Güncelleme Tarihi:
TJOD adına Avukat Tahir Yahya İlhan yaptığı yazılı açıklamada, Prof. Dr. Karatay'ın, hakkında disiplin cezası öngörüldüğü iddialarını reddettiğini, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Disiplin Yönetmeliği gereğince herhangi bir disiplin cezası işlemi tesis edilmediği şeklinde beyanda bulunduğu savunuldu.
15 GÜN MEN CEZASI TEBLİĞ EDİLDİ
Açıklamada, TJOD adına, gebelikte uygulanan bir tetkik türü konusundaki görüşünü basın açıklamaları ile kamuoyuyla doğrudan paylaşan ve derneğin Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı üyelerini zor durumda bırakan Karatay hakkında İstanbul Tabip Odasına 5 Ocak 2015 tarihinde şikayette bulunulduğu hatırlatıldı. Başvuru üzerine yürütülen soruşturma sonunda, İstanbul Tabip Odası Onur Kurulunca 6 Ekim 2015'te Karatay'ın "geçici olarak meslekten alıkoyma cezasıyla cezalandırılmasına" ve "ceza süresinin 15 gün olarak belirlenmesine" karar verildiğini belirtilerek, şunlar ifade edildi: "Bu karar taraflara tebliğ edilmiştir.
TJOD TARAFINDAN 15 GÜN MEN CEZASI AZ BULUNDU
Bu karara karşı TJOD adına Türk Tabipleri Birliği Yüksek Onur Kurulu nezdinde, cezanın aşağı hadden verilmiş olmasının isabetli olmadığı gerekçesiyle vekaleten itiraz edilmiştir. Jinekologlar, Canan Karatay hakkında verilen 15 gün men cezasını az bulduğu için Türk Tabipler Birliği'ne itirazda bulunmuş oldu.
"KİMSE BENİ MESLEKTEN MEN EDEMEZ"
İtirazımız halen Türk Tabipleri Birliği Yüksek Onur Kurulu gündemindedir. Sayın Dr. Karatay, 6 Ocak 2016 tarihinde yaptığı basın açıklamasıyla meslekten men edildiği iddialarının gerçek olmadığını beyan ederek, 'Kimse beni meslekten men edemez ve men edilmedim' şeklinde açıklamada bulunmuştur. Bu açıklaması gerçek durumla bağdaşmadığı gibi, afallatıcıdır da. Zira, İstanbul Tabip Odası Başkanlığı anılan kararı kendisine tebliğ ettiği gibi, yetkili organları da kararın açıklandığı tarihte konu hakkında basına açıklamada bulunmuştur. "Şikayetin yalnızca Karatay'ın bir tıbbi tetkik hakkındaki farklı görüşünden kaynaklanmadığı, konunun hekimlerin çalışmalarını yürütürken ve halkı bilgilendirirken uymaları gereken mesleki ve etik kural ve ilkelerle ilgili olduğu, bun nedenle hayati önem arz ettiği vurgulandı.
Açıklamada, "Konu kamu sağlığını doğrudan ilgilendirdiğinden, kararda yer alan açıklamalar dışında hiçbir ek yorumda bulunmadan, takdiri hekimler, sağlık alanı ilgilileri ve vatandaşlarımıza ait olmak üzere, İstanbul Tabip Odası Başkanlığınca müvekkil derneğe tebliğ edilen kararı kamuoyuyla paylaşma gereği doğmuştur" değerlendirmesinde bulunuldu.
NELER OLMUŞTU?
Prof. Dr. Canan Karatay'ın beslenme önerileri basında sık sık konuşulmaya ve eleştirilmeye başladıktan sonra hakkında ilk şikayet "Gebelikte şeker yükleme testi" ile olmuştu. Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği bu açıklamanın bilimsel hiçbir dayanağı olmadığı, hastaların hayatını riske attığı ve kadın hastalıkları ve doğum uzmanı doktorlarının hasta ile ilişkisine zarar verdiği gerekçesiyle Prof. Dr. Canan Karatay'ın bağlı bulunduğu tabip odası olan İstanbul Tabip Odası'na şikayette bulunmuştu. Bunun üzerine İstanbul Tabip Odası, Karatay hakkında "geçici olarak meslekten alıkoyma cezasıyla cezalandırılmasına" ve "ceza süresinin 15 gün olarak belirlenmesine" karar verdi. Bu kararın yürürlüğe girmesi için dosya, Türk Tabipler Birliği Onur Kurulu'na gönderildi. TTB Onur Kurulu'nda beklerken Canan Karatay bir televizyon programında "Beni kimse meslekten men edemez" şeklinde açıklamada bulunmuştu. Bunun üzerine Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği, ceza dosyasının hala Onur Kurulu'nda beklediğini ve 15 gün cezanın az bulunduğu gerekçesiyle itiraz edildiğini açıkladı.
Ayrıca bugün Karatay hakkında çıkan haberlere göre, "Geçtiğimiz günlerde, “ekmek en zararlı alışkanlık” dediği gerekçesi ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından İstanbul Tabip Odası’na şikayet edildiği iddia edilen Prof. Dr. Canan Karatay, böyle bir şikayetin aslı olmadığını söyledi. Karatay, “Tarım Bakanlığı’na soruldu, aslı, esası yoktur” dedi.