ANKA
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2007 11:20
Türk Jinekoloji Derneği Başkanı ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent Tıraş, geç yaşta anne olmak isteyenlere veya yumurtalarında sorun olan kadınlara müjdeli bir haber verdi.
Prof. Dr. Tıraş, yurtdışında yumurta tedavisinde kullanılmaya başlanan ‘Letrozol’ adlı ilacı Türkiye’de de kullanmaya başladıklarını belirtti. Özellikle meme kanseri tedavisinde kullanılan ilacın kadın yumurtalarında etkili olduğunun tespit edildiğini kaydeden Tıraş, “Meme kanserinin tedavisinde kullanılan Letrozol adlı ilacın yumurtalarda hassasiyet yaratarak kadınların hamile kalmasına etki ettiği görüldü. Biz de bu tedaviyi uygulayarak yumurtalarında sorun olan kadınların hamile kalmalarını sağlayabiliyoruz” dedi.
Meme kanseri tedavisi gören kadınların ilaç giderlerinin devlet tarafından karşılandığını, ancak yumurta hassasiyeti yaratarak hamile kalmak isteyen kadınların ilaç giderlerinin devlet tarafından karşılanmadığını belirten Tıraş, “Bu ilacın yumurtalarda hassasiyet yaratıp kadınların hamile kalmasına yardımcı olduğu ilk kez ABD'de tespit edildi. Şu ana kadar Türkiye'de 60-70 kadın bu ilacı kullanarak hamile kaldı. Özellikle yumurtaları zayıf olan kadınlarda kullandığımız bu ilaç ile olumlu sonuçlar almaya başladık” diye konuştu.
Kadınlarda 37 yaşından sonra yumurta sayısının azaldığını ve yumurtaların kalitesinin düşmeye başladığını vurgulayan Tıraş, "Hormonlarla uyarılan yumurta sayıları azalınca bu yönteme başvuruyoruz. Yumurtaları harekete geçiren bu ilaç sayesinde ikiz çocuk sahibi olan hastalarımız oldu" dedi.