Johannes Odenthal yapıyor.
Küresel dünyada evrensel bir anlam
İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı açılışta yaptığı konuşmada İstanbul Modern’in, ülkemizde üretilen sanatın evrensel bir anlam taşıdığını göstermek ve İstanbul’un uluslararası kimliğine vurgu yapan zengin bir birikimi yansıtmak gibi önemli bir misyonu üstlendiğini belirtti.
100 yıllık ajandalar
AA
2’NCİ Meşrutiyet Dönemi’nde Mehmet Sadık Kağıtçı tarafından kurulan Ece Ajandası’nın Osmanlı’dan günümüze 100 yıllık süreci kapsayan “Gün Uzar Yüzyıl Olur” sergisi açıldı. Ece Ajandası’nın üçüncü kuşak temsilcileri tarafından düzenlenen sergi, ajandanın basım-yayın şirketinde izlenime sunuldu.
Eski başbakanlardan Nihat Erim ile Muhiddin Arif Mardin ve Rubabe Ar’ın ajandalarının da sergilendiği geceye, Erim’in torunu Lale Aytaman, Mardin’in kızı Betûl Mardin ve Ar’ın kızı Canan Ar da katıldı. Eminönü’nde bulunan Ece Ajanda Basım-Yayın Şirketi yöneticisi Seydaki Gönen, 11 Kasım 1909’dan bu yana Ece Ajandaları ile bağlarını koparmayan müşterilerine teşekkür etti.
Geceye katılan tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de Ece Ajandaları’nı kullandıklarını belirtti. Konuşmaların ardından Demir ve Ortaylı sergiyi açtı.
Geçmişten günümüze ulaşan ajandaların izlenime sunulduğu sergide en eski ajanda 1917 yılına ait. Sergi, 30 gün boyunca ücretsiz gezilebilecek.
GÜNÜN AJANDASI
Mercan Dede Mersin’de
Koreograf ve yönetmen Beyhan Murphy ve müzik direktörü Mercan Dede’nin, göçebe toplum kökenlerinden yola çıkarak hazırladıkları Güldestan isimli dans gösterisi 14 Kasım’da Mersin Kültür Merkezi’nde Mersin Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek. Gösteri Orhan Pamuk, Ara Güler’in yapıtları ve semadan besleniyor. GişeTel: 0324 238 37 52.
İran’la 50’nci yıl
İstanbul Beyoğlu Belediyesi’nin “Kültürlerarası Sanat Diyalogları” projesi kapsamında, Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi’nde “Biz’den” sergisi açıldı. İran İslam Cumhuriyeti ve Türkiye arasında gerçekleştirilen kültür anlaşmasının 50’nci yılı sebebiyle açılan sergiye Türkiye’nin dışında 31 İranlı sanatçı da katılacak.
Bursa’da sinema günleri
Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali bu akşam başlıyor. “Sinema ve Mimarlık” başlığında yapılacak festival 22 Kasım’a kadar sürecek. Bu akşam Bursa Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki ödül töreniyle başlayacak festivalin açılış filmi, Paola Mendoza ve Gloria La Morte’nin birlikte yazıp yönettiği 2008 Kolombiya-ABD ortak yapımı “Aramızda / Entre Nos” olacak.
Üç kıta buluştu
Artık tüm dünyanın tanıdığı darbukacı Mısırlı Ahmet, kurduğu Galata Ritimhanesi’nin ikinci yılını, bu akşam İstanbul’daki Garajistanbul’da vereceği bir konserle kutluyor. Konsere Yunanistan’dan davulcu Kostas Anastasiadis ve klarnet virtüözü Manos Achalinotopulous, Mısır’dan darbukacı Sait El Artist, İbrahim Kavala, Hossama Ezz, İspanya’dan Aleix Tobias, Guillem Agular Nolis ve Fransa’dan Fred Norge katılacak. Tel: 0212 243 86 02.