2007'DE TÜP BEBEK İÇİN 300 MİLYON DOLAR HARCANDI

Güncelleme Tarihi:

2007DE TÜP BEBEK İÇİN 300 MİLYON DOLAR HARCANDI
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2008 11:14

Türkiye'de, 2007 yılı sonu itibariyle yaklaşık 40 bin tüp bebek uygulaması yapıldığı, yumurtlama ve aşılama işlemleri dahil yaklaşık maliyetin 300 milyon doları bulduğu bildirildi.

Türk Jinekoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nın Haziran 2007'de SSK hastalarının da Emekli Sandığı ve BAĞ-KUR'lular gibi tüp bebek uygulamasından yararlanabilmesinin önünün açılmasıyla, tüp bebek için hastanelere ve özel tüp bebek merkezlerine yapılan başvuru sayısında önemli ölçüde artış olduğunu söyledi.

Devletin, Emekli Sandığı, BAĞ-KUR ve SSK'lı hastalara tüp bebek tedavisi için bin 150 YTL yardım yaptığını ve ilaç masraflarının yüzde 80'ini karşıladığını anımsatan Tıraş, “Türkiye'de bundan iki yıl önce (2005'te) 20 bin tüp bebek uygulaması yapılırken, bu sayı 2007 sonu itibariyle yaklaşık 40 bine çıktı ama olması gereken en az 150 bin uygulamadır” dedi.

Tıraş, iki yıl içindeki yükselişin, hastaların tüp bebek tedavisine ulaşabilirliğin artmasına bağlı olduğunu ifade ederek, “Yıllardır bu tedaviden yararlanamayan SSK'lı hastaların hizmet almaya başlaması uygulama sayısının artmasına neden oldu. Bu çok olumlu bir gelişme” diye konuştu.
Türkiye'de, tüp bebek uygulamasından yararlanma sıklığının dünya rakamlarının çok altında olduğunu belirten Tıraş, “Ülkemizde, bu konudaki uygulamalar, dünya devletlerinin yüzde 20'si civarında” diye konuştu. Tıraş, Türkiye'de tüp bebek uygulamasına ihtiyacı olan her 5 çiftten sadece birinin ulaşabildiğini ifade ederek, bunun “eğitim eksikliği, tüp bebekle ilgili yanlış dini düşünceler ve hizmete ulaşmada sıkıntı ve ekonomik” nedenlerden kaynaklandığını söyledi.

“UYGULAMA İLAÇ DAHİL 6-7 BİN YTL TUTUYOR”

Tüp bebek uygulamasının yapılabilmesi için mutlaka Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri ya da üniversite hastanelerinden, Bütçe Uygulama Talimatı'nda belirlenen koşullar doğrultusunda bir rapor alınması gerektiğini anlatan Tıraş, vatandaştan, Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde yapılan uygulamalardan hiç fark alınmadığını, üniversite hastanelerinde bin 500-2 bin YTL, özel merkezlerden ise 2-3 bin YTL arasında fark alındığını dile getirdi.

Tıraş, tek tüp bebek uygulaması için maliyetin 3 bin 500-4 bin YTL civarında olduğunu, bunun altındaki maliyetlerin gerçekçi olmadığını kaydetti. Uygulama boyunca ilaçların maliyetinin de yumurtalıkların hassasiyet durumuna göre değiştiğini belirten Tıraş, ilaçların da yaklaşık olarak bin 500-4 bin YTL tuttuğunu bildirdi. Tıraş, ilaç ve uygulama dahil bir kişi için tüp bebek tedavisinin 6-7 bin YTL olduğunu ifade ederek, “Türkiye'deki uygulama, dünyadaki diğer devletlere göre çok ucuzdur. Bugün Avrupa'da bir uygulama 10-15 Avro civarındadır. Türkiye'de ise yaklaşık 5 bin dolar tutuyor” dedi.

Türkiye'de 2007 sonu itibariyle yapılan 40 bin uygulamanın 200 milyon dolar tuttuğunu dile getiren Tıraş, “Maliyet, embriyo dondurma, embriyo genetik işlemler, bunlar için yapılan tetkikler ve kullanılan ilaçlarla birlikte 300 milyon doları buluyor” diye konuştu.

Tıraş, tüp bebek uygulamasında maliyeti düşürmek için ilaçların Türkiye'de üretilmesinin sağlanabilineceğini ve zamanla ihracatın bile önünün açılabileceğini söyledi.

“TÜRKİYE DÜNYADAKİ 7. BÜYÜK TÜP BEBEK PAZARI

Türkiye'deki tüp bebek uygulamalarında hastaların kullandığı ilaçları temin eden 4 firmadan birinin temsilcisi olan İlknur Karakulak, “Türkiye'nin dünyadaki 7. büyük tüp bebek pazarı olduğunu” kaydetti.

Karakulak, Türkiye'deki tüp bebek kliniklerinin uluslararası standartlarda olduğunu ifade ederek, “Çok başarılı sonuçlar alınmaktadır. Zamanla Avrupa'dan gelen hasta sayısında da artış olacaktır. Çünkü bu tedavi ülkemizde Avrupa'ya göre daha ucuz” dedi.

Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçların, 2007 yılında Türkiye'ye maliyetinin 150 milyon YTL olduğunu belirten Karakulak, “Bu masraflara uygulama için gerekli olan diğer malzemelerin de ücretlerini eklediğimizde, maliyet 250 Milyon YTL'yi buluyor” diye konuştu.
Karakulak, SSK'lıların uygulamadan yararlanabilmesiyle birlikte uygulanan tüp bebek tedavisinde önemli bir artış olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

“Tedavi gören hasta sayısında SSK'lı hastaların oranı yüzde 40'lara ulaştı. Bu hastalar, daha önceden tedavinin maliyetini kendi imkanları ile karşılamaktaydı. SSK'lı hasta grubunun da devlet destekli tüp bebek uygulamasına katılması ile tüp bebek uygulamalarının Sağlık Bakanlığı bütçesindeki payında ciddi bir artış oldu” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!