- “Hekimlik mesleği üyeleri arasına katıldığım şu anda, hayatımı insanlık yoluna adayacağımı açıkça bildiriyor ve söz veriyorum.” Mesleğe bu yeminle başlayan hekimler, dozu giderek artan sözlü ve fiziksel şiddet karşısında neredeyse mesleklerini bırakma noktasına gelmiş durumda.
#DoktorBaşta hekimler olmak üzere sağlık hizmeti verenlere yönelik şiddete karşı 12 uzmanlık derneği bir araya gelerek, “Korkularla hekimlik olmaz” dedi. Türk Jinekoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ateş Karateke, son 5 yılda sağlık çalışanlarına yönelik sözlü ve fiziki şiddet sayısının 46 bini bulduğunu söyledi.
#Ateş KaratekeTürk Jinekoloji ve Obstetrik Derneğince (TJOD), "Dr. Canan Efendigil Karatay, meslekten men edildiği iddialarının gerçek olmadığını beyan ederek, 'Kimse beni meslekten men edemez, men edilmedim' şeklinde açıklamada bulunmuştur. Bu açıklaması gerçek durumla bağdaşmamaktadır" ifadesi kullanıldı.
#Canan KaratayBaşbakan'ın kürtaj ve sezaryen açıklamasına doktorlardan tepki büyüyor. Türk Tabipler Birliği ilk açıklamayı yaparken, İstanbul Tabip Odası ve Türk Jinekoloji Derneği de: 'Sezaryeni yapan hekimlerin de cani olmasını gerekli kılan bu tanımlamayı kırıyor ve bir dil sürçmesi olmasını diliyoruz.' dedi.
Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Doğum Hastanesi'nde bir ayda 49 bebeğin hayatını kaybetmesinin ardından Sağlık Bakanlığı çoğul gebelikleri önlemek için çalışma başlattı. 110 tüp bebek merkezinin yakın takibe alınacağı düzenlemede, anne rahmine çok sayıda embriyo yerleştirilmesinin önüne geçilerek, embriyo transferi sayısı 3’ten 2’ye indirilecek.
Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Doğum Hastanesi'nde bir ayda 49 bebeğin hayatını kaybetmesinin ardından Sağlık Bakanlığı ?oğul gebelikleri önlemek i?in ?alışma başlattı. 110 tüp bebek merkezinin yakın takibe alınacağı düzenlemede, anne rahmine ?ok sayıda embriyo yerleştirilmesinin önüne ge?ilerek, embriyo transferi sayısı 3'ten 2'ye indirilecek.
Türkiye’de, 2007 yılı sonu itibariyle yaklaşık 40 bin tüp bebek uygulaması yapılarak, yumurtlama ve aşılama işlemleri dahil yaklaşık maliyet 300 milyon doları buldu. Tüp bebek için vatandaştan, eğitim ve araştırma hastanelerinde yapılan uygulamalardan hiçbir fark alınmazken, üniversite hastanelerinde bin 500-2 bin YTL, özel merkezlerde ise 2-3 bin YTLarasında fark alınıyor. Tek tüp bebek uygulaması maliyeti 3 bin 500 ile 4 bin YTLarasında değişiyor.
6.7.2007 tarihinde köşenizde yayınlanan ve kliniğimizde yatan bir hastamız ile ilgili şikayet mektubunu yayınladınız, okudum. Konuda bahsi geçen hastamız, dilekçelik 30.5.2007’de başka bir hastaneden "myom" tanısı ile rahim ameliyatı geçirmiş. sonradan alınan rahminin patolojik incelemesinde "Leyomyosarkom" (kötü huylu rahim adalesi tümorü) 26.6.2007 Salı günü tamamlayıcı cerrahi için kliniğimizde tek kişilik bir özel odaya yatırılarak, gerekli tetkiklere başlanılmıştır.
Türkiye'de rahim ağzı kanserinin yaygın olmadığını, bu nedenle aşısının da gereksiz olduğunu söyleyen, "Çocuğuma yaptırmam" diyen Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Murat Tuncer'e uzmanlardan tepki geldi. Uzmanlar, "Aşı Sağlık Bakanlığı onaylı isteyen yaptırır" görüşünü savundu.