2007 yılında tüp bebek için 300 milyon dolar harcandı

Güncelleme Tarihi:

2007 yılında tüp bebek için 300 milyon dolar harcandı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2008 00:00

Türkiye’de, 2007 yılı sonu itibariyle yaklaşık 40 bin tüp bebek uygulaması yapılarak, yumurtlama ve aşılama işlemleri dahil yaklaşık maliyet 300 milyon doları buldu. Tüp bebek için vatandaştan, eğitim ve araştırma hastanelerinde yapılan uygulamalardan hiçbir fark alınmazken, üniversite hastanelerinde bin 500-2 bin YTL, özel merkezlerde ise 2-3 bin YTLarasında fark alınıyor. Tek tüp bebek uygulaması maliyeti 3 bin 500 ile 4 bin YTLarasında değişiyor.

TÜRK Jinekoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, Sağlık Bakanlığı’nın Haziran 2007’de SSK hastalarının da Emekli Sandığı ve BAĞ-KUR’lular gibi tüp bebek uygulamasından yararlanabilmesinin önünün açılmasıyla, tüp bebek için hastanelere ve özel tüp bebek merkezlerine yapılan başvuru sayısında önemli ölçüde artış olduğunu söyledi.

İKİ KAT ARTTI : Devletin, Emekli Sandığı, BAĞ-KUR ve SSK’lı hastalara tüp bebek tedavisi için bin 150 YTL yardım yaptığını ve ilaç masraflarının yüzde 80’ini karşıladığını anımsatan Tıraş, "Türkiye’de bundan iki yıl önce (2005’te) 20 bin tüp bebek uygulaması yapılırken, bu sayı 2007 sonu itibariyle yaklaşık 40 bine çıktı ama olması gereken en az 150 bin uygulamadır" dedi. Türkiye’de, tüp bebek uygulamasından yararlanma sıklığının dünya rakamlarının çok altında olduğunu söyleyen Tıraş şöyle konuştu: "Ülkemizde, bu konudaki uygulamalar, dünya devletlerinin yüzde 20’si civarında. Türkiye’de tüp bebek uygulamasına ihtiyacı olan her 5 çiftten sadece birinin ulaşabiliyor. Bu "eğitim eksikliği, tüp bebekle ilgili yanlış dini düşünceler ve hizmete ulaşmada sıkıntı ve ekonomik" nedenlerden kaynaklanıyor.

UYGULAMA 6-7 BİN YTL: Tüp bebek uygulamasının yapılabilmesi için mutlaka Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri ya da üniversite hastanelerinden, Bütçe Uygulama Talimatı’nda belirlenen koşullar doğrultusunda bir rapor alınması gerekiyor. Vatandaştan, Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde yapılan uygulamalardan hiç fark alınmıyor. Üniversite hastanelerinde bin 500-2 bin YTL, özel merkezlerden ise 2-3 bin YTL arasında fark alınıyor. Tek tüp bebek uygulaması maliyeti 3 bin 500-4 bin YTL civarında. Bunun altındaki maliyetlerin gerçekçi değil. Uygulama boyunca ilaçların maliyeti de yaklaşık olarak bin 500-4 bin YTL tutar. İlaç ve uygulama dahil bir kişi için tüp bebek tedavisinin 6-7 bin YTL. n A.A.

Türkiye 7. büyük tüp bebek pazarı

TÜRKİYE’deki tüp bebek uygulamalarında hastaların kullandığı ilaçları temin eden 4 firmadan birinin temsilcisi olan İlknur Karakulak, "Türkiye’nin dünyadaki 7. büyük tüp bebek pazarı olduğunu" söyledi. Türkiye’deki tüp bebek kliniklerinin uluslararası standartlarda olduğunu belirten Karakulak, "Çok başarılı sonuçlarya Avrupa’dan gelen hasta sayısında da artış olacak.

Çünkü bu tedavi ülkemizde Avrupa’ya göre daha ucuz" dedi. Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçların, 2007 yılında Türkiye’ye maliyetinin 150 milyon YTL olduğunu belirten Karakulak, "Bu masraflara uygulama için gerekli olan diğer malzemelerin de ücretlerini eklediğimizde, maliyet 250 Milyon YTL’yi buluyor" diye konuştu.

Türkiye’deki uygulama ucuz

Türkiye’deki uygulama, dünyadaki diğer devletlere göre çok ucuz. Bugün Avrupa’da bir uygulama 10-15 Avro civarında. Türkiye’de ise yaklaşık 5 bin dolar tutuyor. Türkiye’de 2007 sonu itibariyle yapılan 40 bin uygulama 200 milyon dolar tuttu. Maliyet, embriyo dondurma, embriyo genetik işlemler, bunlar için yapılan tetkikler ve kullanılan ilaçlarla birlikte 300 milyon doları buluyor."

Tedavi görenler dikkat

GENETİK dünyasında büyük yankı uyandıran ve kusursuz gen vaat eden ’preimplantasyon genetik tanı’ yöntemi (PGD), üreme sağlığı otoriteleri tarafından tartışılmaya devam ediliyor. PGD yönteminin hangi hastalar üzerinde kullanılması gerektiği konusunda bir fikir birliğine varılmazken, bazı uzmanlar özellikte tüp bebekte uygulanan PGD yönteminin maliyet artırmaktan öteye gitmediğini iddia ediyor.

GENETİK HASTALIKLARA ÇARE : PGD yönteminin hangi hastalar üzerinde kullanılacağı konusunda hekimin çok hassas davranması gerektiğini belirten Kadın Hastalıkları Doğum ve Üreme Sağlığı Uzmanı Opr. Dr Batu Aydınuraz şöyle konuştu: "Mutasyonları bilinen hastalıklar söz konusu olduğunda, spesifik bir hastalığı çocuklara geçirebilme riskine sahip çiftlerde pgd yüksek öneme sahip."

KESİN SONUÇ VERMİYOR: PGD’nin net olarak kanıtlanmış bir faydasının olmadığını savunan Aydınuraz, "Mevcut veriler özellikle ileri anne yaşında, tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında ve tekrarlayan gebelik kayıplarında hatta kromozomal anomalilere bağlı önceki gebelik kayıplarında başarıyı artırmak adına yapılan PGD yönteminin kullanılmasının başarıyı arttırmadığını ortaya koymakta. Hal böyleyken hastaya maliyeti yüksek bir tanı işlemini ’başarıyı arttırmak’ adına yapmak doğru değil’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!